Hlavní obsah

Lipavský: Nikdo si nepřeje, aby se opět zavíraly hranice

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ministr zahraničí Jan Lipavský.

Reklama

Ministr zahraničí Jan Lipavský dnes v Praze přivítal svého prvního zahraničního hosta. Přijel rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg.

Článek

Český a rakouský ministr zahraničí spolu řešili hlavně témata spojená s koronavirem, ale také české předsednictví v Radě EU nebo regionální spolupráci.

Ministr zahraničí Jan Lipavský po schůzce řekl, že jeho rakouský protějšek přijel do Prahy v krátkém termínu, a označil to za silné gesto přátelství. Dominantním tématem schůzky byl covid-19.

„Témata, která jsme dnes probírali, se vztahovala na přeshraniční spolupráci, bavili jsme se o covidu. V době zavádění různých opatření je naprosto nezbytné, aby spolupráce fungovala perfektně. Naštěstí se to daří, naučili jsme se to za ty dva roky covidu. Je tam aktivní výměna informací, když se zavádějí nějaká opatření, aby nevznikaly problémy pro pendlery, pro turisty, studenty a podobně. Nikdo si nepřeje, aby se opět zavíraly hranice,“ řekl na tiskové konferenci po setkání šéf české diplomacie Lipavský.

Ministr také seznámil rakouského kolegu s plány českého předsednictví. „Informoval jsem pana ministra o stavu příprav českého předsednictví, aby měl představu, jak jsme na tom, co budou hlavní témata,“ dodal Lipavský.

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg řekl, že regionální sousedská spolupráce s Českem funguje, a stejně jako Lipavský označil za hlavní téma rozhovoru situaci kolem koronaviru.

„Situace, jakou jsme zažili na jaře 2020, se za žádných okolností nesmí opakovat. Hermetické uzavření hranic opravdu už ne. Desetitisíce lidí jezdí do Rakouska za prací, opravdu nemůžeme připustit, aby tato činnost byla narušena,“ řekl po jednání Schallenberg.

Dlouholetý diplomat Schallenberg vedl rakouskou vládu letos od října do začátku prosince místo Sebastiana Kurze, který rezignoval kvůli podezření z korupce a úplatkářství. Nynějším předsedou rakouské vlády je bývalý ministr vnitra Karl Nehammer.

Reklama

Doporučované