Hlavní obsah

Nebydlí v Praze, práskl na Nachera oponent po volbách. Soud má jiný pohled

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Patrik Nacher čelil návrhu na odebrání mandátu kvůli tomu, že obývá rodinný dům v Mnichovicích.

Reklama

Patrik Nacher (ANO) a jeho politický konkurent Ondřej Mirovský (Zelení) se v minulosti utkali na sportovním poli. Bitva na tři sety tehdy měla jasného vítěze. I jejich soudní spor má jednoznačný výsledek.

Článek

Pražský městský soud obdržel po volbách návrh, aby byl Patriku Nacherovi odebrán mandát pražského zastupitele. Důvod? Nacher má sice trvalé bydliště v Praze, ale ve skutečnosti bydlí v Mnichovicích, třicet kilometrů za metropolí.

Podle stěžovatele, Ondřeje Mirovského, tak v Praze bydlí trvale jen formálně.

„Jak může někdo tohle tvrdit zrovna o mně?“ reaguje Nacher a z hlasu je znát, že se ho nařčení vysloveně dotklo.

„Poslední tři primátoři se narodili v Olomouci, v Bratislavě a ve Slavičíně. Já jsem se narodil v Podolí a na sametovou revoluci na Václavském náměstí mohl koukat z obýváku. Celý život mám trvalé bydliště v Praze, nejdřív v Opletalově a od roku 1994 na Proseku. V Praze každý den pracuju, dokonce i sportuju – hraju stolní tenis za Start Praha,“ říká Nacher.

Lídr pražského ANO vychodil základní, střední i vysokou školu v hlavním městě. V Praze také pracuje, podniká a vlastní dva byty – v Opletalově, kde žije jeho matka, a na Proseku. Posledních osm let navíc sedí v Zastupitelstvu hlavního města Prahy na Mariánském náměstí a od roku 2017 i v Poslanecké sněmovně na Malé Straně. S manželkou si ale pořídil dům v Mnichovicích, kde nyní rodina bydlí.

„Ví se o mně, že jsem workoholik, kvůli práci často i přespávám v Praze. Bude mi někdo počítat, kolik dní spím v Praze a kolik v Mnichovicích?“ ptá se Nacher.

Velká ping-pongová bitva

Autorem návrhu na přepočet výsledku voleb kvůli kandidátům ANO je Ondřej Mirovský, člen Zelených, bývalý zastupitel hlavního města a radní Prahy 7. Letos kandidoval ze 23. místa koalice Solidarita, která ale ve volbách neuspěla.

Jeho stížnost se týkala ještě dalších tří kandidátů hnutí ANO. Vycházel z volebního zákona, podle kterého smějí v komunálních volbách kandidovat a volit pouze občané dané obce.

„Mým cílem nebylo to mediálně řešit. A není v tom žádná osobní zášť. Podal jsem ten návrh, protože mě osobně štve, když se najednou lidé objeví na kandidátce, i když ve městě nežijí. Předpokládám, že to soud shodí ze stolu, ale pokládám za správné tyto věci otevírat,“ říká Mirovský.

S Nacherem se poměrně dobře zná. Seděli spolu v Zastupitelstvu hlavního města a utkali se i v televizní debatě na TV Barrandov. Především je ale spojuje vášeň ke stolnímu tenisu. Nacher hájí barvy SK Start Praha se sídlem na Střeleckém ostrově, Mirovský nastupuje za Slovan Bohnice. V probíhající sezóně patří Mirovskému podle Elo koeficientu dělené 201.–250. místo a Nacherovi 501.–600. místo.

„Já jsem o něco lepší. Vždycky ho porazím,“ hlásil hrdě Mirovský v rozhovoru pro server iDnes z roku 2018.

Ve sportovních análech je k dohledání pouze jediný vzájemný zápas z roku 2015. Mirovský nastoupil na domácí půdě, jeho Elo koeficient tehdy ukazoval hodnotu 1383. Nacher se mohl pochlubit Elo 1310. Sedm let staré utkání se oběma soupeřům vrylo hluboko do paměti.

„On používá materiál. Má tam sendvič, a mně se proti tomu špatně hraje,“ vzpomíná s odstupem let Nacher. „Sendvič“ je speciální povrch, který si někteří defenzívně ladění hráči lepí na pálku. Při úderu dává míčku jinou rotaci než pálka bez „materiálu“, kterou používá většina hráčů.

„Byl trošku naštvaný a nerudný. Já mám sendvič, a na to on nadává. To se mu nelíbilo, není na to zvyklý. Sendvič je takový nepěkný potah, to uznávám,“ říká dnes se smíchem Mirovský.

Utkání tehdy vyznělo přesvědčivě pro Mirovského. Ve třech setech zvítězil jasně 3:0.

Stačí jakákoliv prokázaná vazba na obec

V komunálních volbách 2022 má naopak navrch reprezentant Startu Praha. Městský soud dal Nacherovi za pravdu a Mirovského návrh na odebrání mandátu zamítl.

Ověřování toho, zda Nacher fakticky bydlí nebo nebydlí v Praze, podle soudce Slavomíra Nováka vůbec není na místě. Do bližšího zkoumání by se pustil pouze v případě důvodných pochybností. Vlastnictví domu mimo území Prahy k vyvolání takových pochybností nestačí, konstatoval soudce.

„V případě voleb do zastupitelstev obcí je podstatná i fakticita pobytu jednotlivých voličů v dané konkrétní obci a jejich účast na životě této obce,“ píše se v usnesení.

Nacher má dlouhodobě trvalé bydliště v Praze, navíc se v hlavním městě politicky i jinak angažuje, připomněl soudce. Podle advokáta Pavla Uhla takto soudy rozhodují zcela běžně.

„Judikatura soudů se opírá o nález Ústavního soudu z roku 2011, který říká, že občanství v obci v materiálním slova smyslu absentuje, pouze pokud na to místo není žádná vazba. Pokud člověk například v té oblasti pracuje a má tam trvalý pobyt, i když fakticky bydlí jinde, tak to není problém. V praxi soudům stačí, když kandidát doloží jakoukoliv vazbu,“ vysvětluje Uhl.

Městský soud v Praze zamítl i další stížnosti na to, že kandidáti v letošních komunálních volbách údajně nežijí ve svém volebním obvodu. Neuspěla například stížnost proti Ivanu Babickému, který kandidoval na listině TOP 09 do zastupitelstva MČ Praha 18, nebo proti čtveřici kandidátů za ODS a TOP 09 v Praze 4, konkrétně Ondřeji Kubínovi, Zdeňku Kovaříkovi, Patriku Opovi a Lucii Gramelové.

Reklama

Související témata:

Doporučované