Hlavní obsah

Na ministerstva míří pirátští exposlanci i lidé ze zázemí ODS

Foto: Pirátská strana

Bývalý pirátský poslanec Ondřej Profant se stal náměstkem svého stranického šéfa Ivana Bartoše.

Reklama

Střídání vlády pokračuje, na ministerstvech přibývají lidé z koalice Spolu i Pirátů a Starostů. Za Piráty na posty politických náměstků míří několik poslanců, kteří kvůli kroužkování vypadli ze Sněmovny.

Článek

Ministři pokračují v obsazování ministerstev svými lidmi. Po první vlně příchodů před koncem minulého roku postupně přibývají další potvrzená jména politických náměstků. Pirátská strana vyslala na ministerstva několik bývalých poslanců, další jsou ve výběru.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš si k sobě na Ministerstvo pro místní rozvoj bere svého blízkého kolegu, se kterým de facto zakládal partaj – Ondřeje Profanta. Někdejší poslanec v letošních volbách neuspěl a ze Sněmovny vypadl. U Bartoše bude mít na starost oblast digitalizace.

Druhý politický náměstek u Bartoše vzejde z nominace TOP 09. Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová Seznam Zprávám potvrdila, že má jít o Jana Fluxu, místostarostu Plzně 2 – Slovany, který už na MMR jako úředník dříve působil.

Svůj jmenovací dekret už obdržel i pirátský zástupce na Ministerstvu zdravotnictví Josef Pavlovic. Ten v minulém volebním období působil jako asistent pirátského exposlance Petra Třešňáka, místopředsedy zdravotnického výboru.

Pirátští exposlanci

Již před koncem roku byl jmenován náměstkem další z pirátských exposlanců. Na vnitro vedené Vítem Rakušanem (STAN) nastoupil Lukáš Kolařík. Nyní nastoupil už i druhý politický náměstek. Je jím Radek Kaňa z moravskoslezské ODS, který starostuje obci Šilheřovice na Opavsku.

O dalších pirátských nominacích se ještě jedná. Mezi zvažovanými jmény jsou i další exposlanci, kteří neuspěli v podzimních volbách. Na Ministerstvo zemědělství je ve hře jméno končícího místopředsedy strany a exposlance Radka Holomčíka.

Již zmíněný exposlanec Třešňák je zvažován jako náměstek ministra průmyslu. Na finance by mohl zamířit Jiří Valenta, právník a bývalý odborný asistent exposlance Mikuláše Ferjenčíka, který zajišťoval pro někdejší pirátský poslanecký klub analýzy státního rozpočtu. Valenta se má ve čtvrtek sejít s ministrem financí Zbyňkem Stanjurou.

Náměstkyní ministryně životního prostředí Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) se v týdnu stala Simeona Zikmundová, zkušená úřednice, která zastávala místo poradkyně někdejšího šéfa NKÚ Františka Dohnala nebo post náměstkyně na Ministerstvu pro místní rozvoj v době Sobotkovy vlády.

Ministerstvo však oznámilo, že jde o její dočasné zařazení a o náměstcích se stále jedná. Dle informací Seznam Zpráv má jedno z míst obsadit nominantka Starostů Eva Volfová z Plzeňského kraje. Druhé místo politického náměstka by pak mělo připadnout odborníkovi TOP 09 Tomáši Tesařovi, který zde působil v pozici náměstka v letech 2010 až 2014.

Lidé „ze strany“

Na ministerstvu dopravy obsadí jeden post koalice Pirátů a Starostů, druhé místo obsadí člen ODS. „Na ministerstvo jsem do role jednoho politického náměstka pozval jako svého blízkého spolupracovníka Tomáše Vrbíka,“ uvedl ministr dopravy Martin Kupka.

Na Ministerstvu práce a sociálních věcí v čele s šéfem lidovců Marianem Jurečkou se před sklonkem loňského roku stala politickou náměstkyní jeho spolustranička Eva Merhautová a mezi svátky pak jmenovali své nejbližší spolupracovníky „těžké váhy“ ODS Zbyněk Stanjura a Pavel Blažek.

Stanjura jmenoval svým náměstkem Romana Bindera, šéfa mediálně analytického oddělení stranické centrály, který před tím zhruba 15 let pracoval pro PR agenturu AMI Communications. Blažek sáhl hned po dvou členech vlastní strany - občanských demokratech Radomíru Daňhelovi a Stanislavu Antonínovi. Oba už na ministerstvu dříve působili, Daňhel dříve dělal náměstka právě Blažkovi.

Jasno je již na Ministerstvu školství. Politickým náměstkem se zde stal exministr za ANO Robert Plaga, druhý náměstek – nominant lidovců a bývalý rektor Univerzity Palackého v Olomouci Jaroslav Miller nastoupí až v únoru. Svého zástupce zde budou mít ale i Piráti, byť nepůjde o post náměstka.

Jasná jsou i jména mířící na Ministerstvo zahraničí. Již jmenováni zde byli zkušený diplomat Martin Dvořák za STAN a někdejší ředitel CEVRO a v posledních třech letech programový manažer ODS Jiří Kozák.

Reklama

Doporučované