Hlavní obsah

Majitel nemocnic otevře v Pardubicích řecký konzulát

Foto: Vojtěch Veškrna/ Seznam Zprávy

Chci jako konzul šířit dobré jméno Řecka v České republice, říká Sotirios Zavalianis.

Reklama

Podnikatel Sotirios Zavalianis získal souhlas od českého i řeckého ministerstva zahraničních věcí k vybudování řeckého konzulátu v Pardubicích.

Článek

Článek si můžete pustit také v audioverzi.

Podnikatel řeckého původu Sotirios Zavalianis - majitel skupiny Akeso, do níž mimo jiné patří nemocnice v Hořovicích a v Berouně - rozšiřuje své privátní aktivity i mimo oblast zdravotnictví.

Jak uvedl pro Seznam Zprávy, nyní bude v Česku působit i jako honorární konzul Řecké republiky. Už má požadované dokumenty od českého i řeckého ministerstva zahraničí. Na české straně souhlas podepsal šéf diplomacie Jakub Kulhánek.

Platnost tohoto souhlasu je na dobu 5 let. Zavalianisův konzulární obvod bude zahrnovat celkem sedm krajů (Jihočeský, Královéhradecký, Liberecký, Pardubický, Plzeňský, Středočeský a Vysočina). Sídlem konzulátu budou Pardubice, kde Zavalianis vlastní onkologické a radiologické centrum Multiscan.

„Konzulát začne naplno fungovat od ledna, nedaleko pardubické nemocnice připravujeme kancelářské prostory,“ uvedl podnikatel, který v Česku žije už přes třicet let, ale stále nemá české občanství.

V nové roli honorárního konzula se chce Zavalianis, jak říká, zasadit o šíření dobrého jména Řecka v České republice a také například podporovat aktivity početné řecké menšiny. „Pro mě je to i uznání, že mě Řecko vybralo, abych reprezentoval jeho zájmy tady v Česku,“ uvedl.

Honorární konzul je čestná funkce, bez nároku na odměnu. Země obvykle zřizují honorární konzuláty v jiných státech a jejich částech, kde nemají dostatečné vlastní konzulární zastoupení.

Konzulem se povětšinou stávají dobře postavené osoby, které se samy nabídnou, mají dostatečné prostory a jsou schopny hradit provoz konzulátu z vlastních zdrojů. Schválit kandidáta musí obě země, je nutné získat pověření od vysílajícího státu i souhlas přijímací země.

V případě Zavalianise nejde o jedinou aktivitu, v níž majitel zdravotnického holdingu Akeso už překračuje hranice svého dosavadního podnikání.

V okolí své nemocnice v Hořovicích se pustil do bytové výstavby, ve městě nedávno koupil i místní hotel a teď chystá velký projekt v oblasti informačních technologií.

Jak už také pro Seznam Zprávy uvedl, v příštích dvou letech by chtěl právě v Hořovicích a v Berouně, kde má svá největší zdravotnická zařízení, vybudovat dvě datová centra, která mají sloužit jako přísně střežená úložiště digitalizovaných zdravotnických informací.

Celý projekt v hodnotě 700 až 900 milionů korun má pomoci primárně Zavalianisově skupině, ale podnikatel chce IT služby nabídnout i dalším českým nemocnicím a jiným zdravotnickým zařízením.

Všechna data by měla být vedle Hořovic a Berouna zálohována ještě na blíže neupřesněném třetím místě, tam by mělo jít už o spolupráci s dalším podnikatelským subjektem.

„Řešíme tím vším své vlastní problémy, jak citlivá data do budoucna dobře ochránit - a to dle přísných standardů - před případnými hackerskými útoky či výpadky, ale věříme, že se k tomu mohou připojit jiná česká zdravotnická zařízení, která řeší obdobné problémy,“ říká Zavalianis.

Unikátní je podle něj právě to, že úložiště dat budou šita na míru potřebám zdravotnictví.

Byznysmen řeckého původu vychází prý i z toho, že v celé oblasti zdravotnictví bude datový tok dále prudce zesilovat. „Věříme, že budoucnost je i v telemedicíně a distanční medicíně a bez podobných datových center se neobejdeme,“ uvedl pro Seznam Zprávy Zavalianis.

Seznam Zprávy zajímalo, jak se na tuto Zavalianisovu novou aktivitu dívá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

„Iniciativ a projektů z oblasti ICT ve zdravotnictví se v posledních dvou letech objevuje velké množství, a to jak na straně soukromých subjektů, tak také veřejného sektoru. Jakoukoli snahu posunout zabezpečení v této oblasti vítáme, současně ale apelujeme na koordinovaný postup, který se snažíme - pokud jde o iniciativy ve veřejném sektoru - prosazovat a soukromým subjektům doporučovat,“ tlumočila stanovisko mluvčí úřadu Aneta Nevšímalová.

Z jejího vyjádření lze dovodit, že v podnikatelově záměru shromáždit zdravotnická data pod „jednou střechou“ vidí odpovědní státní úředníci i možná rizika. „Je třeba vyvažovat mezi hrozbami plynoucími z kumulace dat na jednom místě, u jednoho poskytovatele, a naopak ze současného modelu decentralizované správy,“ dodala Nevšímalová.

Reklama

Doporučované