Hlavní obsah

Ministerstva chtějí změnit názvy, školství si už zaregistrovalo doménu

Foto: Profimedia.cz

Ministerstvo školství už má zaregistrovanou doménu s novým názvem.

Reklama

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Ministerstvo práce a sociálních věcí. Oba resorty chtějí změnit názvy. Zatímco první hodlá zkracovat, druhé spíš pojmenování ještě prodlouží.

Článek

Resort s nejdelším názvem – Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy – možná v dohledné době čeká změna názvu, a to na prosté a jasné Ministerstvo vzdělávání.

„Mezi školstvím a vzděláváním je dost podstatný rozdíl. A já bych rád, aby se proto název změnil na Ministerstvo vzdělávání,“ uvedl při představovaní poradců ministra školství jeden ze členů sboru – Ivan Pilný, sám mimochodem bývalý ministr financí za hnutí ANO.

Šéf resortu školství Petr Gazdík (STAN) s tím souhlasí. „Už jsme si zaregistrovali doménu,“ nechal se slyšet.

A skutečně: internetová adresa mvzd.cz je sice nefunkční, ale v držení ministerstva školství.

Mělo by jít o symbolickou proměnu – od úzce profilovaného zaměření na školské záležitosti směrem ke vzdělávání a vzdělání celé populace.

„Časem se změnou počítáme. Má to samozřejmě své konsekvence a také finanční náklady. Nemyslím, že je proto nyní úplně vhodná doba dávat miliony korun do celkové proměny. Ale minimálně rétoricky k tomu budeme směřovat a minimálně doménu mvzd.cz nám teď nikdo neukradne,“ dodal ministr.

Ve svém volebním období by ale k přejmenování rád přistoupil.

Foto: nic.cz

Držitelem domény mvzd.cz je Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.

Tímto krokem se ale ministerstvo zároveň se svou zkratkou MVzd přidá do skupiny podobných a také zaměnitelných názvů: MV, MZV, MZ, MZe (Ministerstvo vnitra, Ministerstvo zahraničních věcí, Ministerstvo zdravotnictví a Ministerstva zemědělství).

Rodina a dávky

Úprava názvu se řeší i u Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) se přímo v programovém prohlášení zavázala, že ho doplní o tématiku rodiny.

„Rodiny považujeme za klíčový článek naší společnosti. Rodinnou politiku MPSV tradičně řeší, ale důležitost této agendy ze samotného názvu nevyplývá,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy Jakub Augusta z tiskového oddělení ministerstva, proč vnímají úpravu jako důležitou.

A zmínil, že podobně postupovala i současná předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, když rodinu doplnila do názvu příslušného ministerstva. Podobně je to také na Slovensku.

Energetickou i uprchlickou krizí silně vytížené ministerstvo ovšem stejně jako školství připouští, že změna názvu zatím není prioritním úkolem. „I proto, že je mimo jiné nutné změnu názvu doplnit do kompetenčního zákona, neočekáváme, že by k takovému kroku došlo v blízké době. Resort v poslední době měl řadu podstatně důležitějších úkolů,“ podotkl Augusta.

Podle něj tak zatím nelze ani upřesnit, jakou konkrétní podobu by nový název měl. Na jednu stranu se nabízí jednoduché rozšíření názvu na Ministerstvo práce, sociálních věcí a rodiny. Tak by se resort – nehledě na přejmenování MŠMT – stal o jeden znak ministerstvem s nejdelším názvem. Na druhou stranu přichází v úvahu například údernější Ministerstvo rodiny a dávek.

„O novém názvu bychom chtěli ještě podrobněji diskutovat,“ řekl Jakub Augusta, podle kterého je proto předčasné vyčíslovat náklady na případné přejmenování.

Ovšem například doména mpsvr.cz, jejíž adresa odpovídá rozšíření současného názvu o slovo rodina, byla letos krátce po zveřejnění programového prohlášení vlády zaregistrovaná. Momentálně ji vlastní Jakub Urbanec.

Reklama

Doporučované