Hlavní obsah

Nedobrovolný pobyt českého lékaře v Koreji zatím nekončí

Foto: Seznam Zprávy, Profimedia.cz, Shutterstock.com

Ilustrační koláž

Reklama

Lékař z Ústavu leteckého zdravotnictví Praha pokračuje v nedobrovolném pobytu v Jižní Koreji. Ministerstvo zahraničí ani ministerstvo obrany nevědí, kdy by se mohl vrátit do Česka.

Článek

Ve středu uběhly už tři týdny od incidentu na mezinárodním letišti v Busanu v Jižní Koreji. A stále není jasné, co bude s vojenským lékařem, který čelí nařčení, že se nevhodně choval k hygieničce při měření teploty na palubě vládního speciálu. Lékař odmítá, že by ji plácl po zadku.

Lékařův advokát Julius Kramarič pro Seznam Zprávy uvedl, že si korejské úřady vyžádaly doložení několika dokumentů. „Ty se nyní překládají do korejštiny a v nejbližších dnech je prostřednictvím ambasády doručíme k rukám korejské ambasády,“ řekl.

O jaké dokumenty konkrétně jde, advokát nechtěl komentovat. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že lékař z Ústavu leteckého zdravotnictví Praha zůstává v hlavním městě.

„Stále zůstává v Soulu. Pokračuje komunikace a výměna informací s prokuraturou a zapojeni jsou i právníci českého občana,“ napsala ve vyjádření zástupkyně tiskového mluvčího Mariana Wernerová z Ministerstva zahraničních věcí.

A odhadovat, jak dlouho řešení lékařovy situace ještě zabere, nedokáže ani Ministerstvo obrany. „Termín návratu je závislý na průběhu jednání s korejskými úřady,“ uvedl ředitel odboru komunikace David Jareš.

Armáda lékaři zajistila psychologickou pomoc z Česka po telefonu, zvažovala i vyslání zástupce resortu jako podporu do Koreje.

Tomáš Horák z Ústavu asijských studií Filozofické fakulty Univerzity Karlovy už dříve v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že je Česko v Koreji vnímáno vesměs pozitivně a intervence českých úřadů asi nenarazí na protičeské nálady.

„Na druhou stranu si je třeba uvědomit, že možný vstřícný postoj korejských orgánů by se v případě medializace případu mohl velice snadno obrátit proti nim. Policie i soudy jsou často pod značným tlakem veřejného mínění, které obvykle požaduje přísné potrestání viníka,“ upozorňuje koreanista Horák.

Lékař s hodností podplukovníka přicestoval do Koreje s delegací ministra dopravy Martina Kupky (ODS) 12. dubna. Server iDNES.cz napsal, že v opilosti plácl přes zadek ženu, která cestujícím v Busanu měřila teplotu. Lékař v rozhovoru pro Seznam Zprávy odmítl, že by ženu obtěžoval, ale i to, že by byl v tu chvíli opilý, jak ministr dopravy naznačoval.

Kauza zadrženého lékaře

Do Singapuru a Jižní Koreje přiletěla na pět dní, od 10. do 14. dubna, podnikatelská delegace ministra dopravy Martina Kupky. Po přistání v jihokorejském Busanu však došlo na palubě letadla k incidentu. Podle deníku MF Dnes se vojenský lékař dopustil nevhodného chování vůči jihokorejské hygieničce, která na palubě letadla kvůli covidu-19 měřila teplotu účastníkům delegace. Lékař však ve vyjádření pro Seznam Zprávy popřel, že by ženu „plácl po zadku“. Zastalo se ho i pět podnikatelů, kteří cestovali s delegací. Nyní je místními úřady prošetřován a nesmí zemi opustit.

Reklama

Doporučované