Hlavní obsah

Koalice podpoří do čela NKÚ stávajícího šéfa Kalu

Foto: Nejvyšší kontrolní úřad

Šéf Nejvyššího kontrolního úřadu Miloslav Kala.

Reklama

Po týdnech vyjednávání se vládní koalice shodla na společném kandidátovi do čela Nejvyššího kontrolního úřadu.

Článek

Strany vládní koalice se shodly na tom, že společně do čela Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) nominují současného šéfa Miloslava Kalu. Ten úřad vede posledních devět let, mandát mu končí 22. března.

„Miloslav Kala je pro nás zárukou kontinuity ve vedení Nejvyššího kontrolního úřadu. Její zachování je žádoucí už s ohledem na to, že úřad aktuálně předsedá Evropské organizaci nejvyšších kontrolních institucí,“ uvedl předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda.

„Mým cílem je pokračovat v započaté práci, aby NKÚ fungoval jako nestranná férová instituce. Chci, abychom přistupovali k veřejné správě jako partneři,“ uvedl Kala.

O společném kandidátovi se pětikoalice dohadovala v minulých týdnech. TOP 09 prosazovala svého kandidáta Petra Neuvirta, který je zaměstnancem kontrolního úřadu od roku 1993.

Šéfa NKÚ jmenuje prezident na návrh Poslanecké sněmovny. Aby tedy současná vláda v případě NKÚ uspěla, potřebuje najít alespoň bazální porozumění u Miloše Zemana. Se jménem Kaly by vláda na Hradě narazit neměla. Hovořilo se také o lidovecké kandidátce – náměstkyni ministryně životního prostředí Simeoně Zikmundové.

Reklama

Doporučované