Hlavní obsah

Koalice se shodla na plánu, jak z úřadů dostat Babišovy lidi

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lídři vládních stran.

Reklama

Zrušení odborných náměstků, kteří jsou prakticky nedotknutelní, nebo „přesoutěžení“ vysokých úředníků jednou za pět let. Vládní koalice finišuje plán, jak do úřadů snáze dostat svoje lidi.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vládní koalice se již dohodla na změně pravidel pro státní úřady tak, aby mohla snáze vyměňovat úředníky a dovést si na ministerstva svoje lidi. Chce toho dosáhnout novelou služebního zákona.

První změnou bude zrušení takzvaných odborných náměstků. Ty v současnosti nový ministr nemůže snadno vyměnit za své lidi – jejich vyhazovu brání právě služební zákon. Na rozdíl od náměstků politických, kteří ale můžou být na každém resortu maximálně dva.

Koalice se shodla na tom, že zůstanou jen náměstci bez přívlastku, které si bude ministr moci měnit podle libosti a jejich počet si určí sám. Současní odborní náměstci se pak přejmenují na „vrchní ředitele“ a dál zůstanou pod služebním zákonem.

Pětikoalice plánuje změny ve služebním zákonu prakticky od svého nástupu. Na ministerstva si totiž členové vlády mohli přivést jen malý tým svých lidí a musí dál spolupracovat s úředníky, které dosadily předchozí vlády.

Služební zákon má úředníky před těmito povolebními čistkami ochránit. Nová koalice se ale domnívá, že je zákon příliš sešněrovaný a alespoň nejvyšší ministerské patro by měl ovlivňovat ministr.

Úředník na pět let

Podle informací Seznam Zpráv koalice plánuje ještě jednu významnou změnu – pracovně se jí říká „provzdušnění“. Vedoucí úředníci by jednou za pět let museli svou pozici obhájit. Jde o to, aby se vedení úřadů nezakonzervovalo a vyšší úředníci si nemysleli, že mají své místo jisté navždy.

Dle současné podoby zákona jsou totiž téměř nepropustitelní. Vládní garnitury tento problém dosud řešily oklikou – zrušením jejich místa rozhodnutím vlády. Novinka by ale dala budoucím vládám nástroj, jak se alespoň někdy zbavit lidí, kteří jim z nějakého důvodu nevyhovují, a přijmout do aparátu „novou krev“.

Plánované „provzdušnění“ by mohla využít i současná vláda. „Týkalo by se to i vedoucích úředníků, kteří jsou ve své funkci již nyní pět a více let,“ uvedl zdroj obeznámený s průběhem jednání.

Oficiálně zatím zástupci koalice plán komentovat nechtějí, ačkoli by měl již brzy zamířit do vlády a následně do Sněmovny. Oficiálně ho sice schválila takzvaná K5, tedy lídři pěti koaličních stran, podle informací Seznam Zpráv ale není úplná shoda na všech bodech.

„Do projednání vládou nebudeme návrh zákona blíže komentovat,“ uvedla Hana Malá, mluvčí Ministerstva vnitra, pod které služební zákon spadá.

Jasná shoda je na zrušení odborných náměstků, o přesoutěžení úředníků každých pět let se ale bude ještě jednat. Tvrdší verzi prosazuje koalice Spolu, opětovné soutěžení vedoucích úředníků se nepozdává zástupcům Pirátů a Starostů.

Je tedy možné, že se návrh dočká změn ještě v průběhu jednání ve Sněmovně. Formality, jako kdo a jak novelu do Sněmovny předloží, se ještě budou řešit v povelikonočním týdnu.

Reklama

Doporučované