Hlavní obsah

Kupka po setkání se Zemanem: Chceme stavět až ke 40 kilometrům dálnic ročně

Foto: Nikol Mudrová, Seznam Zprávy

Kandidát na ministra dopravy Martin Kupka.

Reklama

Kandidát na ministra dopravy, místopředseda ODS Martin Kupka, dnes dopoledne jednal v Lánech s prezidentem Milošem Zemanem. Odpoledne do Lán zamíří kandidátka na ministryni pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09).

Článek

Kupka odstartoval druhý týden setkání prezidenta s kandidáty na ministry ve vládě premiéra Petra Fialy z ODS. Jednání bylo podle jeho slov věcné. „Tématem byla dálnice D35 jako jedna z národních priorit, stavba Pražského okruhu, resp. jeho dostavba, bavili jsme se o D3 a spojení Praha–Vídeň. Já jsem prezentoval svůj pohled na to, co je možné reálně zvládnout,“ řekl Kupka novinářům po setkání s prezidentem.

„V tom následujícím volebním období uděláme velký kus práce, aby se jezdilo po dálnicích i železnicích co nejlépe,“ uvedl. Výhled podle něj sahá až ke 40 kilometrům dálnic ročně.

„Ten historický dluh, který v dopravních stavbách máme, potřebuje energii ministra na plný úvazek,“ řekl a ubezpečil, že se všech dalších funkcí vzdá – na rozdíl od svého předchůdce Karla Havlíčka (za ANO).

Budoucí vláda chce podle dřívějšího vyjádření Kupky také udržet investiční tempo z minulých let. Zatímco letošní rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) činí 127 miliard korun, na příští rok je plánováno 130 miliard.

Odpoledne do Lán zamíří kandidátka na ministryni pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09). Cyklus schůzek by měl skončit v pátek 10. prosince. Dosud prezidenta v Lánech navštívilo osm navržených členů a členek budoucí vlády. Prezident musí být kvůli svému nakažení covidem v izolaci.

Reklama

Doporučované