Hlavní obsah

Lékař, kterého zadržují v Koreji, poprvé promluvil o událostech v letadle

Foto: Klára Sovová

Cestující delegace ministra dopravy vystupují z armádního letounu po přistání v Busanu.

Reklama

aktualizováno •

Coby vojenský lékař má za sebou misi v Afghánistánu, kde se staral o raněné vojáky. Jak ale říká, co nyní prožívá v Jižní Koreji, je kvůli bezmocnosti ještě náročnější.

Článek

Přestože jsou v jihokorejském Busanu dvě hodiny ráno (o sedm více než v Česku), zvedá primář po dvou zazvoněních telefon. Jak říká, od středy minulého týdne, kdy přiletěl vládním speciálem ze Singapuru do města Busan, téměř nespal.

„Mám neustále tep 200. Prodělal jsem snad i malý infarkt. Omlouvám se, pokud do telefonu budu mluvit místy nesrozumitelně,“ říká na úvod rozhovoru.

Vzápětí ale zdůrazňuje, že se chce držet striktně faktů. A aniž padne otázka, sám se rovnou pouští do popisu události, která ho do současné situace dostala:

„Nevím, jak to popsat, ale ta žena, která v letadle prováděla měření teploty, se svým zadkem dotkla prakticky každého, když procházela uličkou. Byla, řekněme, korpulentnější postavy.“ (Lékařův advokát později výroky dementoval, viz box na konci rozhovoru.)

Takže odmítáte, že byste ji plácnul po zadku, jak uvedl deník MF Dnes?

Nic takového se nestalo.

Ona vám ale něco vyčetla? Jak toto probíhalo?

Já seděl v letadle úplně vzadu. Jako člen posádky jsem zůstal na palubě mezi posledními. A když už tam skoro nikdo nebyl, udělala hysterickou scénu a začala brečet.

Někteří cestující ve svědecké výpovědi uvedli, že si ničeho nevšimli. Ona se tedy podle vás ozvala až ve chvíli, kdy bylo letadlo skoro prázdné?

Ano, byla tam už jen posádka.

Jak jste zareagoval?

V tu chvíli přiběhli piloti. Řekli mi, abych se jí omluvil, něco jí slíbil… Aby se uklidnila. Učinil jsem tak, omluvil se, řekl jsem jí něco hezkého.

Jak situaci v letadle popsali cestující:

Jistě jste zaregistroval, že ministr dopravy Martin Kupka, který delegaci vedl, uvedl, že jste nebyl „v úplně dobré kondici“. Mezi řádky tak naznačoval, že jste byl pod vlivem alkoholu. Byl jste opilý?

Byl jsem členem posádky a posádka žádný alkohol nefasuje. Alkohol jsem nepil. Ostatně o alkoholu není ani slovo v záznamu z výslechu, který následoval.

Co se tedy dělo po tomto incidentu v letadle?

Strávil jsem deset hodin na výslechu. A v záznamu není nic o opilosti. Byla tam i ta žena, chovala se klidně, konzistentně. Ale když dorazil její nadřízený, předvedla opět hysterickou scénu jako v letadle.

Jak si to vysvětlujete?

Já na to nemám žádný důkaz, ale dostalo se ke mně, že ta scéna byla nahraná.

Jak to myslíte?

Že tady nejde o žádnou zadnici, ale o dostavbu Dukovan.

Nemám na to důkaz, ale hovořil jsem s právníky, kteří se domnívají, že ta žena může být najatá z Westinghouse (americká společnost, která usiluje o získání zakázky na dostavbu Dukovan, o její reakci jsme požádali, pozn. red.)

Vy se domníváte, že jste se stal obětí sporu mezi dvěma uchazeči o dostavbu Dukovan? Nějakého diplomaticko-obchodního sporu? (O dostavbu Dukovan se uchází i jihokorejská firma KHNP, pozn. red.)

Já jsem lékař, já se v tomto tématu nevyznám, jen říkám, co mi bylo sděleno.

Kým?

Omlouvám se, ale to nemohu sdělit.

Tři zájemci o Dukovany

O stavbu nového jaderného bloku v Dukovanech mají aktuálně zájem tři firmy: americko-kanadský Westinghouse, korejská KHNP a francouzská EDF.

Čeští právníci požádali stát, aby vám finančně pomohl zajistit místní advokáty. Jak to máte nyní s právním zastoupením?

Mám právníka, kterého mi opatřila moje rodina.

Nesmíte opustit Jižní Koreu. Vzali vám pas?

To ne. Ale nikam nemůžu. Jsem tu vedený v nějakém systému a komukoli bych předložil pas, zadrželi by mě.

Ještě tedy k vyšetřování. Ve čtvrtek jste se setkal s velvyslancem a podle informací českých úřadů jste si vyzvedl záznam z vámi zmíněného výslechu policií. Máte informace, jaký bude další krok?

Policie údajně dokončila vyšetřování. Do pondělí však má místní prokurátorka dovolenou. Ona by měla rozhodnout, zda došlo k přestupku nebo ke kriminálnímu činu. Druhá varianta by znamenala, že tu zůstanu hodně dlouho.

Pozn.: Redakce jméno lékaře zná, ale nepřál si ho publikovat - s ohledem na probíhající vyšetřování a fakt, že je podplukovníkem armády.

Reakce advokáta Julia Kramariče

Lékaře zadržovaného v Jižní Koreji zastupuje advokát Julius Kramarič. Po vydání rozhovoru požádal o doplnění svého vyjádření, v němž lékařovy výroky dementuje.

„Můj klient, když s vámi mluvil – bylo to dvě hodiny po půlnoci –, tak byl pod silnou medikací, protože je samozřejmě ve stresové situaci. A naprosto se v současné chvíli distancuje od toho, co řekl. Protože to je důsledek medikace a jeho psychického stavu. Ty informace se nezakládají na pravdě. Velice se omlouvá, že způsobil problém, který nyní spolu řešíme,“ uvedl pro Seznam Zprávy advokát.

„Na druhou stranu je rád, že je o něj zájem a že i média mají zájem na tom, aby se člověk, který je několikanásobný válečný veterán a celý život pracuje v armádě, dostal zpátky do Česka,“ doplnil Kramarič.

Odmítl také hodnocení, které jeho klient vůči hygieničce v rozhovoru použil. „Naopak pan doktor řekl, že ta dáma, která mu měřila teplotu, byla velmi elegantní, velice jí to slušelo a byla velmi sympatická. On zcela jinak vypovídal jak na policii, tak u advokátů oproti tomu, co řekl vám. Já osobně se domnívám, že to je z důvodu jeho současného zmatení v důsledku silné medikace,“ vysvětlil advokát.

Dodal, že se o lékaře nyní stará velvyslanec Gustav Slamečka, se kterým se v pondělí přemístí do Soulu, kde sídlí velvyslanectví.

Kauza zadrženého lékaře

Do Singapuru a Jižní Koreje přiletěla na pět dní, od 10. do 14. dubna, podnikatelská delegace ministra dopravy Martina Kupky. Po přistání v jihokorejském Busanu však došlo na palubě letadla k incidentu. Podle deníku MF Dnes se vojenský lékař dopustil nevhodného chování vůči jihokorejské hygieničce, která na palubě letadla kvůli covidu-19 měřila teplotu účastníkům delegace. Lékař však ve vyjádření pro Seznam Zprávy popřel, že by ženu „plácl po zadku“. Zastalo se ho i pět podnikatelů, kteří cestovali s delegací. Nyní je místními úřady prošetřován a nesmí zemi opustit.

Reklama

Doporučované