Hlavní obsah

Na Hradě končí protokolář Kruliš a šéf sekretariátu Hlinovský

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ředitel protokolu prezidentské kanceláře Vladimír Kruliš.

Reklama

Na Pražském hradě končí spolupracovníci Miloše Zemana. Ke konci ledna podal výpověď ředitel hradního protokolu Vladimír Kruliš a šéf sekretariátu Jaroslav Hlinovský. Se zjištěním přišel Deník N.

Článek

„Nastupující prezident republiky má právo vybrat si svůj tým, tuto pozici chce obsadit sám, považuji tedy tento přístup za samozřejmý,“ potvrdil Kruliš pro Deník N a dodal, že je připraven maximálně vyjít vstříc svému nástupci v čele protokolu po inauguraci nového prezidenta Petra Pavla.

Kromě něj je odchází zřejmě také šéf sekretariátu Hlinovský. Podle Deníku D podepsal také výpověď k poslednímu lednu. Hlinovský na dotazy deníku ale zatím nereagoval.

Oba tak na Hradě zůstanou do konce března, od prvního února jim totiž běží dvouměsíční výpovědní lhůta.

Kruliš i Hlinovský se podíleli na Zemanově první prezidentské kampani v rámci Strany práv občanů. Později se stali důležitými spolupracovníky hlavy státu.

Zatímco Hlinovský zastával post šéfa odboru hned po prvním Zemanově zvolení, Kruliš se v roce 2014 stal nejprve zástupcem ředitele hradního protokolu. O čtyři roky později v čele odboru vystřídal Miroslava Sklenáře.

Kam Kruliš zamíří z Hradu, nechtěl už dříve komentovat. Pro Radiožurnál uvedl, že chce dál působit ve výkonné funkci, v níž by uplatnil to, co umí.

Zeman k tomu v neděli v Bělehradě řekl novinářům, že by Kruliš mohl zamířit do České národní banky (ČNB) jako kancléř.

„Vladimír Kruliš je nejlepší manažer, jakého jsem v životě potkal, a já jsem v politice 32 let. A závidím každému, komu se podaří ho dostat do svých služeb,“ řekl prezident.

„Ale protože mám národní banku rád, přál bych si, aby Česká národní banka měla schopného kancléře. A schopnějšího než Vladimíra Kruliše podle mého názoru nedokáže získat,“ doplnil.

O nabídce vést kancelář centrální banky se s guvernérem Alešem Michlem ale zatím prý nebavil „Nebavili jsme se o žádné takové nabídce,“ řekl Kruliš k informacím, že guvernér Michl si ho vybral za šéfa své kanceláře. Kruliš pak uvedl, že ve svém věku by rád zůstal ve výkonné funkci a bude si hledat práci, kde bude mít odpovědnost a uplatní to, co umí.

Odmítl názory, že by jeho nové působení bylo „trafikou“ za jeho práci pro dosluhujícího prezidenta. Nelíbí se mu také údajná snaha ničit všechny, kteří pracovali v Kanceláři prezidenta republiky.

Zvolený prezident Petr Pavel v neděli v České televizi řekl, že bude chtít o spekulacích médií o možném přesunutí Kruliše do ČNB hovořit s Michlem. Podle Pavla to vyvolává dojem, že by pozice v bance mohla být trafikou pro Kruliše. Chce připomenout Michlovi, že úkolem guvernéra je nejen dbát o cenovou stabilitu, ale i o důvěryhodnost ČNB jako instituce.

Hlinovský podle informací Deníku N zvažuje, že půjde do důchodu. S prezidentem spolupracuje dlouhodobě. Seznámil je někdejší Zemanův poradce Miroslav Šlouf. Hlinovský už v 80. letech pracoval v jeho sekretariátu, když byl Šlouf předsedou Obvodního národního výboru v Praze 7.

Reklama

Doporučované