Hlavní obsah

S elektřinou zaspal! Koaliční politici tlačí na Fialu, aby se zbavil ministra

Foto: www.eu2022.cz

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Reklama

Lidé ve vedení ODS a KDU-ČSL kritizují ministra průmyslu Jozefa Síkelu, že zaspal a neřeší drahé energie. Premiér Petr Fiala zatím nechce jít do konfliktu a odvolat ho, protože to nechtějí připustit Starostové.

Článek

Jozefu Síkelovi se stalo to nejhorší, co může politika potkat. Lidé si z výroků ministra průmyslu dělají legraci na sociálních sítích. Naposledy kvůli větě, že Němci si ochotně zastaví část svého průmyslu, aby zbyl plyn také pro české domácnosti.

Odborníci z energetiky se mu zas otevřeně posmívají, protože vytrvale používá neexistující termín „závětrná elektrárna“ místo běžně používaného „závěrná elektrárna“ (jde o poslední zdroj, který vstupuje na trh a určuje výslednou cenu elektřiny).

Co je ale vážnější: Síkela ztrácí důvěru koaličních partnerů, že je vůbec schopen vyřešit astronomické ceny energií. A vyjadřují pochybnosti, zda si bývalý bankéř - kterého do vlády uvedli Starostové - uvědomuje velikost problému.

V pondělí večer zasedala výkonná rada ODS a v úterý ráno předsednictvo KDU-ČSL. Obě stranické schůze měly jediné téma: Co s drahou elektřinou a co s neschopným ministrem průmyslu.

„Pan ministr Síkela prostě zaspal. Schůzku evropských ministrů energetiky měl svolat už dávno,“ zlobí se lidovecký europoslanec Tomáš Zdechovský. „Nejsme nadšení z výtlaku Ministerstva průmyslu. Je potřeba zařadit vyšší rychlostní stupeň - přijímat rychlejší kroky, zlepšit komunikaci,“ myslí si šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

Co chystá Síkela? A může to fungovat?

Lidovci si navíc stěžují, že Síkela nekomunikuje nejen s voliči, ale ani s vlastními koaličními partnery. „Informace by měly obíhat včas,“ vytýká Síkelovi Výborný. Šéf strany Marian Jurečka byl už několikrát svými kolegy pověřen, aby tyto výtky předal na schůzce premiérovi Petru Fialovi.

Ten si nespokojenost s Jozefem Síkelou vyslechl na pondělní výkonné radě ODS od svých spolustraníků. „Já jsem tam jako člověk se zkušeností z reálné ekonomiky říkal, že tyhle ceny elektřiny nemůže přežít žádná firma. Přežijí jedině energetiky, které ale zas nebudou mít komu prodávat proud. A zdá se mi, že pan ministr si naléhavost problému neuvědomuje,“ uvedl člen širšího vedení ODS Pavel Drobil, někdejší ministr životního prostředí a dnes podnikatel ve strojírenství.

Kuba burcuje vládu

„Zastropujme ceny energií. Je to efektivnější než energetický bonus.“ S touto jasnou výzvou vůči vládě vystoupil před pár dny Martin Kuba z ODS, zároveň šéf Asociace krajů ČR.

Jihočeský hejtman Martin Kuba z ODS už minulý týden přišel s burcujícím prohlášením požadujícím radikální regulaci trhu. „Pan ministr Síkela trochu zaspal. Bylo to vidět, když jsme jako hejtmani přišli s naším návrhem řešení, a najednou v éteru létaly nápady ministerstva, jak se rychle všechno řeší. Přitom ani hejtmani z hnutí STAN neměli informace, že pan ministr něco řeší,“ řekl Kuba.

Fiala vs. neklidní v ODS

Uvnitř vládních stran to začíná vřít. Jejich politici jako by teprve teď pochopili, že energetická krize neohrožuje jen chudý okraj společnosti, jemuž stačí pomoci adresnými dávkami. Ale že ohrožena je značná část výrobních firem a střední třída.

Ke kritice se tak přidal i jinak zdrženlivý Miloš Vystrčil, předseda Senátu z ODS. „Jsem přesvědčený, že celá krize a její dopady se měly řešit rychleji. Musíme se zlepšit. Ministr průmyslu se tomu věnuje nedostatečně, není možné podceňovat komunikaci,“stěžuje si Vystrčil.

Premiér a šéf ODS Petr Fiala si tyhle výhrady vyslechl a podle kolegů si vážnost uvědomuje. Ovšem zároveň mu jde o udržení jednoty pětikoaliční vlády - a odvolání Jozefa Síkely z postu ministra průmyslu odmítají Starostové, kteří ho do vlády vyslali. Zviditelnili by tím jen svůj další personální přešlap.

„Chápu, že ve složité situaci kolem energií u některých politiků stoupá nervozita. Ale ministr Síkela situaci řeší. Pro jeho odvolání důvod nevidím. Pro energetickou bezpečnost této země udělal za posledních pár měsíců víc než jakýkoliv jiný ministr od sametové revoluce,“ hájí svého člověka předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan.

Lidé v ODS ale Petru Fialovi vysvětlují, že není možné donekonečna hájit Jozefa Síkelu, protože jinak s sebou stáhne celou vládu. Vlivný člen ODS, ministr spravedlnosti Pavel Blažek, dokonce prohlásil, že pokud vláda energetickou krizi nevyřeší, tak padne. A bez ohledu na Síkelu se začal sám věnovat hledání právních cest k regulaci cen.

„Je prokázáno, že v lidských dějinách nikdy nepřežila žádná demokracie, pokud její součástí nebyla fungující ekonomika. Na nás se teď bohužel hrne vývoj velmi nebezpečný v tom, že ekonomika opravdu může přestat fungovat,“ argumentoval Blažek.

Ministr Jozef Síkela nicméně ještě minulý týden po jednání vlády viděl současnou situaci českých firem optimisticky. „My když jsme se dívali na analýzu, kolik firem v některých oblastech je v provozní ztrátě, a v jak výrazné, tak jsme zatím byli překvapeni, že jich zase tolik není,“ prohlásil.

Avšak po tlaku zevnitř koalice popřel tento týden svá mnohokrát opakovaná předchozí tvrzení a připustil regulační zásah do nefunkčního trhu. Řešení by mělo přinést již zmíněné jednání evropských ministrů pro energetiku, které svolal na pátek 9. září.

Podle oslovených vládních politiků je nicméně pravděpodobnější víc než pouhá výměna ministra průmyslu. Očekává se spíše menší rekonstrukce vlády. Tak, aby tento resort připadl jiné straně. Nynější inspekční cesty premiéra Fialy po ministerstvech nejsou jen formální návštěvy, ale také kontroly - kdo nebude plnit vládní plány, je ohrožený.

Reklama

Doporučované