Hlavní obsah

Martin Šimáček bude od března šéfem Agentury pro sociální začleňování

Foto: Vít Šimánek , ČTK

Martin Šimáček na fotografii z letošního května.

Reklama

aktualizováno •

Novým ředitelem Agentury pro sociální začleňování bude dosavadní ředitel Centra sociálních služeb Praha Martin Šimáček. Jako první o tom informoval server Romea.cz. Šimáček se tak do funkce vrátí po zhruba osmi letech.

Článek

„Výběrové řízení vyhrál pan Martin Šimáček s nástupem 1. 3. 2023. K jeho nástupu do služby a jmenování na místo ředitele Agentury pro sociální začleňování tedy zatím nedošlo,“ uvedla podle Romea.cz mluvčí Ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veronika Hešíková.

Šimáček pak podle ČTK řekl, že se ve funkci bude chtít zaměřit hlavně na řešení situace v takzvaných ghettech, předcházení chudobě či opatření ke zvládnutí předlužení. Soustředit se chce i na srovnání podmínek v méně rozvinutých regionech se zbytkem Česka.

„Agentura musí mít dobrou pozici na národní úrovni, je potřeba koordinace s legislativou. Musí být hlavním nástrojem vlády na podporu sociálního začleňování,“ uvedl Šimáček.

Podle ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti), pod jehož resort agentura spadá, by její provoz v budoucnu měl platit i stát. V současné době funguje díky evropským financím určených na konkrétní projekty.

„Aby mohla agentura ve své důležité činnosti dlouhodobě pokračovat, snažíme se pro ni zajistit stabilní zázemí a dlouhodobé financování i ze státního rozpočtu. Smlouvy s odborníky jsou totiž v současné době uzavírány pouze na dobu určitou, což znesnadňuje dlouhodobější plánování a spolupráci s obcemi,“ řekl podle serveru Romea.cz Ivan Bartoš minulý týden.

Minulost agentury

Agentura začala fungovat v březnu 2008 jako jeden z odborů úřadu vlády. Měla přispět ke zlepšení situace v místech s takzvanými vyloučenými lokalitami. V minulosti se mluvilo o jejím osamostatnění a nezávislosti. Prosazoval to i Šimáček.

V minulém volebním období tehdejší vláda Andreje Babiše (ANO) agenturu pak ale od ledna 2020 přesunula pod ministerstvo pro místní rozvoj. Experti to kritizovali. Poukazovali na to, že se agenda netýká jen bydlení, ale i zaměstnávání, vzdělávání, bezpečnosti či zdraví a že váha začleňovací problematiky i možnost prosazovat změny se oslabuje.

Svůj zvláštní odbor sociální integrace si pak ve svém úřadě od letoška zřídil také ministr práce nynější pětikoaliční vlády Marian Jurečka (KDU-ČSL). Vedení se ujal bývalý šéf agentury David Beňák. Ten podle ČTK už dřív řekl, že jeho tým připravuje návrh postupu a jednotlivých kroků k začleňování.

Spor o odvolání Šimáčka

Martin Šimáček se sociální politice věnuje dlouhodobě. Agenturu pro sociální začleňování už vedl mezi roky 2009 až 2015. Odvolal ho tehdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD), který to zdůvodnil chybami v zakázkách.

Šimáček to odmítl. Pracovníci agentury se za něj tehdy postavili. Proti odvolání svého šéfa protestovali a většina zaměstnanců vstoupila do stávky, část podala výpověď. Spor o podobu agentury a její další fungování pak trval několik týdnů.

Po odchodu z agentury založil Institut pro sociální inkluzi. Působil například i jako poradce ministryně práce. Centrum sociálních služeb Praha řídí od července 2020.

Reklama

Doporučované