Hlavní obsah

Ministrem průmyslu má být bývalý bankéř Jozef Síkela

Foto: STAN

Jozef Síkela.

Reklama

aktualizováno •

Hnutí STAN oznámilo nového kandidáta na ministra průmyslu a obchodu. Má jím být bývalý bankéř Jozef Síkela.

Článek

Kandidátem na ministra průmyslu bude místo Věslava Michalika manažer, dlouholetý člen vedení Erste Group a investor Jozef Síkela. Členové celostátního výboru hnutí STAN ho jako kandidáta schválili v neděli večer.

„Jozef Síkela je nezpochybnitelným odborníkem pro své letité zkušenosti, které nasbíral na vrcholných manažerských pozicích v bankovním sektoru, kde se mimo jiné věnoval jak podpoře malých a středních podniků, tak také veřejnému financování. To jsou pro nás v hnutí STAN velice důležitá témata,“ uvedl předseda hnutí Vít Rakušan.

Původní kandidát Starostů na průmysl Věslav Michalik minulý týden odstoupil kvůli pochybnostem ohledně svého podnikání.

Kdo je Jozef Síkela

  • Ministr průmyslu a obchodu ve vládě Petra Fialy.
  • Absolvent VŠE v Praze, kde v roce 1989 spoluorganizoval protirežimní studentské stávky.
  • Začínal v roce 1995 ve vídeňské Creditanstalt.
  • Od roku 2001 řídil firemní bankovnictví České spořitelny. Od roku 2007 pracoval pro Erste Bank na Ukrajině, kde se stal v roce 2009 výkonným ředitelem.
  • V letech 2010 až 2015 byl generálním ředitelem Slovenské spořitelny. Během čtyř let jeho působení pak byla třikrát vyhlášena slovenskou bankou roku.
  • Od ledna 2015 byl členem představenstva skupiny Erste.
  • V roce 2021 se stal partnerem investiční skupiny Prime Fund. Svůj podíl prodal po vstupu do politiky v barvách STAN.

Zdroj: STAN

Síkela ke své nominaci uvedl, že chce reprezentovat společný program koalice v oblasti průmyslu, podnikání a energetiky.

„V této oblasti nás v nejbližších letech čeká celá řada globálních výzev a stát by měl mít ambici takovým změnám nebránit, ale naopak je využít ve svůj vlastní prospěch. Věřím, že v prosazování těchto témat mi pomůže má dlouholetá zkušenost z vrcholného mezinárodního bankovního prostředí,“ uvedl Síkela.

Hnutí STAN s ním už v minulosti spolupracovalo v oblasti odborných konzultací. „Jsem přesvědčen, že bude díky své erudici a schopnostem kvalitním ministrem obchodu a průmyslu, který dokáže reagovat na technologickou výzvu, které bude český průmysl v blízké době čelit. Věřím, že je to ten správný člověk, který dokáže náš průmysl posunout od montovny na mozkovnu,“ dodal Rakušan.

Tři kandidáti

Podle zdrojů Seznam Zpráv od zdrojů blízkých vedení STAN byli ve hře tři kandidáti, o nichž celostátní výbor Starostů v neděli hlasoval. Vedle Síkely byli v „osudí“ i ekonom Filip Matějka a ředitel agentury CzechInvest Patrik Reichl.

V závěru minulého týdne se jako o favoritovi hovořilo o akademiku Matějkovi, jenže vedení STAN si nebylo jeho jménem úplně jisté. Do hry se pak dostal bankéř Síkela a zejména v sobotu kvůli tomu probíhala usilovná jednání.

Reklama

Doporučované