Hlavní obsah

Babiš udělal úkrok stranou. ANO představilo dvě „hlavní tváře“

Andrej Babiš ve Sněmovně nekončí.Video: ČTK

 

Reklama

aktualizováno •

Na pražském Chodově se sešlo nejužší vedení hnutí ANO. Řešilo politickou budoucnost Andreje Babiše, prohrané prezidentské volby i další směřování.

Článek

Andrej Babiš zůstane i po prohraných prezidentských volbách předsedou hnutí ANO a poslancem. Hlavními představiteli hnutí už ale podle něj budou jiní.

„Hlavními tvářemi hnutí budou předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová a stínovou vládu bude řídit Karel Havlíček. Já zůstanu na pozici předsedy hnutí a ve sněmovně jako poslanec. Budu dál hájit zájmy lidí,“ řekl Babiš po jednání špiček ANO.

Komunikace priorit ANO bude na dvou nových „lídrech“, hnutí chce také najít nové tváře. Babiš už nebude tolik aktivní, a to ani mediálně.

„Najděte si jiný objekt, na Babiše zapomeňte,“ řekl Babiš a zaútočil na média, která podle něj proti němu před prezidentskou volbou vedla nenávistnou kampaň.

Babiš prý začne více chodit na jednání Sněmovny. „Konečně jsem pochopil, jak to funguje. Že tam musíte být, když se kliká,“ uvedl Babiš.

Babiš také vyslal vzkaz kritikům, kteří říkají, že se hnutí posunulo příliš doleva a mělo by se vrátit k původnímu směřování.

„Ti, kdo tvrdí, že ANO není programově ukotvené, se mýlí nebo nemluví pravdu. Od počátku jsme protikorupční hnutí a catch-all party. Mnozí už zapomněli, že ANO znamená akce nespokojených občanů. A těch přibývá,“ řekl Babiš.

Jedním z takových kritiků je i moravskoslezský hejtman Ivo Vondrák. Ten už při příchodu na jednání řekl, že jako místopředseda hnutí končí. Jeho rezignaci nechal Babiš bez komentáře.

Autorita ve Sněmovně

Po tom, aby Babiš zůstal poslancem, volalo celé předsednictvo. „Je to na něm, ale byl bych rád, kdyby zůstal poslancem. Jeho autorita v Poslanecké sněmovně je nám určitě prospěšná,“ nechal se slyšet poslanec a exhejtman Olomouckého kraje Ladislav Okleštěk.

Ve svém názoru nebyl osamocen. Obdobně se vyjádřili i další členové předsednictva - poslanec Jaroslav Bžoch či exministr Richard Brabec.

Co bude s Andrejem Babišem?

Prohrané volby přinesly otazníky kolem další politické kariéry Andreje Babiše. Šéf hnutí ANO odráží dotazy s tím, že jasno bude po předsednictvu strany tento týden. Debatu o Babišově budoucnosti to ale neoslabuje, spíš naopak. Spokojí se s funkcí poslance ve Sněmovně, kterou sám označuje za „žvanírnu“? Tématu se věnoval podcast Seznam Zpráv 5:59.

Odchod spolupracovníků i podpora Pavla

Jedním z bodů schůzky byl i nedávný neúspěch ve volbě hlavy státu, kde Babiše v druhém kole rozdílem téměř milionu hlasů porazil Petr Pavel, bývalý vysoký představitel české armády a NATO.

Babiš byl kritizován za některé prvky předvolební kampaně, odmítá ale, že by byla negativní. O hodnocení kampaně se na tiskové konferenci nehovořilo, dotazy novinářů na toto téma Babiš nechal nezodpovězené.

Spolupráci s hnutím po prezidentské volbě ukončili marketér Marek Prchal, expremiérova dlouholetá spolupracovnice Tünde Bartha i mluvčí Vladimír Vořechovský. První místopředseda hnutí Karel Havlíček to vysvětlil tím, že je logické, že skončil volební tým, když se v blízké budoucnosti žádné volby nekonají.

S prezidentskými volbami souvisí i současné napětí uvnitř ANO. Už před prvním kolem totiž dva vlivní politici - moravskoslezský hejtman a místopředseda hnutí Ivo Vondrák a ostravský primátor a dřívější člen předsednictva Tomáš Macura - veřejně podpořili Babišova protikandidáta Pavla.

Večerní vystoupení Andreje Babiše okomentoval i premiéra Petr Fiala (ODS). Podle Fialy se jasně ukázalo, že ANO by nebylo nic bez svého majitele a že bude pokračovat ve své dosavadní politice slíbit všechno všem v naději, že voliči zapomněli. „Ta třetí věc, kterou jsme se dozvěděli, je vážnější, a to je, že hnutí ANO chce konkurovat extremistům a chce získávat voliče, kteří dosud volili radikální nebo extrémní strany,“ řekl v televizi CNN Prima News.

Členové předsednictva hnutí ANO

Andrej Babiš - předseda hnutí

Karel Havlíček - první místopředseda hnutí, místopředseda Poslanecké sněmovny

Alena Schillerová - místopředsedkyně hnutí, šéfka poslaneckého klubu

Richard Brabec - místopředseda hnutí, poslanec

Radek Vondráček - místopředseda hnutí, poslanec

Ivo Vondrák - místopředseda hnutí, hejtman Moravskoslezského kraje

Jana Pastuchová - členka předsednictva, poslankyně

Jana Mračková Vildumetzová - členka předsednictva, poslankyně

Ladislav Okleštěk - člen předsednictva, exhejtman Olomouckého kraje

Jaroslav Bžoch - člen předsednictva, poslanec

Radim Holiš - člen předsednictva, hejtman Zlínského kraje

David Kasal - člen předsednictva, poslanec

Roman Kubíček - člen předsednictva, poslanec

Jan Volný - člen předsednictva, poslanec

Zdroj: Hnutí ANO

Reklama

Doporučované