Hlavní obsah

Prémie ve státním? Ministři musí šetřit

Foto: vlada.cz

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková s ministrem školství Petrem Gazdíkem.

Reklama

Vláda slíbila, že výrazně sníží plánovaný schodek rozpočtu. Úspory chce hledat především na provozních výdajích, do nichž se počítají i platové náklady. Rezorty tak úředníkům sáhnou třeba na prémie.

Článek

Vláda Petra Fialy ve středu rozhodne, jakým způsobem snížit schodek státního rozpočtu pod 280 miliard korun. Tedy o sto miliard oproti plánu předchozí vlády. Šetřit chce hlavně na provozních výdajích, včetně mzdových nákladů.

Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Seznam Zpráv by měl každý ministr ve svém rezortu najít úspory na platech zhruba ve výši dvou procent. Oficiálně ale členové vlády výši částky, kterou dostali za úkol uspořit, nechtějí komentovat.

Plánované redukce v rozpočtu přiznala třeba ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). V jejím rezortu to prozatím vypadá na seškrtání prémií. „V tuto chvíli nebudeme sahat do základních platů,“ uvedla. Škrtat pracovní pozice podle ní také není možné.

Ministryně přiznává, že vzhledem k blížícímu se předsednictví EU věřila, že prostředků na mzdy bude spíš víc než míň. „Doufám, že to budeme moct napravit alespoň v polovině roku na ty lidi, kteří se předsednictví budou účastnit,“ uvedla ministryně.

Ministerstvo zemědělství při dotazech na seškrtání platových prostředků o dvě procenta odkázalo na středeční jednání vlády.

„Uvedené úspory jsou součástí návrhu rozpočtu, který vláda představí jako celek po středečním jednání. Do té doby jej komentovat nechceme,“ uvedl mluvčí Ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Podle něj je ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) s dosavadním jednáním o rozpočtu spokojený, protože v něm zůstávají zachované všechny důležité podpory. Úspory prý úřad našel hlavně v provozních výdajích, ale podrobnosti a konkrétní částky chce komentovat až po odsouhlasení vládou.

Ministr pro místní rozvoj a digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti) potvrdil, že ve svém rezortu úspory hledá. Uvedl, že identifikoval úspory přes 10 procent zejména v rámci provozu. Avšak mzdových nákladů se podle něj tyto škrty primárně nedotknou.

„Ministerstvo je místem, které zodpovídá za dobré zpracování a čerpání evropských prostředků i v jiných resortech. Vlastní rozpočet tedy není oněch 28 miliard, ale zhruba 2,5 miliardy. Nutno podotknout, že jsou to právě lidé, kteří celý proces čerpání fondů zajišťují a dobré personální zázemí je proto naprostý základ. A to i pro řízení a komunikaci s obcemi, městy a regiony,“ uvedl Bartoš.

Jako příklad dal třeba personálně poddimenzovanou agendu na celkovou digitalizaci stavebního řízení za 1,6 miliardy korun. „Při mém nástupu se celé této digitální agendě mohla věnovat interně pouze jedna zaměstnankyně,“ podotkl.

Škrtání na hygienách?

Šetřit na platech by měly i státní instituce. Koncem minulého týdne vyvolal pozdvižení dopis z Ministerstva zdravotnictví, který redakci oficiálně potvrdilo několik ředitelů krajských hygienických stanic. Ministerstvo jim poslalo konkrétní počty pracovních míst, která by měly stanice zrušit. Do pondělního rána měli šéfové hygien poslat ministerstvu detaily, třeba včetně informací, zda jsou dotyčné osoby pod služebním zákonem.

Rezort posléze informaci ústy svého mluvčího Ondřeje Jakoba dementoval. Mělo podle něj dojít k hrubé dezinterpretaci, ze které budou vyvozeny personální důsledky. O čí konkrétně chybu mělo jít a jak k ní mohlo dojít, už ministerstvo neuvedlo.

A mlčenlivostí se obrnil i sám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), který nezvedá telefony a od konce minulého týdne neodpovídá ani na SMS redaktorů s žádostmi o vysvětlení celého příběhu. Válek se o kauze s hygienami nezmínil ani na svých sociálních sítích. Ty od pátku, kdy zveřejnil fotografii z konference k rakovině v Paříži, mlčí. Do té doby byl přitom Válek na sítích poměrně aktivní.

Návrh rozpočtu by měla vláda schválit na středečním jednání. Pak poputuje do Poslanecké sněmovny. Vzhledem k tomu, že současná vláda odmítla rozpočet se schodkem ve výši 377 miliard vytvořený jejich předchůdci, Česká republika je od ledna v rozpočtovém provizoriu. Odhadem by v něm země měla hospodařit do začátku března.

Reklama

Doporučované