Hlavní obsah

Koalice ve sporu o Babiše ustoupí opozici

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Vládní novelu zákona o střetu zájmů blokují poslanci ANO kvůli dopadům na šéfa hnutí Andreje Babiše.

Reklama

Poslanci v tomto volebním období kvůli obstrukcím příliš zákonů neschválili. I proto se koalice rozhodla opozici poprvé ustoupit. U zákona o střetu zájmů projedná opoziční novelu a tu svoji odsune na později.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

K majetkovým přiznáním českých politiků není možné se dostat už zhruba půl roku. Zpřístupnit je může jen novela zákona o střetu zájmů, která v Poslanecké sněmovně visí už od minulého volebního období. Tento týden by se po koaliční dohodě mohlo projednání novely konečně odblokovat.

Jak zjistily Seznam Zprávy, koalice navrhne projednání opozičního návrhu místo toho vlastního. „Je to jediná možnost, jak odblokovat Sněmovnu,“ uvedl zdroj z vedení Poslanecké sněmovny.

Oba návrhy – jak koaliční, tak opoziční – obsahují totožnou část o zpřístupnění majetkových registrů. Koaliční návrh ale obsahuje ještě další paragrafy, které omezují možnosti politiků vlastnit média. To by dopadlo na šéfa hnutí ANO Andreje Babiše a jeho hnutí kvůli tomu novelu blokuje.

Sporný „přílepek“ do návrhu napsal předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Andrej Babiš zákon o střetu zájmů již dříve obešel tak, že své firmy včetně mediálního domu zaparkoval ve svěřenských fondech. Novela v koaličním podání však zakazuje převedení na osobu blízkou a zavádí také pojem skutečného majitele.

Jak už Seznam Zprávy informovaly dříve, ve vládní koalici kvůli Michálkovu návrhu panovaly spory – část koalice se obávala, že kvůli části o Babišovi se nepodaří registr majetku zpřístupnit.

Michálek se nyní po dohodě s kolegy rozhodl prozatímně ze svého návrhu ustoupit. „Bohužel musíme brát realitu, jaká je, tedy že Andrej Babiš je ochoten zablokovat parlament, aby znemožnil přijetí našeho protikorupčního zákona,“ napsal Seznam Zprávám Michálek.

Mimořádná schůze

Informaci o koaliční dohodě redakci potvrdil i předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Podle něj je dohoda zatím v rámci koalice, potvrdit ji má úterní jednání grémia Poslanecké sněmovny.

Rovněž se čeká na vyjádření hnutí ANO, jehož poslanci novelu zpracovali. „Není to tak, že bychom ustoupili hnutí ANO, ale v první řadě usilujeme o to, aby to minimum, na kterém je shoda, bylo prvním krokem, který uděláme. Druhý krok budeme řešit až posléze,“ uvedl Výborný.

Že neskládá zbraně, potvrdil i Michálek. „My na to odpovíme razantně, možná s mimořádnou schůzí. Návrh na omezení zneužívání médií politiky budeme projednávat do prázdnin,“ řekl.

Pokud bude chtít koalice svolat k Michálkově novele mimořádnou schůzi, bude se muset obrnit trpělivostí. Na programu jedné schůze už návrh před několika týdny byl, společně se zrušením EET či zavedením korespondenční volby. A opozičním hnutím ANO a SPD se podařilo schůzi obstruovat i přes noční jednání. Úspěšně, ani jeden ze tří tisků se neprojednal.

Oba zbývající tisky – zrušení EET i senátní návrh na zavedení korespondenční volby – by se měly objevit i na programu nadcházející schůze, která začíná v úterý ve 14 hodin.

Zrušení EET poslanci nevzdávají, předběžně by ho rádi zařadili na středeční odpoledne. Před ním však na programu budou i další body, u nichž je možné, že se rozvine velká diskuse. Na středu je naplánován třeba služební zákon, který je pro koalici tento týden prioritou.

Lex Ukrajina

Dlouhá diskuse se očekává i u bodu, kterým by tento jednací týden měl začít. „Jisté je, že v úterý budeme začínat takzvaným lex Ukrajina II, což jistě zabere taktéž docela dost času,“ řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

Zákon budou poslanci projednávat v legislativní nouzi. Lex Ukrajina II kupříkladu upřesňuje udělování dočasné ochrany, kde nově výlučně uvádí, že ochrana je nepřijatelná u občanů Evropské unie. Reaguje tak na některé ukrajinské uprchlíky, kteří mají pasy některého ze států EU, především Maďarska.

Novela rovněž uzákoňuje, že dočasná ochrana zaniká podáním žádosti o udělení dočasné ochrany v jiném státě EU. Novinkou je i nutnost doložit doklad o ubytování v případě, že cizinec neměl státem zajištěné krizové ubytování a také uzákonění hlášení změny pobytu do 3 dnů.

Novela lex Ukrajina upřesňuje také způsob zapojení se Ukrajinců do veřejného zdravotního pojištění či poskytování humanitární dávky. V zákoně nově bude uvedeno, že ukrajinský uprchlík, který bude mít zajištěné ubytování s celodenní stravou a hygienickými prostředky, nemá na pětitisícovou dávku nárok.

Reklama

Doporučované