Hlavní obsah

Místo na Ukrajinu do Arménie. Z hradního úředníka bude velvyslanec

Foto: Twitter Petra Pirunčíka

Budoucí velvyslanec v Arménii Petr Pirunčík.

Reklama

aktualizováno •

Česko v nejbližších měsících vyšle nové velvyslance do více než desítky států.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) minulý týden v utajeném režimu schválila balík nových velvyslanců. Čeští zástupci se budou měnit třeba v Norsku, Vietnamu či Arménii.

Do Arménie podle několika zdrojů Seznam Zpráv odjede diplomat Petr Pirunčík. O něm se přitom ještě před ruskou agresí na Ukrajině hovořilo jako o člověku, jehož by prezident Miloš Zeman rád viděl právě na ambasádě v Kyjevě. Tato nominace dlouhodobě v českém diplomatické zákulisí vyvolávalo napětí.

A byl to nakonec zřejmě ruský vpád na Ukrajinu, co rozhodlo, že Pirunčík, jenž v posledních pěti letech pracuje pro Kancelář prezidenta republiky, na Ukrajinu definitivně neodjede.

Pirunčíkovu nominaci na důležitý a politicky citlivý post velvyslance na Ukrajině nominovala ještě vláda Andreje Babiše (ANO).

Podle diplomatických zdrojů Seznam Zpráv se ovšem k plánu vyslat do Kyjeva vysokého hradního úředníka stavěla chladně i ukrajinská strana. A to čistě ze symbolických důvodů: prezident Zeman až do ruské únorové invaze opakovaně zastával vyhraněně proruské postoje, proti nimž se Kyjev v minulosti opakovaně ohrazoval.

Proti Pirunčíkovu vyslání se v minulosti stavěl i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Ještě před svým nástupem do funkce se nechal slyšet, že by rád přehodnotil některé diplomatické nominace Babišovy vlády. Zmínil bývalého ministra zdravotnictví za ANO Vojtěcha Adama i Pirunčíka. U prvně jmenovaného ustoupil, u druhého uspěl. Vyslání do Arménie je tak kompromis.

„Jeden z nejlepších“

Petr Pirunčík prozatím jako velvyslanec nepůsobil, diplomatické zkušenosti nicméně má.

Před nástupem na Hrad, kde pracuje jako zástupce ředitele hradního zahraničního odboru, působil na české ambasádě v mongolském Ulánbátaru a byl také diplomatickým tajemníkem velvyslance v Moskvě Petra Koláře.

V Jerevanu by měl nahradit zkušeného diplomata Bedřicha Kopeckého.

Na žádost Seznam Zpráv o komentář reagoval odkazem na diplomatická pravidla, kdy se jednotlivé strany k informacím nevyjadřují. „Otázky jmenování velvyslanců vůbec nebudu komentovat,“ napsal v e-mailu.

„Petr je jeden z nejlepších diplomatů a lidí, se kterými jsem za ta léta v diplomacii spolupracoval,“ zhodnotil ho už dříve jeho současný šéf, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák. K jeho vyslání do Jerevanu se nyní nechtěl vyjadřovat. „Jedná se o utajované skutečnosti a já ctím pravidla,“ napsal Seznam Zprávám.

Nový post v Kataru

Ministři minulý týden schválili i jméno nového českého velvyslance v Kataru. Agendu v uplynulých letech měl na starost velvyslanec v Kuvajtu, loni na podzim ale vláda rozhodla o zřízení samostatného velvyslanectví v Dauhá.

Podle tří zdrojů Seznam Zpráv by se měl nového postu chopit Petr Chalupecký. Stejnou informaci zdroje potvrdily i Lidovým novinám.

„Česká ambasáda v Kataru bude nyní hrát důležitou roli i kvůli blížícímu se mistrovství světa ve fotbale. Češi jako předsednický stát Evropské unie budou zaštiťovat podporu pro evropské země, které zastoupení v Kataru nemají,“ řekl Seznam Zprávám zdroj z české diplomacie.

V Dauhá už momentálně působí chargé d'affaires ad interim a také administrativní pracovníci, kteří připravují plné otevření zastupitelství.

Ambasáda by měla zahájit svou činnost na začátku července. „Aby Česká republika mohla již od 1. července 2022 v Dauhá řádně vykonávat funkci místního předsednictví EU. V Dauhá doposud není zřízena rezidentní Delegace EU,“ potvrdil před několika dny náměstek ministra zahraničí Jiří Kozák (ODS).

Česko s Katarem v posledních měsících intenzivně jedná o možných dodávkách plynu a snížení své závislosti na Rusku. Katar je jedním z největších producentů zkapalněného plynu (LNG) na světě. Součástí dohod bude i otevření katarské ambasády v Praze.

K výměně velvyslanců by mělo dojít i v Norsku. Jaroslava Knota, který stojí v čele ambasády od roku 2017, by v Oslu měl nahradit diplomat David Červenka. Současný ředitel odboru lidských práv na ministerstvu zahraničí v minulosti působil ve Stálé misi České republiky při OSN nebo ve Stálém zastoupení ČR při EU.

Do Irska podle informací Seznam Zpráv míří kariérní diplomat a bývalý český velvyslanec při Svatém stolci ve Vatikánu Pavel Vošalík. Kromě Vatikánu působil v minulosti i jako velvyslanec v Kanadě a Jihoafrické republice. Byl i náměstkem ministra zahraničí Cyrila Svobody (KDU-ČSL).

U Svatého stolce se měl český velvyslanec rovněž měnit, podle informací Seznam Zpráv však ve Vatikánu i nadále zůstane stávající velvyslanec Václav Kolaja. Ten je v úřadu od května 2018.

Vláda potvrdila i další jména, která se dříve objevila v médiích, a to vyslání současného velvyslance v USA Hynka Kmoníčka do Vietnamu a ekonoma a diplomata Aleše Chmelaře jako velvyslance při Organizaci pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD) v Paříži. Chmelař je manželem bývalé ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD).

Všechna jména ještě bude muset posvětit prezident Miloš Zeman a noví velvyslanci poté budou muset získat takzvaný agrément, tedy souhlas přijímací země.

Aktualizace: doplnili jsme nové vyjádření Rudolfa Jindráka.

Reklama

Doporučované