Hlavní obsah

Mlžení a mystifikace. Co zničilo kandidáta na ministra Věslava Michalika

Foto: Seznam Zprávy

Chránil jsem své blízké, vysvětluje místopředseda STAN, proč neříkal plnou pravdu o rodinném majetku, jehož hodnota je až miliarda korun.

Reklama

Dosavadní úspěšný středočeský starosta a náměstek hejtmanky podkopal vlastní důvěryhodnost, když i před občany své obce zakrýval rozsáhlý rodinný byznys. Seznam Zprávy konfrontovaly jeho předchozí výroky se skutečným stavem věcí.

Článek

Nejcennějším kapitálem každého politika je důvěryhodnost. Dosavadní kandidát na ministra průmyslu a obchodu Věslav Michalik z hnutí STAN minimálně o část tohoto nehmotného jmění přišel, a i proto se ministrem nestane.

Dlouholetý úspěšný starosta čtyřtisícové středočeské obce Dolní Břežany a nyní i náměstek středočeské hejtmanky sám uznává, že udělal chybu, když nedokázal včas vysvětlit otazníky kolem rozsáhlého rodinného majetku.

S manželkou Hanou téměř patnáct let „tajně“ investovali do nejrůznějších projektů v Česku i v zahraničí přes kyperskou offshorovou firmu Lowfield Investments. Od roku 2017 používali jiný zastírací manévr, když většinu českého majetku „ukryli“ do investičního fondu Valour, o němž Michalik ještě před pár dny tvrdil, že na něj nemá vliv.

O Michalikovi nelze s jistotou tvrdit, že jako politik lhal, ale fakta minimálně dokreslují, že se snažil mlžit, mystifikovat a říkat jen část pravdy. A to nejen nyní, ale už před lety před občany Dolních Břežan, které řídí od roku 2004.

Je totiž výrazný rozdíl, jak například Michalik původně vysvětloval vazby na zmíněnou kyperskou firmu Lowfield Investments a jaká pravda se vyjevila nyní. Přinášíme Michalikovy výroky v konfrontaci se skutečností.

Co má společného s kyperskou firmou Lowfield Investments?

Michalikovo vyjádření na webu Dolních Břežan (z ledna 2014): „To, co mé kritiky trápí, je společnost Lowfield Investments. Jedná se o soukromou investiční společnost, která se zabývá investicemi v regionu střední Evropy, ale má i investice v Norsku, Velké Británii či Rakousku. S jejími představiteli jsem se poprvé setkal v rámci své bankovní praxe, protože můj zaměstnavatel (banka) této společnosti financoval některé investice ve střední Evropě. Tato společnost v té době hledala nějaké menší projekty v Praze a okolí a byl jsem to já, kdo ji upozornil na Dolní Břežany, jako místo s velkým potenciálem, kterému jsem velmi věřil a dodnes věřím.…“

Skutečnost: Věslav Michalik před občany vlastní obce mlžil, jelikož firmu Lowfield Investments po celou dobu vlastnila jeho manželka (dle Michalikova přiznání). Když se jej Seznam Zprávy v minulých dnech ptaly, kdo byli oni představitelé, s nimiž se poprvé potkal během své bankovní praxe a on je upozornil na možnost investic v Dolních Břežanech, Michalik odvětil, že to „byla ředitelka, která tam v té době byla“.

Kdo je konečným majitelem Lowfield Investments?

Vyjádření pro Deník N: „Můžu vyloučit, že bych byl já majitelem firmy… Co se týče mých blízkých, to nemohu vyloučit.“

Skutečnost: Věslav Michalik před novináři nakonec uvedl, že po celou dobu fungování kyperské firmy (2002 až 2016) byla majitelkou jeho manželka. Dříve si prý zveřejnění nepřála. Žádný dokument, který by vlastnictví doložil, ale nepředložil.

Jednal Věslav Michalik s lidmi z firmy Lowfield Investments?

Vyjádření pro Lidové noviny: „S nikým z této společnosti jsem nejednal.“

Skutečnost: Po veřejném přiznání, že kyperskou firmu po celou dobu vlastnila jeho manželka, Michalik před novináři tvrdil, že zmíněný výrok pro LN se týkal jen bezúročné půjčky 28 milionů korun od zmíněné kyperské firmy, která v roce 2017 doputovala na společný účet manželů Michalikových. Tuto operaci prověřovala i Národní centrála proti organizovanému zločinu, ale žádné porušení zákona nezjistila. Místopředseda hnutí STAN si stojí za svým, že on sám o půjčce s nikým z Kypru nejednal, byť zmíněné peníze měl využít jeho syn.

Jaký má Michalikova rodina dnes podíl ve fondu Valour?

Vyjádření pro Seznam Zprávy: „Mám v něm investiční akcie já i moje žena, stejně jako spousta dalších lidí.“

Vyjádření pro Deník N: „Mám investiční akcie. Ale nevím přesně, kolik je to procent z celku… Řekl bych, že větší podíl mám já a moje žena. Jsou tam také další investoři, nejen ale moji blízcí.“

Skutečnost: Sám Michalik nakonec přiznal, že jeho rodina drží ve fondu naprosto převažující majoritu. S manželkou a dcerou je to dohromady 96 % akcií (on sám 34 procent). Zbytek drží další dvě fyzické osoby, jejichž jména sice neřekl, ale připustil, že to pro něj nejsou cizí lidé. Z výročních zpráv fondu je zřejmé, že se počet akcií a struktura majetku ve fondu během čtyř let příliš nezměnila. Věslav Michalik by tudíž měl minimálně přibližnou strukturu akcionářů znát.

Jaký má Michalikova rodina vliv na fungování fondu Valour?

Vyjádření pro Seznam Zprávy: „Nejde o nic jiného než o akcie, řízení a ovládání firmy mají na starost úplně jiní lidé, jde o bankéře. Jinými slovy, nemám na chod fondu žádný vliv, nemohu jej nijak řídit (vyjádření pro Seznam Zprávy).“

Skutečnost: V evidenci skutečných majitelů jsou u fondu Valour uvedeni tři majitelé s třetinovými podíly: Petr Kincel, Jiří Mareš a Filip Otruba. Michalik v rozhovoru pro Deník N nakonec přiznal, že se se všemi dobře zná. „To jsou zakladatelé fondu. Jsou to lidé, které z byznysu znám. Pan Kincel mi představil solární projekty jako investiční příležitost, dodnes je jednatelem těch projektových firem. A ti další pánové se mnou pracovali v investičním bankovnictví,“ uvedl. O Michalikově vlivu na fond a jeho správce může svědčit i to, že dvě solární firmy, ve fondu „zaparkované“, i pod údajnou cizí správou sponzorovaly hnutí STAN. Peníze hnutí posílal i zmíněný Petr Kincel.

Jak rozhodl soud o Michalikově střetu zájmů?

Vyjádření pro Deník N: ​​„Spor jsem prohrál. Soudkyně dospěla k závěru, že jako politik musím snést vyšší míru kritiky. Kdyby se zabývala faktickou stránkou, vyhrál bych, o tom mě přesvědčoval i náš právník.“

Skutečnost: Věslav Michalik zažaloval středočeského zastupitele za hnutí ANO Martina Hermana, a to v souvislosti s nařčením ze střetu zájmů. Šlo o to, že v objektu Pivovarský dvůr v Dolních Břežanech, jenž původně patřil pod zmíněnou kyperskou firmu Lowfield Investments a poté pod fond Valour, zřídilo své sídlo Středočeské inovační centrum. Může to vypadat i tak, že si to Michalik prolobboval na kraji. Politik hnutí STAN nezastírá, že se svou žalobou na kolegu Hermana nakonec neuspěl, ale tvrdí také, že soud se faktickou stránkou věci nezabýval. Jak ale už uvedly Seznam Zprávy, z rozsudku vyplývá celkem jasně, že zabýval. „Jeho (Michalikův) poměr ke společnosti Dark Sky (česká dcera Lowfield Investments) i k Valour investičnímu fondu není okrajový nebo bezvýznamný, jak se jej snaží vylíčit žalobce, ale natolik podstatný, že jeho označení za úzkou vazbu…náležitě vystihuje podstatu tohoto poměru,“ napsala soudkyně do rozsudku, který Seznam Zprávy pročetly.

Řada činitelů z nově budované Fialovy vlády věřila, že Věslav Michalik bude jedním z nejvýraznějších členů kabinetu. Důvěřovala v jeho schopnosti i odbornost. Jisté je, že se ministrem už nestane, ale otázkou zůstává, jak moc mu celá věc uškodí i na místní a regionální úrovni.

Michalik je nepochybně velmi výrazný středočeský politik, pro chod kraje nyní naprosto klíčovým. I ve své vlastní obci měl dosud výraznou podporu. Prvním neoficiálním referendem o Michalikově důvěryhodností tak budou příští rok na podzim komunální volby v Dolních Břežanech, pokud se jich dlouholetý úspěšný starosta vůbec zúčastní.

Reklama

Doporučované