Hlavní obsah

Koalice nabízí handl s Dostálovou

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Klára Dostálová (ANO) při hovoru s poslaneckým kolegou Martinem Kolovratníkem.

Reklama

Hnutí ANO navrhuje do vedení Sněmovny Kláru Dostálovou. Koalici sice vadí její aféra s poslaneckými náhradami, ale ještě větší problém má s tím, že ANO dlouhodobě obstruuje jednání dolní komory.

Článek

Novou místopředsedkyni Poslanecké sněmovny by poslanci mohli volit 26. října, kdy jsou na program schůze zařazeny volební body. Zda se jí stane nominantka hnutí ANO, bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová, však stále není jisté.

Koaličním poslancům kromě její kauzy s poslaneckými náhradami vadí i obstrukční chování celého poslaneckého klubu hnutí ANO.

Dokonce se obstrukce ze strany nejsilnějšího opozičního klubu ukazují jako možná větší překážka než kauza náhrad, která je pro ně problematická spíš v rovině morální, neboť policie seznala, že se trestný čin nestal.

„Abychom podpořili jakéhokoliv kandidáta z hnutí ANO, musel by se změnit jejich přístup k obstrukčnímu blokování jednání Sněmovny. To už je na úrovni sabotáže parlamentní demokracie,“ řekl pro Seznam Zprávy předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

Obstrukce podle něj mají smysl jen jako upozornění na nejzásadnější témata. „Když jsou zneužívány téměř u každého druhého bodu jednání, postrádají jakýkoliv smysl,“ dodal.

Jeho názor de facto sdílejí i jiní předsedové poslaneckých klubů, byť jej nevyjadřují tak pregnantně.

Podle předsedy lidoveckého klubu Marka Výborného je potřeba se podívat třeba na události minulého týdne. „Kvůli mediálnímu zákonu to byla opět přehlídka promarněného času,“ naráží na čtvrteční opoziční obstrukce u návrhu malého mediálního zákona. Opozice by se podle něj měla při obstrukcích chovat „přiměřeně“.

Proč budou poslanci znovu volit místopředsedkyni Sněmovny?

Klára Dostálová by měla ve vedení Poslanecké sněmovny nahradit svoji stranickou kolegyni Janu Mračkovou Vildumetzovou, která na svůj post ke konci září rezignovala kvůli stykům svého manžela s obviněným v kauze Dozimetr. Usvědčilo ji video ze svatby.

On sám za sebe přiznává, že není příznivcem toho, aby koalice kádrovala kandidáty hnutí ANO do vedení Sněmovny. „Aféra paní Dostálové je jejich zodpovědnost,“ uvedl.

„Pro Piráty je podstatné, aby Sněmovna fungovala. U paní kolegyně Dostálové je zatím problém, že její strana polovinu pracovního týdne obstruuje,“ uvedl šéf pirátského klubu Jakub Michálek. Dodal však, že kromě toho by si měli poslanci s Dostálovou vysvětlit i její aféru týkající se poslaneckých náhrad.

Na tu přednedávnem upozornily Seznam Zprávy. Policie při rozkrývání jiného případu přišla na to, že Dostálová měla z peněz určených na odměnu její poslanecké asistentky koupit manželovi auto na kempování. Kvůli nemožnosti použít odposlechy jako důkaz však političku nemohli stíhat.

V době, kdy vůz koupila, navýšila odměnu své poslanecké asistentky a ta částku, o kterou jí Dostálová odměnu navýšila, přeposílala na účet otce Dostálové, který byl úředně majitelem dodávky. Rozhovor političky a jejího otce o tom, že se automobil bude takto splácet, byl součástí nahrávky.

Aféra Kláry Dostálové a auta pro manžela

Jak policisté přišli na to, že Klára Dostálová měla auto pro manžela zaplatit z poslaneckých náhrad, a jaké pro to měli důkazy, si přečtěte v článku reportéra Vojtěch Blažka. Policie v něm vysvětluje i to, proč případ odložila s tím, že se trestný čin nestal.

Dostálová Seznam Zprávám napsala, že všem poslancům nabídla schůzku, na které je připravena jim zodpovědět všechny dotazy.

„Policie vše prověřila a odložila s tím, že se žádný trestný čin nestal. Já skutečně nevím, jak více bych mohla být očištěna. Jakékoliv náhrady jsem vždy čerpala řádně a o žádném zneužití nemůže být ani řeč,“ uvedla a dodala, že stále doufá, že žijeme ve společnosti, která ctí demokratické principy a tedy i princip právního státu.

„To místo náleží našemu hnutí“

Klub hnutí ANO si za nominací Kláry Dostálové stojí. Podle jeho předsedkyně Aleny Schillerové má exministryně pro tuto funkci veškeré předpoklady. „Věřím, že koaliční poslanci teď nepopřou svá dřívější slova o tom, že to místo náleží našemu hnutí,“ dodala Schillerová.

Odmítla spekulace o tom, že by ANO za Dostálovou mohlo mít případně náhradníka.

Nejostřejší jsou směrem k aféře Kláry Dostálové poslanci z hnutí STAN. Předseda hnutí a vicepremiér Vít Rakušan už minulý týden uvedl, že by uvítal jiného kandidáta z hnutí ANO.

Předseda jeho poslaneckého klubu Josef Cogan Seznam Zprávám napsal, že podezření ze zneužívání poslaneckých náhrad klub vnímá jako závažná až diskvalifikující do vyjasnění věci. „Nárok ANO na místopředsedu respektujeme. Proto je škoda, že nenominovalo kandidáta bez škraloupu,“ dodal.

Seznam Zprávy oslovily i předsedu poslaneckého klubu ODS Marka Bendu. Ten zaslaný dotaz nechal bez komentáře.

Reklama

Doporučované