Hlavní obsah

Koalici chyběli poslanci, ANO a SPD ji přehlasovaly. Faul, zlobí se Benda

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Poslanci ANO a SPD dnes využili špatné docházky koalice a přehlasovali jejich poslance při projednávání stavebního zákona.

Reklama

aktualizováno •

Přes dvacet omluvenek nejen kvůli karanténě se v pátek nevyplatilo sněmovní koalici. Hnutí ANO a SPD je přehlasovaly u vlastního návrhu ke stavebnímu zákonu.

Článek

O tom, že ani pohodlná většina 108 poslanců nemusí stačit, když poslanci nepřijdou do Sněmovny, se v pátek po poledni přesvědčila nová vládnoucí koalice.

Poslancům hnutí ANO a SPD se podařilo využít nepřítomnosti většího množství poslanců vládní koalice a prosadili odsunutí projednávání odkladu části stavebního zákona.

Na návrh Kláry Dostálové (ANO), poslankyně a bývalé ministryně Babišovy vlády, která v minulém období stavební zákon prosadila, je projednávání bodu přerušeno až do 1. března letošního roku.

Předmětem projednávání bylo odložení vzniku Nejvyššího stavebního úřadu, který nynější vládní koalice v minulosti kritizovala.

První hlasování, ve kterém bylo 81 poslanců pro a 50 proti, zpochybnil poslanec Jan Farský (STAN). „Jak jsem dobíhal, tak jsem chtěl hlasovat proti, ale na sjetině mám, že jsem byl pro,“ uvedl. Avšak i při druhém hlasování návrh Dostálové na odklad prošel.

„Koaliční poslanci nepřišli do práce, a proto se podařilo prohlasovat odročení projednání novely stavebního zákona na březen. Nejdříve je potřeba doobsadit výbory a úpravu tam plnohodnotně prodiskutovat. Návrh musí být kvalitní a v souladu s Ústavou,“ reagovala poté na Twitteru Dostálová.

Předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda zkritizoval hnutí ANO a jeho místopředsedkyni Sněmovny Janu Mračkovou Vildumetzovou, která v tu chvíli schůzi řídila.

„To, co se tady odehrálo, pokládám za velký faul. V pořádku, má na něj každý právo. Bude to pro mě velká pochybnost o tom, jestli mají opoziční představitelé sedět na tom empiru, jestli nás chtějí tímto způsobem školit, že tady musíme 24 hodin sedět a poslouchat všechny tyhle řeči,“ řekl Benda.

Následně se hnutí SPD podařilo pomocí přestávky na poradu klubu odsunout projednávání možnosti korespondenčních voleb až na konec ledna.

Na stejné datum se odsunula i volba posledního místopředsedy Poslanecké sněmovny. Na něj jsou navrženi Karel Havlíček (ANO) a Tomio Okamura (SPD).

Koaliční většina po pátečním jednání naznačila, že na volbu za těchto okolností rozhodně nebude spěchat. Ve hře by mohlo být i zrušení této pozice, jež by měla připadnout nominantovi opozičního hnutí ANO.

Reklama

Doporučované