Hlavní obsah

Nejen Schillerová. Fotografa a správce sítí na ministerstvu měla i Maláčová

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Reklama

Exministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová měla k ruce fotografa a pracovnici, která měla na starosti sociální sítě. Ve vyjádření pro Seznam Zprávy to uvedlo ministerstvo. Podle Maláčové pracovali pro celý resort.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejen exministryně financí Alena Schillerová zaměstnávala na úřadu fotografy určené na vlastní propagaci. Fotografa a člověka na správu sociálních sítích měla i další členka vlády – sociální demokratka Jana Maláčová.

Stejně jako Schillerová i Maláčová tvrdí, že náplň práce dotyčných zaměstnanců byla širší a poskytovali servis celému ministerstvu. V obou případech už ale fotografové na ministerstvech nepůsobí a úřady se obejdou bez jejich služeb.

Zatímco bývalá ministryně financí vyplácela svým fotografům štědré odměny, takže se závěrečný účet celkem vyšplhal na dva miliony korun, lidé u Maláčové brali podle MPSV tabulkové platy.

Seznam Zprávy minulý týden zveřejnily, kolik státní rozpočet stálo angažmá fotografa a kameramana pro exministryni Schillerovou. Výslednými fotografiemi se pak politička prezentovala na sociálních sítích. Redaktoři posléze oslovili všechna ministerstva s dotazem, zda i další ministři za vlády Babiše využívali obdobný servis na sebepropagaci.

Z odpovědi Ministerstva práce a sociálních věcí vyplývá, že služby zaměstnanců ministerstva pro vlastní sociální sítě využívala i bývalá ministryně Jana Maláčová. Tedy po Aleně Schillerové druhá nejvýraznější členka vlády, která sociální profily zásobovala množstvím fotografií.

Místa jsou prázdná

„Dříve byl v odboru komunikace zaměstnán na plný úvazek jeden referent, který byl fotografem a kameramanem pro potřeby celého ministerstva. Zařazen byl ve 12. platové třídě, zajišťoval audiovizuální výstupy pro ministryni i celý resort včetně projektů,“ napsala současná mluvčí MPSV Eva Davidová.

Maláčová měla k dispozici také podřízenou, která se mimo jiné starala třeba o její Facebook. „Sociální sítě resortu a ministryně spravovala vedoucí oddělení PR a elektronické komunikace ve spolupráci s referenty, která byla zařazena do 13. platové třídy,“ uvedla mluvčí resortu.

A dodala, že obě místa jsou momentálně neobsazená. „V současné době na MPSV nepracuje nikdo, kdo by na plný úvazek spravoval sociální sítě či byl zaměstnán jako fotograf či kameraman,“ upřesnila Davidová.

Nový ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) si své sociální sítě spravuje sám a fotodokumentaci z akcí ministerstva zvládá zajišťovat tisková mluvčí nebo další zaměstnanci odboru komunikace.

Maláčová v reakci tvrdí, že byla naopak spíše kritizovaná za to, že její fotky na sociálních sítích jsou selfíčka nebo podomácku natočená videa.

„Téměř všichni pracovníci tiskového oddělení uměli fotit, dva točit videa, ale jeden zaměstnanec byl výlučně grafik. Na MPSV se hojně dělaly živé vysvětlující streamy s odborníky pro veřejnost. Nejvíce během pandemie k Antiviru, právům zaměstnanců, jak chránit sociální služby, k ošetřovnému, Izolačce ale i ke spravedlivé důchodové reformě nebo jak žádat o dávky,“ popisuje Maláčová, k čemu se lidé využívali.

Propagaci v rámci voleb platila sociální demokracie. „Předvolební videa a profesionální fotky zajišťovala ČSSD (agentura Ewing),“ upřesňuje Maláčová.

Reklama

Doporučované