Hlavní obsah

Lidovci odvolali pozvání pro aktivistu, který odmítá potraty i po znásilnění

Foto: Facebook/fanmarekmichalcik

Marek Michalčík ze slovenského Křesťanského demokratického hnutí (KDH).

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZOVÁNO. Na sjezd KDU-ČSL měl jako host přijet slovenský politik, který ve své zemi bojuje proti potratům i v případě, že došlo ke znásilnění. Lidovci ujišťují, že se s tím neztotožňují a jeho návštěvu nakonec zrušili.

Článek

Je to pár dní, co český veřejný prostor odsoudil výroky zdejšího protipotratového Hnutí Pro život ČR, které jako pomoc pro znásilněné Ukrajinky navrhovalo místo postkoitální antikoncepce pepřový sprej a houkadlo.

S obdobnými názory ale v minulosti vystupoval i jeden ze zahraničních hostů, kterého pozvali lidovci na svůj víkendový sjezd v Ostravě.

Řeč je o Marku Michalčíkovi, současném generálním manažerovi slovenského Křesťanskodemokratického hnutí (KDH). Ten léta na Slovensku organizuje Pochody za život a zastává myšlenku, že potraty mají být zakázány zcela. V době, kdy Slováci řešili zpřísnění protipotratových zákonů, dokázal dostat do ulic Bratislavy nebo Košic desetitisíce lidí.

Poté, co Seznam Zprávy na Michalčíkovy aktivity upozornily, lidovci se rozhodli jeho návštěvu na sjezdu odvolat. „Chceme dát jasně najevo, že nebyl na sjezd zván jako obhájce svých aktivistických myšlenek. Distancujeme se od jakéhokoliv zlehčování znásilnění,“ uvedla tisková mluvčí strany Lucie Ješátková.

Michalčík například v roce 2019 v rozhovoru pro deník Sme řekl, že podle něj není důvodem k potratu ani znásilnění. „Okolnost početí nemůže být důvodem na usmrcení narozeného dítěte, a tak by neměla být důvodem ani na usmrcení nenarozeného,“ reagoval tehdy na novinářský dotaz.

Svůj názor v zásadě nezměnil dodnes, jen si myslí, že redaktor právě tuto část rozhovoru schválně akcentoval. „Znásilnění je extrémní situace, extrémně těžká pro ženu, je to proti všem lidským právům. Přesto by se společnost měla snažit hledat řešení, které k této hrůze nepřidá další hrůzu,“ řekl Michalčík Seznam Zprávám. „Zastávám názor, že každý člověk má právo na život, i nenarozené dítě,“ uvedl rovněž.

Hosté, kteří „mohou být přínosem“

Michalčík je na programu sjezdu uveden jako jeden ze zahraničních hostů spolu s ukrajinským velvyslancem Jevhenem Perebyjnisem, místopředsedou klubu lidoveckých europoslanců Janem Olbrychtem z Polska nebo dalším politikem z KDH, tentokrát místopředsedou strany Marianem Čaučíkem, který proslul jako aktivista „podzemní církve“ za minulého režimu.

V programu sjezdu zaslaném novinářům je uveden jako jeden z řečníků, sám Michalčík ale žádný projev nechystá, bude prý jen hostem. „Nejedu tam jako pro-life aktivista (hnutí za právo na život, pozn. red.), jedu tam jako generální manažer KDH, jako součást delegace,“ vysvětloval svou roli.

„Za svými názory, že život každého člověka by se měl chránit od začátku, si stojím, ale nemyslím si že to tam bude téma,“ dodal.

Dopátrat se toho, jak se do výběru hostů dostal člen KDH s takto radikálním postojem k potratům, nebylo mezi lidovci snadné. Nejprve stranické špičky tvrdily, že jim jméno Marek Michalčík nic neříká, a do jisté míry vzaly za vděk těmi, kteří přijet mohli.

„Přemýšlí se o osobnostech, které by mohly být přínosem a mají něco společného s námi nebo naší politikou, kde se potkáváme s jejich názorem,“ popisovala Seznam Zprávám 1. místopředsedkyně strany Šárka Jelínková, jak výběr hostů vznikal.

Konečnou podobu pak schvalovalo předsednictvo strany. Jak bylo důsledné v prověrce těch, kterými se následně pochlubilo na pozvánce, dokládá fakt, že oslovení lidovečtí politici v neformálních rozhovorech přiznávali, že jméno slyší poprvé.

Ten, kdo měl přijet, nepřijede

Následné oficiální stranické komuniké celý případ obrátilo s tím, že čeští lidovci pozvali předsedu KDH Milana Majerského. A že nemají právo zasahovat do toho, koho jim slovenští partneři posílají, když předseda nemůže.

„Dá zdravici za svou stranu. Zasáhli bychom, kdyby byl na seznamu fašistů, extremistů nebo byl bezpečnostním rizikem. Ale jestli má více nebo méně konzervativní názory, to je nám jedno, my se s jeho názory neslučujeme,“ reagoval místopředseda strany a europoslanec Tomáš Zdechovský, který si vzal vysvětlování specifického hosta na starost.

Podle něj pak výběr slovenských partnerů je spíše vizitkou jejich než českých lidovců.

„V KDU-ČSL nenajdete názor, který by říkal, že si znásilněné mají děti nechat. Znásilnění je prasečina a brutální zásah do intimity člověka a v tuto chvíli nebudu nikde hájit ‚pro-lifes‘,“ pokračoval v obhajobě českých lidovců s tím, že kdo podobné názory zastává, je podle něj „kretén“.

Proč si tedy Michalčíka pozvali? „My jsme ho nepozvali, my jsme pozvali předsedu strany, který takové názory nemá,“ dodal Zdechovský.

Aktualizovali jsme text o vyjádření KDU-ČSL, že Marek Michalčík na sjezd nakonec nepřijde.

Reklama

Doporučované