Hlavní obsah

Není to hra, můžete tam umřít, varuje veterán Čechy před válkou na Ukrajině

Foto: ČTK

Ilustrační fotografie.

Reklama

Není to hra, na Ukrajině je reálné nebezpečí, že tam umřou. Toto varování vyslal válečný veterán z Afghánistánu Lumír Němec všem Čechům, kteří se chtějí zapojit do války na Ukrajině.

Článek

V Česku se hlásí první zájemci, kteří by chtěli se zbraní v ruce bránit Ukrajinu. Prezident Miloš Zeman se staví v principu příznivě k možnosti vydání výjimek pro Čechy, aby mohli bojovat na Ukrajině. Ve čtvrtek o tom bude mluvit s premiérem Petrem Fialou (ODS).

Ministerstvo obrany oznámilo, že už má stovku žádostí, Hrad pak přibližně tři sta. Bývalý velitel speciálního oddělení SOG (Útvar speciálních operací Vojenské policie) a bezpečnostní poradce Lumír Němec v rozhovoru pro Seznam Zprávy varoval před tím, že válka na Ukrajině je velmi nebezpečná a že by si každý Čech měl svou účast dobře rozmyslet.

V Česku jsou stovky zájemců, kteří se chtějí zapojit do války na Ukrajině. Očekáváte, že budou další přibývat?

Myslím si, že budou přibývat. U těch lidí, kteří chtějí jet bojovat na Ukrajinu, je podle mě potřeba si uvědomit jednu věc - jedou do války, není to hra. Je třeba si uvědomit, proč tam chci jet. Chci skutečně bojovat za Ukrajinu, nebo mě láká dobrodružství? To je věc číslo jedna. Věc číslo dvě, musí si uvědomit, že pokud tam pojedou, tak je tam skutečně reálné nebezpečí, že umřou.

O jaké typy lidí jde? Jsou to mladí lidé bez vojenské zkušenosti, nebo spíš bývalí vojáci či příslušníci bezpečnostních složek?

V podstatě mix všeho, co jste vyjmenoval. Mladí kluci víceméně bez zkušeností nebo možná se zkušenostmi ze střelnic, tak ti jsou do toho nejvíc nadšení. To tak bylo vždy, ale je třeba si uvědomit, že Ukrajina fakt není legrace. Tam bych viděl riziko, že nemají ani ponětí, do čeho chtějí jet. Bývalí vojáci se spíš drží vzadu s tím, že pojedou, kdyby bylo opravdu potřeba.

Co byste doporučil Čechům, kteří se chystají na Ukrajinu?

Aby si to dobře rozmysleli.

Vše je teprve v procesu schvalování, téma bude řešit prezident s premiérem. Očekáváte stovky nebo tisíce zájemců?

Bude strašně záležet na tom, jak se k tomu přistoupí. Kdyby prezident Miloš Zeman udělal nějaký generální pardon, kdyby prostě vyhlásil amnestii pro všechny, kteří na Ukrajinu pojedou, tak by možná ten zájem byl ještě větší. Pokud to půjde cestou, že by každý žádal osobně prezidenta o povolení, tak ten zájem může být nižší. Já bych osobně prezidenta o povolení nežádal.

Jaká je podle vás pro Čechy hlavní motivace jet bojovat na Ukrajinu?

Určitě část lidí bude motivována tím, že skutečně chtějí pomoci a chtějí bojovat proti zlu. Ale rozhodně část lidí bude motivována tím, že cítí dobrodružství.

Nikdo se veřejně nehlásí, že má zájem. Změní se to, nebo budou chtít Češi zůstat v utajení?

Představte si, že odjedete na Ukrajinu a budete tam bojovat, celá Evropa je prošpikována agenty GRU a FSB (ruská tajná služba, pozn. red.). Vy odjedete na Ukrajinu a teď se tam tím budete chlubit. Klidně se poté může stát, že najednou vám přijde fotka vaší rodiny a někdo vám napíše: Hele, když se nestáhneš, tak se tvé rodině může něco stát.

Ti lidé jsou strašně jednoduše vydíratelní z ruské strany a samozřejmě pro ruskou stranu je zajímavé, kdo tam jede. Pokud tedy někdo dá informace do veřejného éteru a Rusové se k nim dostanou, tak ho můžou vydírat, můžou z něj tahat i nějaké informace.

Myslíte si, že je reálná možnost, aby se do války zapojili čeští vojáci, kteří jsou v aktivní službě? Že by si třeba vzali dovolenou a jeli na Ukrajinu?

To by museli asi jedině na černo. Těm nikdo povolení nedá. Na druhou stranu by tímto krokem mohli udělat obrovský průšvih. Představte si, že by se došlo k tomu, že by Rusové na Ukrajině zajali vojáka, který je v aktivní službě. Oni už pak nebudou řešit, že je tam na černo, je to prostě voják NATO. Lidé, kteří by si chtěli vzít na měsíc dovolenou a jet tam válčit, bych od toho důrazně zrazoval. Můžou udělat obrovský průšvih s následky, které si ani nedovedu představit.

Máte mnoho zkušeností například ze zahraniční mise v Afghánistánu. Je válka na Ukrajině srovnatelná, nebo je úplně jiná?

Je to diametrálně odlišná válka. V Afghánistánu se vedla klasická asymetrická válka, kde se bojovalo proti teroristickým buňkám a proti povstalcům. Tady proti sobě bojují dvě armády. Je to jiné i z hlediska použití zbraní, vezměte si, co Rus používá. Je to jiný druh války, mnohem víc nebezpečný.

Reklama

Doporučované