Hlavní obsah

Mašínův statek se brzy otevře. Uctít odbojáře přijede Fiala i Černochová

Foto: Jan Mihaliček

V Lošanech na Kolínsku se buduje památník rodiny Mašínů.

Reklama

Ve hře je i to, že by se slavnostního otevření mohl zúčastnit Josef Mašín, který žije trvale ve Spojených státech a do Česka po sametové revoluci nikdy nepřijel.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

U příležitosti výročí narození protinacistického odbojáře Josefa Mašína se 26. srpna v Lošanech na Kolínsku otevře památník tří odbojů.

Bude připomínat nejen skutky Josefa Mašína, ale také protikomunistický odboj jeho synů Josefa a Ctirada.

O významné hosty na slavnostním otevření památníku nouze nebude. „Účast přislíbili premiér, předseda Senátu, ministryně obrany, ministr vnitra nebo zástupce velvyslanectví USA,“ vyjmenoval očekávané hosty místopředseda spolku Mašínův statek – památník tří odbojů a historik Petr Blažek.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) potvrdila, že přijede, stejně tak ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. „Ano, svou účast jsem přislíbil a projekt v jeho ideových počátcích ještě jako starosta Kolína a lokálně příslušný poslanec podporoval,“ uvedl Rakušan.

Přítomna bude i dcera Josefa Mašína a sestra bratrů Mašínových Zdena, která stojí za vybudováním památníku. Pro Seznam Zprávy uvedla, že se těší, až se místo po několika letech soudních sporů a rekonstrukci konečně otevře pro návštěvníky.

Podívejte se, jak bude památník vypadat

Návštěvníci si budou moci prohlédnout Mašínův rodný dům, pietní zahradu a část hospodářské budovy s expozicí o odboji za první světové války a o protinacistickém a protikomunistickém odboji.

„Mně jde o to, aby to bylo dokončené a otevřené a mohlo to sloužit veřejnosti. Nešlo mi o majetek, ale o to, aby se z toho stal tento památník,“ řekla Seznam Zprávám Zdena Mašínová, proč celý proces absolvovala.

Ve hře je i to, že by se slavnostního otevření mohl zúčastnit její bratr Josef, který žije trvale ve Spojených státech. Po sametové revoluci se do Československa a poté České republiky nikdy nevrátil. Do rodné vlasti už nicméně poslal osobní výšivky, které měl během působení v americké armádě.

Lidé si budou moci prohlédnout Mašínův rodný dům, pietní zahradu a část hospodářské budovy.

„Pracujeme zhruba s jednou třetinou celého areálu, abychom byli schopni zprovoznit ucelenou část a abychom se vešli do prostředků, které jsme schopni získat,“ uvedl architekt Tomáš Hradečný koncem června ve Sněmovně, kde se podoba památníku prezentovala.

Jiří Klepsa, místopředseda spolku Mašínův statek – památník tří odbojů, oznámil, že se ve veřejné sbírce podařilo vybrat přes sedm milionů korun, většina prostředků už ale byla proinvestovaná. Celkové náklady jsou podle Klepsy odhadnuté na více než 10 milionů korun, proto sbírka stále pokračuje.

Foto: Mašínův statek – památník tří odbojů

Fotografie ze stavby památníku v roce 2021.

V první místnosti rodného domu bude podle něho text motáku, který psal Josef Mašín těsně před popravou v červnu 1942 na rozloučenou svým dětem a ženě. Půjde podle něho o nejsilnější zážitek pro návštěvníky. V areálu bude také symbolický strom - moruše, podle pamětníků typický strom na náměstí v Lošanech.

Expozice věnovaná třem odbojům zabere část hospodářské budovy a bude podle Hradečného komorní.

„Je koncipována tak, aby návštěvníka nezahltila, ale aby dostali klíčové informace,“ řekl. Lidé budou moci vstoupit do třech místností stavení. V první místnosti bude recepce a ve druhé velkoplošná projekce. Třetí místnost představí historii tří odbojů, rodu Mašínů i statku, popsal architekt.

Pohnutý příběh statku, který patřil staletí rodu Mašínů, se začal psát v roce 1940. Tehdy jej v nejistých časech okupace nechal hrdina odboje, generál Josef Mašín, přepsat na své tři nezletilé děti – Zdenu, Ctirada a Josefa. Těm pak rodinnou nemovitost zabavil totalitní komunistický režim.

Po revoluci v listopadu 1989 se o nemovitost přihlásila Zdena Mašínová. Získala v restituci dvě osminy objektu, zbytek zůstal státu, protože bratři Ctirad a Josef Mašínovi utekli v roce 1953 z tehdejšího Československa do Spojených států amerických, kde zůstali. Ctirad tam v roce 2011 zemřel.

Po několika letech soudních sporů nakonec rodina Mašínů získala v roce 2017 statek zpět. Byl v katastrofálním stavu a Zdena Mašínová se rozhodla místo proměnit na již zmíněný památník.

V roce 2018 přenechal Josef Mašín svůj spoluvlastnický podíl sestře, která se tak stala jedinou majitelkou. V památníku budou i vzpomínkové předměty z jeho působení v americké armádě.

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Josef Mašín poslal osobní výšivky, které měl během působení v americké armádě.

Reklama

Doporučované