Hlavní obsah

Místo Farského ve Sněmovně zaujme ředitelka libereckého divadla Levko

Foto: Jan Stránský, Seznam Zprávy

Jarmila Levko se hodlá ve vysoké politice věnovat kultuře.

Reklama

Do Poslanecké sněmovny nastoupí místo Jana Farského, který se vzdává mandátu, ředitelka libereckého divadla F. X. Šaldy Jarmila Levko (oba STAN).

Článek

Byla první náhradnicí na společné kandidátce STAN a Pirátů pro Liberecký kraj. Dvaapadesátiletá Levko počítá s tím, že z ředitelské funkce odejde.

Farský se rozhodl vzdát mandátu poté, co čelil kritice koaličních partnerů i opozice kvůli půlroční stáži v USA, kterou chtěl absolvovat současně s výkonem své poslanecké funkce. „Nechci komplikovat fungování vlády a našeho hnutí STAN. A tak vyslyším výzvu našeho předsednictva a složím mandát poslance,“ uvedl dnes v noci na sociálních sítích Farský.

Podle Levko je zatím předčasné mluvit o tom, na co se chce jako poslankyně zaměřit. „Za prvé Honza Farský mandát technicky nesložil, a samozřejmě musím zjistit, jaká je situace a domluvit se s kolegy,“ řekla. Nadále by se ale chtěla určitě věnovat kultuře. „Pak mě extrémně zajímá rozpočtové určení daní a všechny věci, které jdou od parlamentu směrem k regionu,“ dodala Levko, která byla na kandidátce STAN za Starosty pro Liberecký kraj - pod touto značkou STAN v Libereckém kraji funguje.

Ředitelkou libereckého Šaldova divadla je posledních sedm let. S postem poslankyně podle ní nejde funkce skloubit. „Počítám s tím, že se budu muset divadla vzdát, což mě samozřejmě bolí u srdce, ale jsem tady od rána do večera a nechci šidit divadlo a nechci šidit parlament. Nechci si to v Sněmovně jen takzvaně odsedět, chci se zapojit do práce a udělat třeba něco pro kulturu i z této strany,“ dodala. Předpokládá, že divadlo opustí do několika měsíců, až bude jasné, kdo ho povede místo ní.

Reklama

Doporučované