Hlavní obsah

Máme dva premiéry, o Česku ale dál může rozhodovat jen Babiš

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš je stále premiér a vládne jeho kabinet.

Reklama

Petr Fiala je předseda vlády, který nemůže vůbec nic. Jen čekat na jmenování svých ministrů prezidentem Milošem Zemanem.

Článek

Článek si také můžete pustit v audioverzi.

Česko má od dnešního dne dva premiéry, vládne ale stále jen jeden z nich, a to Andrej Babiš (ANO).

Předseda ODS Petr Fiala – i když jej prezident premiérem jmenoval – totiž stále nemá žádné pravomoci. Tento stav trvá až do doby, kdy mu prezident Miloš Zeman jmenuje aspoň nějaké ministry. Teprve aktem jmenování nových ministrů vláda Andreje Babiše zanikne a veškeré pravomoci převezme Fialův tým.

„Jeho jediným úkolem je sestavit vládu a o tom jedná s prezidentem,“ vysvětluje pozici takzvaného designovaného premiéra ústavní právník Aleš Gerloch. „Tím, že neexistuje jeho vláda, není v plném slova smyslu předsedou vlády. Úkoly plní dosavadní vláda se svým předsedou a ta sídlí ve Strakově akademii,“ dodal.

Stejně mluví i jeho kolega Jan Wintr. „Jeho jediným úkolem je představit prezidentovi jména ministrů,“ uvedl s tím, že právě okamžik jmenování prezidentem je přesně ta hrana, kdy jedna vláda zaniká a její ministři ztrácí své pravomoce a noví je jmenováním prezidentem přebírají.

Jeho (Fialovým) jediným úkolem je sestavit vládu a o tom jedná s prezidentem. Tím, že neexistuje jeho vláda, není v plném slova smyslu předsedou vlády. Úkoly plní dosavadní vláda se svým předsedou a ta sídlí ve Strakově akademii.
Aleš Gerloch, ústavní právník

Ve chvíli tradičního uvedení do funkce, tedy v okamžiku, kdy je například nový premiér doprovodí do úřadu, již jsou ministry s plnými rozhodovacími pravomocemi.

Až do nabytí veškerých pravomocí pak takzvaný designovaný premiér tradičně úřaduje z Hrzánského paláce, který se nachází poblíž Hradčan a patří do majetku Úřadu vlády. Fakticky mu ale stát může přidělit i jiné prostory.

Český premiér sám o sobě nemá příliš mnoho formálních pravomocí, většinu rozhodnutí totiž činí vláda jako kolektivní orgán. Dle Ústavy tak například jen organizuje její činnost, řídí její schůze nebo vystupuje jejím jménem.

Z konkrétnějších úkonů to je pak například připojení podpisu k některým rozhodnutím prezidentem, převzetí některých pravomocí při indispozici prezidenta dle článku 66 nebo kontrasignace vládních nařízení společně s určitým ministrem. Ale ani nic z toho Fialovi stále nenáleží.

Reklama

Doporučované