Hlavní obsah

Ministryně Hubáčková: Místo nemá jisté nikdo. Po kauze Bečva ani šéf inspekce

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministryně životního prostředí Anna Hubáčková.

Reklama

Nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková není spokojena s dosavadním průběhem vyšetřování kauzy Bečva. Pochybení bylo podle ministryně zjištěno a popsáno příliš mnoho.

Článek

Po měsíci ve funkci neměla nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL) podle svých slov moc času, aby řešila personální otázky. Přednost měla příprava na vyjednávání o Green Dealu nebo aktuálně probíhající spor ohledně dolu Turów.

Zatím tak není jasné, jestli na ministerstvu zůstane například státní tajemník Jan Landa nebo ředitel České inspekce životního prostředí Erik Geuss. S průběhem vyšetřování havárie na Bečvě ale ministryně spokojená není.

„Nikdo z našich lidí nemá jisté místo, ani on ne,“ řekla Hubáčková v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Nastoupila jste na ministerstvo, jež bude v následujících letech velmi sledované. Jaké jsou vaše hlavní vize, které byste chtěla za 4 roky stihnout?

Pro mě osobně je velmi důležitá ochrana vody. Návrat vody a zeleně do krajiny, to je to nejpodstatnější. Jinak je to samozřejmě Zelená dohoda pro Evropu. Ale i voda k Zelené dohodě vlastně patří.

Už teď připravujeme jednání o dotacích do našeho průmyslu a energetiky a vlastně všeho, co souvisí s restrukturalizací hospodářství i krajiny tak, abychom dosáhli uhlíkové neutrality v roce 2050. Už vyjednáváme s energetikou, s teplárnami.

Jak se stavíte ke Green Dealu? Budeme plnit to, co bude chtít Evropská unie, nebo v tom i Česko bude hrát nějakou zásadní roli?

Cíle Green Dealu vnímám a vítám. Ale cesta, jak dospět k cíli, je ještě trošku na vyjednávání. V některých opatřeních musíme vzít do úvahy pozici naší republiky a také dopady na ekonomickou situaci našich lidí a některé věci skutečně trochu upravit. Zasazovali jsme se o to, aby jádro a plyn zůstaly v našem energetickém balíčku jako přechodný zdroj.

Netrváme na tom, že je to napořád, ale tu dobu potřebujeme poměrně významnou, chceme-li se zbavit uhlí. Musíme reagovat na prohlášení, které Evropská komise učinila na silvestra. Že jádro a plyn ano, ale s určitými podmínkami. Očekávám, že k těmto podmínkám ještě povedeme debatu.

Ministerstvo životního prostředí nikdy v minulosti nebylo tolik v přední linii, jako tomu kvůli Green Dealu a ochraně klimatu obecně bude teď…

Myslím si, že je i poptávka po tom, abychom se chovali zodpovědně ke krajině. Už jenom šířením povědomí o tom, co ministerstvo dělá, bych chtěla získat veřejnost na svou stranu. No a druhá páka jsou fakt peníze. My ty peníze skutečně máme a jsme připraveni je dávat fyzickým osobám, podnikatelům, nevládním organizacím.

Budete hodně řešit evropskou agendu a často jezdit do zahraničí. Pořad ČT 168 hodin vás zkoušel z angličtiny. Na otázky jste odpověděla v češtině, anglicky jste neřekla nic. Jak je to s vaší angličtinou?

Ano, je to na té úrovni, že rozumím, ale rozhodně si netroufám říct, že moje angličtina je vynikající a že bych v ní mohla vést debatu. Moje snaha je toto napravit, ale vím, že moje jazyková výbava nebude na té úrovni, abych angličtinou vládla v terminologiích, které Zelená dohoda potřebuje.

Takže budete využívat tlumočníka?

Budu využívat tlumočníka. Snažím se to ale dohnat. A napravit to znalostí oboru, která je, troufám si říct, vysoká.

Seznam Zprávy zjistily, že premiér pověřil ministry vypracováním auditu. Cílem je zjistit, jaký vliv má skupina Agrofert bývalého premiéra Andreje Babiše ve veřejné sféře. Pracujete vy také na něčem takovém?

Ano, bývalá vláda tu byla dlouho – osm let. Z podnětu Nejvyššího kontrolního úřadu jsme prověřovali dotace v oblasti životního prostředí, kterým byla poskytnuta podpora, a takové projekty zatím nebyly zjištěny. Ověřovali jsme jak národní programy, tak Státní fond životního prostředí. Pokud přijde nový podnět na prověření, tak se tím budeme znovu zabývat a dotace prověříme.

Takže žádné kontroly v budoucnu už neplánujete?

My už jsme na ministerstvu nějakou systemizaci provedli. Jejím cílem bylo zvýšit právě význam práce a agendy Zelené dohody. Proto jsme si zřídili zcela novou sekci Ochrana klimatu. Od mého nástupu je velmi krátká doba, těch úkolů je moc, takže si provádím sama i nějaké pohovory se zaměstnanci. A hlavně nás čeká předsednictví EU, hodně nové agendy díky Zelené dohodě. Takže nevylučuji, že dojde ještě k další reorganizaci práce a nové systematizaci.

Jak to bude s vaším státním tajemníkem Janem Landou? Necháte si ho na této pozici?

V tuto chvíli je to pro mě velmi brzká otázka, já jsem tu měsíc a zatím jsem provedla některé systémové změny, tak si to teprve sedá. Jak jsem uvedla výše, vše musím vyhodnotit a do budoucna změny nevylučuji.

V jakém časovém horizontu se chcete rozhodnout?

Řeknu vám to na rovinu, myslela jsem si, že se některým věcem budu prioritně věnovat hned první měsíc. Nastoupily jiné problémy, jako je například společná zemědělská politika, jednání k dolu Turów, a proto jsem případné personální změny v tuto chvíli musela odsunout. Přidávají se další problémy, které se na ministerstvo životního prostředí hrnou. Například při mém jednání v Bruselu jsem byla upozorněna, že některé aktivity EU se kvůli covidu musí posunout a náhradní termín konání může být v době našeho předsednictví. Jsou to dvě velké akce. Jedna ochrana biodiverzity, jedna ochrana klimatu.

Když zůstanu u personálií, počítáte v budoucnu s ředitelem České inspekce životního prostředí?

Pravděpodobně narážíte na havárii na Bečvě. Shromáždila jsem si podklady, jako jsou zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu, výstupy interního auditu, výsledky šetření výboru Senátu, které provedla paní senátorka Jitka Seitlová, čeká mě setkání v této věci s panem ombudsmanem a také čekám na výsledek šetření policie.

A co se týče pana ředitele, má své místo jisté, nebo ne?

Nikdo z našich lidí nemá jisté místo, ani on ne.

Když se teď zaměřím na Bečvu, jak hodnotíte dosavadní výsledky vyšetřování havárie?

Pochybení tam bylo zjištěno a popsáno příliš mnoho. Bohužel se domnívám, že to nemusí být jenom jedna ojedinělá akce, že skutečně takovýchto velkých havárií může být víc, a my musíme reagovat minimálně změnou legislativy. Na ministerstvu životního prostředí je připravena novela vodního zákona, kde se řeší, jak dál postupovat v případě mimořádných havárií. A také se v ní výrazně zvyšují sankce za porušení povinností. Ale co bude daleko tvrdší práce do budoucna, tak to, jak nastavit vzájemnou spolupráci mezi vodoprávními úřady, inspekcí a složkami integrovaného záchranného systému.

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Pochybení bylo příliš mnoho, říká nová ministryně životního prostředí.

Co říkáte na kritiku vyšetřovací sněmovní komise, podle níž docházelo během policejní práce k problematickým krokům?

Nezpochybňuji ji.

Na základě závěrů vyšetřovací komise podal loni v říjnu Petr Gazdík trestní oznámení kritizující práci vyšetřovatelů. Státní zástupci si však jeho oznámení zatím bez výsledků přehazují a v případu stále nevykonali dohled. Není to podezřelé?

To jsem ani nezaregistrovala. A tak se k tomu teď nebudu vyjadřovat.

Nebylo by vhodné, aby Sněmovna obnovila činnost vyšetřovací komise?

Je to v její gesci, pokud se tak rozhodne, my budeme spolupracovat se vším, co máme k dispozici.

Jaký je Petr Fiala šéf?

Pan premiér je pro mě osoba, kterou znám jako šéfa chvilku, je klidný, řeší spory bez nějakých emocionálních výstupů. Mně tento způsob, kdy si umíme říct i negativní věci v klidu, uváženě, nerozhodovat v emocích a chaoticky, velmi vyhovuje.

Reklama

Doporučované