Hlavní obsah

Mlejnek zůstává šéfem rozvědky. Pomáhal s kauzou Dozimetr, řekl premiér

Foto: CEVRO institut

Šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek.

Reklama

aktualizováno •

Na postu ředitele civilní rozvědky nedojde ke změně. Ministři si vyslechli argumenty Petra Mlejnka k jeho stykům se stíhaným Michalem Redlem a rozhodli se ho ve funkci podržet. Prozatím.

Článek

Ředitel Úřadu pro zahraniční spolupráci a informace Petr Mlejnek dnes na vládu dorazil osobně. Ministrům se zpovídal ze svých kontaktů s podnikatelem Michalem Redlem stíhaným v korupční kauze Dozimetr.

Jak konkrétně vysvětlil ředitel setkávání s Redlem - co spolu řešili, odmítli ministři říct. S odvoláním, že celá konverzace probíhala v důvěrném režimu. Na všechny otázky ale dostali uspokojivé odpovědi, uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

„Na základě dnešního jednání jsme neshledali důvody k jeho odvolání. Je od roku 2018 držitelem prověrky tajné a má v současné době zažádáno na přísně tajné, což je jedním z kvalifikačních předpokladů pro výkon této funkce,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Premiér poté naznačil, že se ředitel civilní rozvědky zapojil do rozplétání kauzy Dozimetr. „Vláda obdržela informaci, že pan Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr,“ dodal bez bližších podrobností.

Pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, jejíž úřad vyšetřování kauzy Dozimetr dozoruje, nemá o Mlejnkově pozitivní roli v případu informace. „O participaci pana Mlejnka na vyšetřování vámi dotazované trestní věci mi není nic známo,“ řekla dnes večer webům Deník NRespekt.

Základní informace ke kauze Mlejnek–Redl

Nový šéf civilní rozvědky byl v pravidelném a dlouhodobém kontaktu s nesvéprávným podnikatelem Michalem Redlem, který je označován za hlavu kauzy Dozimetr. Základní informace ke kauze si přečtěte ve článcích Janka Kroupy.

Rakušan uvedl, že v tuto chvíli o hledání náhradníka neuvažuje. „Skutečně jeho výsledky za ten měsíc jsou velmi kvalitní. V současnosti další jméno nemám, ale pokud by kdokoliv nedostal přísně tajné, kdo to ve funkci mít musí, je to logickým důvodem, že tu funkci nemůže vykonávat,“ řekl ministr.

Ve výsledku nikdo z ministrů podle Rakušana na vládě nežádal Mlejnkovo odvolání. To potvrdil i ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Já jsem v minulých dnech říkal, že mám otazníky. Diskuze byla velmi podrobná a ten závěr je myslím velice jasný,“ řekl k Mlejnkově obhajobě Jurečka.

Mlejnek, který se šéfem civilní rozvědky stal v polovině letošního července, se s Redlem pravidelně stýkal od roku 2012. „Potkával jsem se s ním zhruba jednou až dvakrát ročně,“ uvedl Mlejnek pro Seznam Zprávy. Ministrovi vnitra jeho kontakty s Redlem nevadí a už minulý týden uvedl, že nebude podléhat honu na čarodějnice.

Reklama

Doporučované