Hlavní obsah

Nechme proruskou pátou kolonu na Hradě vyhladovět, navrhuje lidovec

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman navštívil Poslaneckou sněmovnu v únoru před prvním čtením státního rozpočtu.

Reklama

aktualizováno •

Rozhodnutí o milosti pro šéfa Lesní správy Lány rozčílilo některé politiky natolik, že bude Sněmovna opět zvažovat osekání rozpočtu prezidentské kanceláře.

Článek

Udělení milosti šéfovi Lesní správy Lány Miloši Balákovi rozezlilo některé poslance i ministry natolik, že chtějí znovu otevřít rozpočtovou kapitolu Kanceláře prezidenta republiky (KPR). A opět v ní škrtat. Prezidentská kancelář při březnovém schvalování rozpočtu na letošní rok přišla už skoro o 22 milionů korun. A mohla by přijít o další miliony.

Třeba poslanec KDU-ČSL Šimon Heller, který bojoval za velké škrty v rozpočtu KPR už dříve, v nadsázce hovoří i o vyhladovění KPR.

„Ostatně, to byl už v minulosti nápad samotného pana prezidenta, který hovořil o vyhladovění Senátu seškrtáním rozpočtu. Snížení až k nule by určitě nebyl špatný nápad. Bylo by hezké nechat vyhladovět celou proruskou kolonu na Hradě. Já ale chci navrhnout něco, co bude mít reálnou šanci projít. Tudíž nula to nebude,“ řekl Seznam Zprávám Heller, jenž už na změně rozpočtu KPR pracuje a s kolegy ji propočítává.

Plivnutí do tváře

Jeho hlavní motivací je fakt, že Zeman omilostněním Baláka smazal kromě tříletého vězení i jeho čtyřletý zákaz činnosti a pokutu, kterou mu soud uložil. „Je to plivnutí do tváře všem slušným lidem. Člověk odsouzený za machinace s veřejnými zakázkami bude dál rozdělovat zakázky za miliony korun,“ rozohnil se Heller.

Podobný názor mají i někteří ministři. Ministryně pro vědu a výzkum Helena Langšádlová (TOP 09) pro ČTK dnes při příchodu na vládu uvedla, že je namístě o tom vést diskusi. „Není to jen o tom trestu (vězení), ale i o té pokutě téměř dva miliony korun. Je namístě o tom vést diskusi, protože myslím, že došlo ke zneužití pravomocí prezidenta,“ řekla.

Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) uvedl, že vláda si musí svoji reakci řádně rozmyslet a pečlivě ji probrat. „Ten krok nemá fungovat jako stejně nízká reakce, jakou předvedl prezident Zeman,“ míní. Reakce podle něj nesmí být „klukovinou“.

Ke snížení rozpočtu prezidentské kanceláře se poslanci odhodlali letos začátkem března. Kromě KPR se ale kvůli obecné nutnosti šetřit snižovaly i rozpočty Poslanecké sněmovny, Senátu či Nejvyššího kontrolního úřadu.

Poslancům u KPR kromě dlouhodobé nečinnosti prezidenta vadily i vysoké odměny úředníků prezidentské kanceláře. Kupříkladu vedoucí KPR Vratislav Mynář si loni na odměnách přišel skoro na půl milionu čistého, mluvčí Jiří Ovčáček pak na 177 tisíc korun. „Zatímco české rodiny šetří, hradní úředníci si schvalují královské odměny, o kterých se obyčejným občanům nezdá,“ uvedl tehdy Heller.

Baláka čeká další soud

Miloše Baláka prezident omilostnil v kauze ovlivňování veřejné zakázky v Lánské oboře. Muži ale hrozí další trest.

Obžalovaný je také kvůli těžbě kamene v Lánské oboře, čelí podezření, že kámen prodával spřízněné firmě pod cenou. Loni v listopadu se kauzou začal zabývat soud, Balák před ním svou vinu odmítl.

Za porušení povinnosti při správě cizího majetku mu hrozí pět let vězení. Pokud by ho soud opět uznal vinným, tak již k dřívějšímu odsouzení nemůže přihlížet, a tedy ani zvýšit trest.

Reklama

Doporučované