Hlavní obsah

Náš velvyslanec nesmí lhát, říká ministr zahraničí k přešlapu v Číně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Rozhovoru českého velvyslance Vladimíra Tomšíka obratně využila čínská propaganda, říká Jan Lipavský (na snímku).

Reklama

Ministr zahraničí Jan Lipavský řeší diplomatický přešlap českého velvyslance v Pekingu Vladimíra Tomšíka, který navzdory vládnímu postoji podpořil zimní olympijské hry v Číně.

Článek

Členové vlády Petra Fialy kritizují porušování lidských práv v Číně a na olympiádu, která v Pekingu začne 4. února, nikdo z nich nejede. Jenže v Číně státní propaganda v souvislosti s Českou republikou hlásá úplně jiný obrázek. Je to postoj podpory zimním hrám v Pekingu vyjádřený českým velvyslancem v rozhovoru pro čínský deník Beijing Daily.

„Jeho mediální výstup byl následně náležitě využit čínskými médii, která samozřejmě slouží ve prospěch čínské státní propagandy,“ říká ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Český velvyslanec pro deník Beijing Daily mluvil koncem loňského roku o pověření od prezidenta Miloše Zemana, aby za něj - pokud nebude moci na olympiádu sám jet - hry maximálně podpořil. A to také v rozhovoru a též vlastnoručně napsanou zdravicí udělal.

Lipavský v rozhovoru pro Seznam Zprávy potvrdil, že Vladimír Tomšík svůj mediální výstup s Ministerstvem zahraničí nekonzultoval.

„Nekonzultoval. To jsem také panu velvyslanci sdělil, že takovéto rozhovory je potřeba konzultovat s centrálou.“

V rozhovoru pro čínský deník navíc velvyslanec nepravdivě uvedl, že olympiádu v Číně u nás podporují „všichni“. Smí náš velvyslanec lhát? „Samozřejmě, náš velvyslanec nesmí lhát,“ odpovídá v rozhovoru ministr zahraničí. Rozhovor vznikl při natáčení pořadu Terén Kristiny Cirokové.

Podívejte se na nový díl pořadu Terén Kristiny Cirokové.Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

Budete na vládě navrhovat, aby projednala případný diplomatický bojkot zimních olympijských her?

Pochopil jsem, že členové vlády mají k dané otázce poměrně shodný postoj, takže necítím potřebu, abychom se k tomu nějakým způsobem usnášeli nebo se zavazovali. Takže pokud bych měl odpovědět na vaši otázku, plánuje-li vláda nějaké usnesení, tak plán nemám.

Premiér Fiala ovšem ještě na začátku prosince říkal, že by o tom měla vláda rozhodnout. Co se změnilo?

Nezměnilo se vůbec nic. Pokud všichni členové vlády mají stejný postoj, tak není potřeba se na tom nějakým zásadním způsobem usnášet. Nejsem si vědom, které státy by přímo na vládní úrovni přijímaly deklaraci tohoto typu. Myslím, že jsme ve skupině států, kde politici mluví poměrně jasným hlasem, že nemají zájem se zimních olympijských her účastnit právě z důvodu, že nechtějí podporovat čínský režim a jeho nelidské zacházení s ujgurskou menšinou.

Co říkáte na postup Českého olympijského výboru, který vlastně ani nepozval vládní politiky. Jak to vnímáte?

K tomu si budu muset zjistit detailnější informace, přiznám se, že to je pro mne čerstvé. Takže to stanovisko budu teprve tvořit.

Zase tak čerstvé to není. Výbor svůj postup deklaroval už v listopadu.

Já jsem se s představiteli Českého olympijského výboru v této záležitosti ještě nesetkal. Takže je to záležitost, kterou slyším spíš od novinářů. Ale pokud členové vlády deklarují postoj, že se nehodlají účastnit, tak to je pro mne dostatečná známka toho, že postoj naší vlády je poměrně jasný a pevný.

Nicméně v Číně postoj Česka moc jasný není, a to kvůli velvyslanci Vladimíru Tomšíkovi. V rozhovoru pro čínský deník Beijing Daily hovořil o tom, jak ho prezident Miloš Zeman pověřil, aby podpořil olympiádu v Číně. Co jste mu na to řekl?

S panem velvyslancem jsem hovořil po telefonu. Požádal jsem ho, aby byl zdrženlivý v dalších mediálních výrocích.

Co vám na jeho rozhovoru nejvíc vadilo?

Jeho mediální výstup byl následně náležitě využit čínskými médii, která samozřejmě slouží ve prospěch čínské státní propagandy.

Chápu to dobře, že on s ministerstvem svůj mediální výstup nekonzultoval?

To je informace, kterou vám můžu potvrdit - nekonzultoval. To jsem také panu velvyslanci sdělil, že takovéto rozhovory je potřeba konzultovat s centrálou.

Mám k dispozici od sinologů z projektu Sinopsis obsáhlejší překlad onoho rozhovoru. V jedné pasáži pan velvyslanec říká: „Všichni od prezidenta přes Český olympijský výbor až po mne jakožto českého velvyslance v Číně, všichni maximálně podporujeme pořádání zimních olympijských her v Pekingu.“ To ale není pravda. Sám jste teď řekl, že vláda má jiný postoj. Smí tedy náš velvyslanec lhát?

Samozřejmě, náš velvyslanec nesmí lhát.

A co říkáte na to, že lhal?

Já se tím textem samozřejmě ještě zabývám, ale nebudu to komentovat na kameru.

Proč to nechcete komentovat?

Můžeme si sednout nad textem toho rozhovoru, případně ho nějak rozebrat, ale teď není úplně prostor se bavit nad jedním vytrženým výrokem. Nicméně můžu vám potvrdit, že se touto otázkou dále zabývám.

Jak moc pan Tomšík tímto rozhovorem podle vás poškodil Českou republiku?

Míru poškození těžko soudit. Nicméně úkolem českého velvyslance v zahraničí obecně je budovat dobré jméno České republiky a dávat si pozor na tento druh přešlapů.

Měl by hlavně prezentovat vládní zahraniční politiku, ne hradní. Je to tak?

Jednoznačně zahraniční politiku České republiky tvoří vláda, velvyslanci jsou součástí Ministerstva zahraničních věcí a jejich úkolem tedy je prosazovat politiku vlády. To dává smysl.

Říkal jste, že to budete ještě řešit. Není to na stažení velvyslance?

Nebudu předjímat jakákoliv budoucí rozhodnutí.

Takže to nevylučujete?

Nebudu předjímat ani spekulovat. Opravdu vám teď na to neodpovím.

Takže tím, že jste mu po telefonu vyčinil, to ještě není uzavřené?

Já jsem vzápětí, bylo to přes Vánoce, s panem velvyslancem hovořil, abychom tu záležitost probrali. Nicméně to neznamená, že neposuzuji ten rozhovor.

Můžete garantovat, že napříště pan velvyslanec bude prosazovat právě vládní zahraniční politiku a ne to, co by si přál Hrad? Ptám se proto, že pan Tomšík je vnímán jako muž Miloše Zemana, který ho na diplomatický post prosadil.

Velvyslanec je vyslán do dané země, aby garantoval politiku vlády. Pokud tomu tak není, tak je na vládě a na Ministerstvu zahraničních věcí, aby to řešil. Ale nemá smysl zabíhat do podrobností konkrétního případu.

A není to tak, že nad panem Tomšíkem drží prezident ochrannou ruku, a proto se kolem něj nakračuje víc zlehka, protože na lidi Miloše Zemana se nesahá?

Všichni velvyslanci České republiky v zahraničí mají stejné jednotné povinnosti a na nikoho z nich se nevztahuje žádná výjimka.

Žádala jsem o rozhovor i pana velvyslance Tomšíka. Váš tiskový odbor mi jej nejprve slíbil, ale když jsem poslala otázky, tak mi napsali, že už to nebudou komentovat. Nemyslíte si, že by to měl veřejně vysvětlit? Není zvláštní, že čínskému médiu rozhovor dá a českému ne?

Úkolem pana velvyslance není vysvětlovat nic do českých médií, to je úkol pro Ministerstvo zahraničních věcí, pro tiskový odbor, případně pro mě. Teď jsem vám tento rozhovor dal, takže můžete tu povinnost považovat za splněnou.

Reklama

Doporučované