Hlavní obsah

„Nejlepší“ nabídku na péči o Zemana dala firma, která neměla konkurenci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman loni v září opouští Ústřední vojenskou nemocnici.

Reklama

Nabídka firmy Senior Home Group, která se stará o prezidenta Miloše Zemana, obsahuje nezvykle nízké ceny. „To jsou nějaké pohádky, za to by to nikdo nedělal,“ říká Ludmila Kondelíková, prezidentka Asociace domácí péče ČR.

Článek

Vybrali jsme z nejlepší nabídky, vysvětlovala před pár dny prezidentská kancelář, jak zvolila pečovatelskou firmu, která se bude starat o chronicky nemocného prvního muže republiky Miloše Zemana.

Seznam Zprávy nyní s pomocí zákona o svobodném přístupu zjistily, že zájemce byl jediný.

„Kancelář prezidenta republiky sděluje, že obdržela nabídku pouze jediného uchazeče o předmětnou veřejnou zakázku,“ stojí v odpovědi na žádost podle takzvaného infozákona.

Z nedávného vyjádření prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka přitom bylo možné nabýt dojmu, že se o specifickou státní zakázku utkalo vícero uchazečů. „Ve výběrovém řízení uspěla společnost Senior Home Group. Šlo o nejlepší nabídkovou cenu,“ uvedl mluvčí pro server iDNES na začátku května.

Zdravotní sestry z firmy Senior Home Group se o Miloše Zemana na zámku v Lánech permanentně starají od konce loňského listopadu, kdy se prezident vrátil „domů“ po několikadenním pobytu v nemocnici.

Původní smlouva o poskytování domácí zdravotní péče měla platnost jen do konce dubna, proto Hrad vypsal další zakázku, aby nový kontrakt pokryl období od května do března příštího roku, kdy Zemanovi vyprší druhé funkční období.

Proč o prezidenta neměl zájem pečovat i někdo další? Ludmila Kondelíková, prezidentka Asociace domácí péče ČR, usuzuje, že pro poskytovatele tohoto druhu zdravotní péče je velmi neobvyklé, aby se ucházeli o státní zakázky.

„Normálně to chodí tak, že si poskytovatele domácí péče vybere sám pacient po konzultaci s ošetřujícím lékařem, s kým má dobré zkušenosti. Žádná výběrová řízení se nekonají,“ popisuje praxi.

Dalším důvodem může být i to, že menší firmy nemají dostatek volného personálu, aby mohly mít své lidi na zámku v Lánech (případně v areálu Pražského hradu) 7 dnů v týdnu a 24 hodin denně, jak zněly požadavky zakázky.

Senior Home Group

  • Firma Senior Home Group je součástí skupiny Alzheimer Home Group.
  • Přes skupinu Penta Hospitals CZ ji jako konečný vlastník ovládá český miliardář Marek Dospiva s rodinou slovenského miliardáře Jaroslava Haščáka.
  • Firma poskytuje zdravotní péči a (sociální) pečovatelské služby v přirozeném domácím prostředí.

Poloviční ceny?

V nabídce, kterou firma Senior Home Group podala, je uvedena i hodinová sazba za práci sester. A to tentokrát až nezvykle nízká: 225 Kč na hodinu za práci všeobecné sestry a 100 Kč za práci nutričního terapeuta. Firma přitom do své nabídky uvedla i celkovou měsíční cenu 162 800 Kč.

„To jsou nějaké pohádky, za tyto ceny by to nikdo nedělal. Ani kdyby měli ukrajinské zaměstnance,“ uvedla prezidentka asociace Ludmila Kondelíková s tím, že běžná minimální hodinová sazba za práci sestry při domácí zdravotní péči je nad 400 Kč. „Ta cena musí pokrýt nejen práci sestry, ale i všechny odvody, práci v noci, o víkendech, materiál, dopravu,“ sumarizuje Kondelíková.

Ostatně „starý“ kontrakt s firmou Senior Home Group pracoval skutečně se zhruba dvojnásobnými cenami: 450 Kč za hodinu práce všeobecné sestry a 500 Kč u vrchní sestry.

Foto: Kancelář prezidenta republiky, Seznam Zprávy

Z cenové nabídky podané firmou Senior Home Group.

Lékař Boris Šťastný z vedení firmy Senior Home Group odmítá, že by v novém kontraktu šli na podnákladové ceny. Zdůrazňuje, že celkové peníze, které za péči o prezidenta od hradní kanceláře dostanou, budou přibližně stejné, jako dostávali během jara.

To bylo kolem 200 tisíc korun měsíčně (těsně po návratu Miloše Zemana z nemocnice šlo o dvojnásobek, kolem 400 tisíc). Šťastný zdůrazňuje, že prezidentská kancelář hradí firmě jen část nákladů, další peníze firma dostane ještě od zdravotní pojišťovny.

„Cenu za poskytnutou domácí péči je třeba na základě smlouvy v tomto případě kalkulovat za 24 hodin denně a 30 dnů v měsíci. Celkové měsíční fakturované náklady na jednu sestru proto nebudou výrazně odlišné od předchozích měsíců. I nadále zůstává část zdravotních služeb hrazena pojišťovnou,“ uvedl Boris Šťastný, jenž býval poslancem za ODS.

Zeman je klientem VZP

Ze zmíněného lze dovodit, že zhruba polovinu nákladů nyní hradí firmě Senior Home Group prezidentská kancelář a druhou zdravotní pojišťovna, jejímž je Miloš Zeman klientem.

Doposud se přitom nevědělo, o jakou jde, Hrad to nezveřejnil, ale nyní už je to zřejmé.

Vzhledem k tomu, že už v podmínkách tendru bylo uvedeno, že zájemce o zakázku musí mít smlouvu s Všeobecnou zdravotní pojišťovnou, je zjevné, že touto pojišťovnou je právě VZP. Ta se k této záležitosti nikdy nevyjádřila, ačkoliv ji o to redakce opakovaně žádala. Pojišťovna argumentuje tak, že údaje o svých klientech a výši úhrady nemá právo sdělovat.

Seznam Zprávy chtěly vědět, nakolik je hradní zakázka pro firmu Senior Home Group zisková, či ztrátová.

Boris Šťastný na otázku neodpověděl. „Pro naši skupinu je vždycky na prvním místě péče o klienty. A to platí i při péči o prezidenta republiky,“ reagoval vyhýbavě.

Reklama

Doporučované