Hlavní obsah

Ministrův náměstek bral neoprávněně peníze od Českých drah

Foto: Profimedia.cz

Tomáš Vrbík (ODS), nynější politický náměstek ministra dopravy Martina Kupky, na archivním snímku z roku 2017.

Reklama

Politickému náměstkovi z Ministerstva dopravy Tomáši Vrbíkovi vyplatily firmy ČD Cargo a ČD-Telematika za členství v dozorčích radách částku kolem 210 tisíc korun.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Bývalý poslanec Tomáš Vrbík, který je nyní náměstkem ministra dopravy Martina Kupky (oba ODS), bude muset vrátit odměny, které v minulých měsících obdržel ze dvou firem patřících pod státní skupinu České dráhy.

Jde o dceřiné společnosti ČD Cargo a ČD-Telematika, v nichž byl náměstek Vrbík letos jmenován členem dozorčí rady. V dozorčí radě první jmenované firmy nadále zůstává, v Telematice již kontrolní orgán opustil.

Tomáš Vrbík odměny pobíral neoprávněně, protože je nyní v pozici politického náměstka, u něhož to zakazuje příslušný paragraf zákoníku práce. Tak jako u všech zaměstnanců správních úřadů a jiných institucí.

Kdyby byl takzvaným odborným náměstkem, kteří jsou ve služebním poměru, a tudíž se řídí služebním zákonem, pak by takové odměny do určitého limitu (maximálně 25 % ročního platu) pobírat mohl.

Co říká zákoník práce

„Zaměstnanci ve správních úřadech (a další vyjmenovaní - pozn. red.) nesmějí být členy řídících nebo kontrolních orgánů právnických osob provozujících podnikatelskou činnost; to neplatí, pokud do takového orgánu byli vysláni zaměstnavatelem, u něhož jsou zaměstnáni, a v souvislosti s tímto členstvím nepobírají odměnu od příslušné právnické osoby provozující podnikatelskou činnost.“

(výňatek z § 303 zákoníku práce)

Sám Vrbík pochybení uznává a připouští, že na něm má svůj podíl, když si věc dostatečně neohlídal při přípravě smluv o výkonu funkce.

„Mohl jsem se o to hned zkraje více zajímat, mám na tom svůj podíl,“ říká.

Tvrdí, že problém zjistil kolem prázdnin a začal ho řešit. Snahu dát věci do pořádku dokládá tím, že od září už žádné odměny nepobírá a momentálně ve spolupráci s Českými drahami jedná, jak naložit s už vyplacenými penězi.

Tomáš Vrbík uvedl, že jde o zhruba 200 tisíc korun, které dostal na odměnách v součtu od obou firem na účet (měsíční odměna v čistém za členství v dozorčí radě ČD Cargo i ČD-Telematika se dle Vrbíka pohybuje kolem 20 tisíc korun).

„Hledáme právní cestu, jak to vyřešit,“ uvedl náměstek. Na námitku, že snad stačí peníze poslat firmám na jejich konto zpět, odvětil, že s tím samozřejmě počítá.

Na obranu Vrbíka se staví jeho nadřízený, ministr dopravy Martin Kupka. Neoprávněné pobírání odměn prý bylo nedopatření.

„Na problém s odlišným výkladem zákona upozornil sám už v létě. Z jeho iniciativy se výplata odměn zastavila. Vyplacené finanční prostředky samozřejmě vrátí,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv ministr dopravy.

Že Vrbík chce věc napravit, potvrzuje za státní skupinu České dráhy i její mluvčí Petr Šťáhlavský. „Obě společnosti (ČD Cargo a ČD-Telematika) obdržely před několika měsíci od pana náměstka Vrbíka podnět k přezkoumání nároku na vyplácení odměn za práci v dozorčích radách. Na základě vzájemného upřesnění informací bylo rozhodnuto, že odměny nebudou vypláceny a že vyplacené prostředky budou společnostem vráceny. Žádná škoda společnostem nevznikla,“ reagoval mluvčí Šťáhlavský. A to přesto, že dceřiné firmy zpět peníze ještě nedostaly.

Seznam Zprávy se Českých drah ptaly i na celkovou výši již vyplacených odměn (Vrbík mluví o částce kolem 200 tisíc), firma však na položenou otázku nic nesdělila.

Ministr Martin Kupka vidí hlavní potíž v tom, že existuje dvojí přístup k odměňování, kdy je rozdílný režim pro pracovníky veřejné správy, kteří jsou ve služebním poměru oproti těm, kteří jsou v pracovněprávním vztahu. To prý přináší zmatky.

„Ten rozdílný režim nemá žádnou logiku, a proto vznikl ten problém,“ soudí o současné právní úpravě ministr Kupka.

Reklama

Doporučované