Hlavní obsah

Kvalita života seniorů má být jako v Německu, píše vláda ve svém prohlášení

Foto: ČTK

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Reklama

Seznam Zprávy mají k dispozici neoficiální verzi programového prohlášení vlády Petra Fialy. V části o zdravotnictví vláda řeší boj s covidem nebo kvalitu života seniorů.

Článek

V neoficiální verzi programového prohlášení vlády, která se věnuje zdravotnictví, je devět řádků věnováno tématu koronaviru. Hned v první větě se píše, že se Češi musí s covidem naučit žít.

„Nebudeme nekonečně omezovat zdravotní péči pro ostatní pacienty. Z covidu se musí stát další závažné onemocnění, které umí zdravotnictví řešit a předcházet závažnému průběhu tohoto virového onemocnění,“ píše se v neoficiální verzi programového prohlášení vlády, které mají Seznam Zprávy k dispozici.

Některé z priorit svého úřadu představil ve čtvrtek ministr zdravotnictví Vlastimil Válek na tiskové konferenci. Zmínil například péči o seniory.

Pro občany je velmi důležité, že jsme se jasně shodli, jak budeme postupovat v případě covidu.
Vlastimil Válek, ministr zdravotnictví

„Pro občany je velmi důležité, že jsme se jasně shodli, jak budeme postupovat v případě covidu a je to součástí programového prohlášení. Definovali jsme preventivní program, v prohlášení je, že cílem vlády je, aby se kvalita života českého seniora blížila kvalitě života německého nebo rakouského seniora,“ uvedl Válek.

Vláda se podle Válka shodla i na tom, že financování zdravotnictví nemůže být nepředvídatelné, musí být alespoň ve dvouletých časových obdobích, což je dlouhodobý požadavek ředitelů a poskytovatelů zdravotní péče.

„Shodli jsme se na tom, že do konce volebního období předložíme a schválíme zákon o nějakém způsobu valorizace úhrad za státní pojištěnce, aby pojišťovny měly jasnou představu o tom, jak se úhrada bude vyvíjet,“ dodal Válek.

Válek se domnívá, že české občany matou stanoviska různých mediálních odborníků, a proto vznikne respektovaná instituce, jako je v Německu Kochův institut.

Ve čtvrtek proto Válek představil s šéfem České vakcinologické společnosti Romanem Chlíbkem Národní institut pro zvládání pandemie. „Má jednoduchý úkol. Vymýšlet pravidla, vymyslet medicínská kritéria, hodnotit varianty, komunikovat se zahraničím, porovnávat situace v zahraničí,“ řekl Válek.

V neoficiálním programovém prohlášení se kapitola o zdravotnictví věnuje také financování, ekonomice a roli zdravotních pojišťoven, vzdělávání zdravotníků nebo kvalitě a dostupnosti zdravotní péče.

„Budeme přísně kontrolovat realizaci odpovědnosti pojišťoven za tvorbu sítě zdravotnických kapacit a její rovnoměrnou distribuci včetně lékařské pohotovostní služby. Ve spolupráci s pojišťovnami vytvoříme systém monitoringu a správy čekací doby na plánované zákroky a plánovaná vyšetření. Zavedeme elektronické monitorování volných kapacit pro možnosti registrace u některých specializací lékařů (praktický, zubní, ženský, dětský),“ popisuje vláda Petra Fialy v dokumentu, co by ráda změnila ohledně zdravotnictví v Česku.

Reklama

Doporučované