Hlavní obsah

Mlejnkovy styky s Redlem? Premiér chce od Rakušana vysvětlení

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz

Předseda hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan si za jmenováním Petra Mlejnka do čela ÚZSI stojí.

Reklama

aktualizováno •

Poté, co Seznam Zprávy zjistily, že v pravidelném kontaktu s hlavou kauzy Dozimetr byl i nově jmenovaný šéf civilní rozvědky, bude chtít po ministru vnitra vysvětlení nejen opozice, ale i koaliční partneři.

Článek

Hlavní postava korupční aféry Dozimetr, nesvéprávný podnikatel Michal Redl, měl kontakty nejen s politiky vládního hnutí STAN. Jak nově zjistily Seznam Zprávy, v pravidelném kontaktu s ním byl i nový šéf civilní rozvědky Petr Mlejnek.

Toho dosadil 8. července ministr vnitra a šéf STAN Vít Rakušan. O stycích se stíhaným Redlem věděl, prý mu to ale nevadí.

Premiér Petr Fiala (ODS), který je momentálně na dovolené, bude chtít věc se svým koaličním partnerem řešit. „Budu o této věci s panem ministrem Rakušanem mluvit příští týden,“ uvedl pro Seznam Zprávy premiér.

Vysvětlení se dožaduje i šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. „Tyto styky mi nepřijdou normální a budu chtít více informací,“ uvedl Jurečka.

Podle Fialy i Jurečky je ale důležité, že Mlejnek získal bezpečnostní prověrku. „V tuto chvíli vycházím z toho, že pan ředitel Mlejnek má prověrku na stupeň tajné a je v současnosti prověřován na nejvyšší stupeň. Předpokládám, že české orgány mají dost informací k tomu, aby posoudily bezpečnostní způsobilost pana Mlejnka i při zohlednění dnes medializované záležitosti,“ dodal premiér.

V kontaktu s Michalem Redlem byl i nový šéf civilní rozvědky

Přečtěte si více o zjištěních reportéra Janka Kroupy o kontaktech nového šéfa Úřadu pro zahraniční styky a informace Petra Mlejnka s podnikatelem Michalem Redlem, hlavním obviněným v kauze Dozimetr.

Na udělenou bezpečnostní prověrku se odvolává i Rakušan. Mlejnkovy opakované kontakty s Redlem hájí tím, že se jednalo o pracovní vztah. Za jeho nominací do funkce si stojí.

„Rozhodně nesdílím názor, že pouhý kontakt s jakkoliv problematickou osobou by měl člověka automaticky diskreditovat. Nepodléhejme honu na čarodějnice,“ napsal Rakušan na sociálních sítích.

Ministr vnitra také uvedl, že na osobu Petra Mlejnka ho upozornil koaliční partner. Konkrétně místopředseda Poslanecké sněmovny a někdejší člen sněmovního bezpečnostního výboru Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Časová osa: Kdy se Rakušan dozvěděl o kontaktech s Redlem

  • 6. června - Ministr vnitra Vít Rakušan oznamuje, že šéfem UZSI bude Petr Mlejnek.
  • 15. června - Policie zatýká a obviní Michala Redla, kterého označí za hlavu organizované zločinecké skupiny. Spolu s ním dalších dvanáct mužů. Michal Redl jde následně do vazby.
  • 19. června - Kvůli kontaktům s Redlem oznamuje rezignaci ministr školství Petr Gazdík.
  • 19. června - Ministr Vít Rakušan oznamuje, že odvolá ředitele České pošty Romana Knapa. Jedním z důvodů je podle něj fakt, že se Knap jednou sešel s Michalem Redlem. Měl řešit kudy vedou „špagáty moci“, jak schůzku vysvětloval v rozhovoru pro SZ.
  • 15. června - 8. července - Petr Mlejnek tvrdí, že v tomto období informoval ministra Víta Rakušana o tom, že udržoval kontakty s Michalem Redlem.
  • 8. července - Ministr Vít Rakušan jmenuje Petra Mlejnka šéfem ÚZSI.

Bartošek Seznam Zprávám napsal, že Mlejnka zná delší dobu, neboť pocházejí ze stejného regionu. „Považuji ho za kvalitního experta v oblasti bezpečnosti, což byl jeden z důvodů, proč jsem ho seznámil s ministrem vnitra Rakušanem. Věděl jsem, že má prověrku bezpečnostních služeb na stupeň tajné, což je pro mě zárukou, že je z hlediska Národního bezpečnostního úřadu zcela prověřený,“ vysvětlil.

O Mlejnkových kontaktech s Redlem prý neměl žádné informace. „A to i proto, že jsem o panu Redlovi poprvé slyšel v červnu 2022. Mám to jako každý jiný občan – těžko budete vědět kompletní seznam, s kým vším komunikují a potkávají se lidé, se kterými čas od času řešíte nějaká pracovní témata,“ dodal Bartošek.

Již dříve kvůli dřívějším kontaktům s Redlem skončil v čele Ministerstva školství Rakušanův spolustraník Petr Gazdík nebo šéf České pošty Roman Knap.

Další zjištění týkající se kauzy Dozimetr znepokojuje opozici, která hnutí STAN za kontakty jeho politiků s Michalem Redlem kritizuje už od počátku.

Taťána Malá (ANO) svolala sněmovní komisi pro kontrolu civilní rozvědky, které předsedá. Zákonodárci se sejdou koncem srpna, uvedla pro iRozhlas.cz. A sejde se i bezpečnostní výbor Sněmovny. Seznam Zprávy o tom informoval jeho předseda Pavel Žáček (ODS). „Po dohodě s ministrem vnitra Rakušanem a ředitelem Mlejnkem zařadím bod o jmenování nového ředitele ÚZSI jako jeden z prvních na nejbližší jednání výboru,“ uvedl.

„Tyto styky s mafiány jsou velký problém. Přiznání, že ministr Rakušan věděl o kontaktech jím vybraného Petra Mlejnka na post ředitele ÚZSI, se zdá už mimo realitu. Jak dlouho bude ještě trvat hra ministra vnitra s premiérem na vadí-nevadí?“ napsal Seznam Zprávám opoziční poslanec a místopředseda výboru pro bezpečnost Jiří Mašek (ANO).

Předseda opoziční SPD Tomio Okamura kvůli novým zjištěním opět vyzval Víta Rakušana a jeho hnutí STAN k odchodu z vlády. „Potvrzuje se, že stávající odhalení o spojení STAN Víta Rakušana s mafií, organizovaným zločinem a korupcí jsou jen vrcholek ledovce a nepochybně přijdou další odhalení,“ uvedl Okamura.

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření předsedy výboru pro bezpečnost Pavla Žáčka.

Reklama

Doporučované