Hlavní obsah

Koalice nákup F-35 vítá. „Proč likvidovat něco, co funguje?“ zní z opozice

Foto: Lockheed Martin

Americká stíhačka F-35.

Reklama

České vojenské letectvo by mělo být v budoucnu vyzbrojeno americkými bojovými letouny F-35 Lightning. Zástupci sněmovních stran se na verdikt dívají různě.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Koaliční vláda ve středu rozhodla, že Ministerstvo obrany zahájí s USA jednání o jejich pořízení.

„Naše rozhodnutí pro tuto volbu vychází z analýzy armády, která jasně říká, že jen nejmodernější stroje takzvané 5. generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Zástupci parlamentních stran se ke kroku vlády staví rozdílně.

„Vláda začíná jednání včas, aby se to všechno dokázalo zvládnout. I vzhledem k mezinárodní bezpečnostní situaci a válce na Ukrajině je zcela v pořádku, že Česká republika realizuje takovéto akvizice,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL).

I předsedkyně dolní komory Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) je spokojená: „Je to nejlepší možné řešení, na desítky let dopředu, které TOP 09 podporuje. Naši obranyschopnost musíme neustále zlepšovat, o to víc, že ruský medvěd útočí a pustoší.“

Jak ve středu avizoval premiér Petr Fiala (ODS), Ministerstvo obrany chce pořídit 24 letadel, tedy dvě letky. Dosud má česká armáda 14 stíhacích strojů. Americké F-35 nahradí švédské gripeny, na jejichž využívání má Česko smlouvu do roku 2027, poté může ještě využít dvouletou opci.

Místopředseda sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO) snahu současné vlády koupit F-35 kritizuje. „Vnímám to jako nezodpovědný krok, protože gripeny fungují,“ říká.

„Gripeny E jsou letouny 5. generace, tak proč likvidovat něco, co funguje? Myslím, že k nákupu F-35 stejně nedojde. Nechci, abychom dopadli jako Slovensko, které z důvodu zpoždění dodávek F-16 není schopno si ochránit vlastní vzdušný prostor, což považuji za obrovskou ostudu,“ pokračuje.

Stejně jako ANO kritizuje záměr koupit stíhačky z USA i druhé z opozičních hnutí – SPD. „Je to politické rozhodnutí, které si nemůžeme dovolit. Jenom cena letounu je jedenkrát taková, jaká je cena gripenu, a to se bavíme jenom o letadlu jako kusu. Není v tom započítána celá délka životního cyklu. Provozní náklady budou obrovské,“ nechal se slyšet poslanec SPD Radovan Vích.

+3

Podle něj se budou muset investovat velké peníze i do vybudování nové infrastruktury. „Zpevnit dráhy, asi jedno letiště se bude muset oživit, aby tam byly hangáry. Výcvik pilotů na nové typy bude trvat dva roky,“ vypočítal.

Ministryně Černochová ale s tvrzením, že se vojenská letiště budou modernizovat jen kvůli případnému nákupu F-35, nesouhlasí.

„Musela by se modernizovat stejně. Jestli bude platit vše, co se dnes dává dohromady do té fronty na F-35, tak v roce 2030 by v Evropě zřejmě létalo až 600 F-35. My v rámci naší mobility, našich schopností, máme za povinnost zajistit to, aby tady letouny mohly přistávat. My bychom museli – i pokud bychom měli jiné stroje – infrastrukturu modernizovat stejně, protože se do ní dlouhodobě neinvestovalo,“ reagovala na dotaz Seznam Zpráv, zda se počítá s modernizací vojenských letišť v případě úspěšného nákupu stíhaček z USA.

Jednání mají probíhat do října 2023. Pokud by se dohody nepodařilo dosáhnout, mohou být další způsoby řešení. Podle dřívějších odhadů expertů bude hodnota zakázky ve vyšších desítkách miliard korun, půjde tak nejspíš o nejdražší armádní nákup moderní historie.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Stíhačka F-35.

Reklama

Doporučované