Hlavní obsah

Lipavský před schůzkou se Zemanem nadbíhá proizraelským kruhům

Foto: Facebook Jana Lipavského

Kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský se snaží sbližovat s Izraelem.

Reklama

Adept na post ministra zahraničí Jan Lipavský se začal sbližovat se zástupci židovské komunity. Tento týden dokonce slavil chanuku na izraelské ambasádě. Může to být vzkaz Miloši Zemanovi, že Piráti nejsou protiizraelští.

Článek

Článek si můžete pustit i v audioverzi.

Několik dnů před „pohovorem“ s prezidentem Milošem Zemanem se kandidát na ministra zahraničí Jan Lipavský (Piráti) objevil na izraelské ambasádě v Praze. Lipavský a obecně Česká pirátská strana jsou k Izraeli kvůli některým jeho krokům rezervovaní.

Hlásí se k takzvanému evropskému mainstreamu, který židovský stát uznává a respektuje, ale zároveň ho kritizuje za postoj k Palestincům. A to se příliš nelíbí prezidentu Zemanovi, který se dlouhodobě profiluje jako velký a nekritický přítel Izraele.

O Lipavském se mluví jako o jednom navrhovaném členu nového kabinetu, kterého chce Zeman „vetovat“. Podle informací Seznam Zpráv se kandidát na budoucího šéfa diplomacie v posledních týdnech rozhodl na svých vztazích k Izraeli zapracovat.

Čtvrteční návštěva izraelské ambasády je jen viditelnou součástí těchto snah. Podle informací Seznam Zpráv Lipavský v uplynulých týdnech absolvoval několik schůzek se zástupci židovských organizací.

Před dvěma týdny se kandidát na ministra setkal i s velvyslankyní Izraele Annou Azari. To potvrdila i její mluvčí Petra Mohylová: „Byla to v zásadě seznamovací schůzka,“ řekla Seznam Zprávám. Účast Lipavského na oslavách chanuky podle Mohylové byla iniciativa ambasády, která Lipavského, stejně jako mnoho dalších hostů, pozvala.

Fotku z návštěvy sdílela na svém Twitteru předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Na ambasádě jsme se při příležitosti oslavy chanuky potkali s Honzou Lipavským. Izrael je inspirativní zemí a ostrůvkem demokracie na Blízkém východě,“ napsala k tomu Pekarová Adamová.

Lipavský její příspěvek jen sdílel, nijak jej nekomentoval. Svoji návštěvu na ambasádě židovského státu nekomentoval ani na jiných sociálních sítích. Na dotazy Seznam Zpráv pouze potvrdil, že se setkal s izraelskou velvyslankyní.

„Protože je paní velvyslankyně v Praze krátkou dobu, tak se jednalo o schůzku seznamovací. S velvyslanci se scházím běžně, je to součást mé politické práce. S představiteli Státu Izrael udržuji vztahy dlouhodobě,“ napsal v SMS.

Schůzky s FŽO

V uplynulých týdnech se Lipavský setkal také se zástupci z Federace židovských obcí (FŽO), například s federačním kancléřem Tomášem Krausem. „Řekli jsme si svá stanoviska,“ potvrdil Kraus. Dodal, že by uvítal setkání při příležitosti přednášek, které federace pořádá, aby zájemcům rozšířila obzory nejen o Izraeli, ale třeba i o antisemitismu.

Kraus dodal, že by byl rád, kdyby nově zvolená Poslanecká sněmovna navázala na svoji předchůdkyni, v níž byla velmi silná Meziparlamentní skupina přátel Izraele.

Před dvěma týdny se kandidát na ministra zahraničí v rámci oficiální recepce setkal i s předsedou FŽO Petrem Papouškem. „Pouze jsme se tam setkali, nešlo o velký rozhovor,“ řekl k tomu Papoušek.

Čeští židé podle něj očekávají, že jak budoucí ministr, tak celá vláda budou pokračovat v již nastavených vztazích ke Státu Izrael. K těmto setkáním se Lipavský na dotazy Seznam Zpráv nevyjádřil.

Piráti se k Izraeli dlouhodobě staví na stranu takzvaného evropského mainstreamu. Ten se třeba v případě izraelsko-palestinského konfliktu staví spíše na stranu Palestinců. Evropa kritizovala také plánovanou anexi palestinských území na Západním břehu Jordánu.

Právě Lipavský spolu s dalšími pirátskými kolegy z českého i evropského Parlamentu podepsali dopis s ostrým nesouhlasem vůči anexi. Podepsala ho zhruba tisícovka různých evropských politiků.

Není ani příznivcem přestěhování české ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma. „Ač samotné otevření úřadovny není nijak v rozporu s mezinárodním právem, tak symbolika daného kroku je nepopiratelná a nijak nepřispívá k dvoustátnímu řešení izraelsko-palestinské otázky,“ komentoval letos otevření pobočky českého velvyslanectví v Jeruzalémě. Šlo o symbolický předstupeň otevření tamní ambasády, k němuž však zatím nedošlo.

Reklama

Doporučované