Hlavní obsah

Není to soukromá oslava, řekl Fiala a kritizoval výběr hostů na 28. října

Foto: Profimedia.cz

Prezident Miloš Zeman během předávání státních vyznamenání.

Reklama

Ministr zahraničí Jan Lipavský nebo místopředseda Sněmovny Jan Bartošek. Další dva významní politici, kteří nedostali pozvánku na předávání státních vyznamenání. Přístup Hradu k výběru hostů kritizoval premiér Petr Fiala.

Článek

Stalo se už politickým folklorem, že někteří politici - i přes významnou funkci, kterou zastávají - nedostanou pozvánku na předávání státních vyznamenání na Pražském hradě. Letošek podle všeho nebude výjimkou. Ač mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček Seznam Zprávám v neděli řekl, že rozesílání pozvánek ještě neskončilo.

Pozvánku dosud nedostal vedle šéfky Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové (TOP 09) nebo senátora Miloše Vystrčila (ODS) ani ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

„Nedostal, a tedy se ani nemusím rozhodovat, zda se zúčastním,“ odpověděl Seznam Zprávám Lipavský na otázku, zda ho Hrad na slavnostní akci ve Vladislavském sále pozval.

Bez pozvání je i místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL). „Pozvánku jsem nedostal, zúčastním se ale akce na Vítkově,“ uvedl lidovecký poslanec.

Fiala: Vím, proč tak jednám

Postup prezidenta Miloše Zemana, kdy tímto způsobem dává najevo svou nelibost k určitým politikům, kritizoval v pondělí premiér Petr Fiala. Reagoval tak na výzvy, aby se akce kvůli Zemanovu „kádrování“ neúčastnil.

„Stejně jako minule i nyní odpovídám, že se mi tento přístup rozhodně nelíbí, ale zároveň nebude důvodem, abych se akce nezúčastnil,“ napsal Fiala na svém facebooku.

Zdůvodnil to tím, že nejde o soukromou oslavu Miloše Zemana, ale o tradiční akci k výročí vzniku samostatné a demokratické republiky, které se zúčastní řada významných osobností. „A naprostá většina z nich půjde na oficiální oslavu státního svátku země, kterou mám tu čest nyní reprezentovat jako předseda vlády. A právem čekají, že tam budu přítomen,“ vysvětlil své rozhodnutí premiér.

„Možná tím řadě z vás neudělám radost, ale vím, proč tak jednám. A pevně věřím, že takto je to správné. Děkuji za pochopení,“ vzkázal.

„Výběr probíhá velmi, velmi zodpovědně“

Seznam Zprávy se ptaly hradního kancléře Vratislava Mynáře, kolik je na Pražský hrad pozvaných celkově hostů a jak probíhal jejich výběr. Konkrétní nebyl. „Hostů celkově hodně dle kapacity Vladislavského a Španělského sálu a výběr probíhá standardně velmi, velmi zodpovědně,“ reagoval na dotazy Seznam Zpráv.

Jiný přístup než premiér se rozhodla zvolit místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL). Na slavnostní večer nepůjde - právě kvůli tomu, že někteří nejvyšší ústavní činitelé nejsou zváni.

„Mrzí mne, že pan prezident nedokázal ani v závěru svého působení ve funkci překonat osobní a politické animozity a ve smyslu vyššího principu a respektu pozvat na slavnostní ceremonii některé nejvyšší ústavní činitele. Ve světle těchto skutečností proto tedy nenacházím odůvodnění pro svoji účast a zastoupení Senátu Parlamentu České republiky na ceremonii na Pražském hradě,“ napsala ve vyjádření.

Senátor Miloš Vystrčil sice v nedávných volbách obhájil křeslo senátora, není ale už předsedou horní komory. „A řadoví senátoři nejsou na tyto oslavy obecně zváni. Pokud mě pan prezident nepozval, a nepozval, tak to má v tomto smyslu logiku,“ poznamenal Vystrčil.

Na slavnost nepřijde ani ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). Pozvaná je, ale na Hrad nedorazí. „Pozvánku jsem dostala, z rodinných důvodů se nezúčastním,“ napsala v SMS zprávě.

Pozvánku už mají někteří zástupci opozice. Třeba místopředseda Sněmovny a exministr Karel Havlíček (ANO), který ji dostal dnes. Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na dotaz Seznam Zpráv, zda pozvánku obdržel, nereagoval. Šéf SPD Tomio Okamura pozvánku má a na Hrad přijde.

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková pozvání obdržela poštou 21. října.

„Letošního předávání státních vyznamenání se ale nemůže účastnit, neboť bude služebně v zahraničí:  Účastní se výroční konference prestižní evropské univerzitní aliance 4EU+ v Kodani,“ napsala Seznam Zprávám Petra Klusáková z tiskového oddělení.

Pozvánku vůbec nedostal například rektor Mendelovy univerzity Jan Mareš, jak redakci potvrdila mluvčí Tereza Pospíchalová.

Dcera odbojáře odmítne převzít vyznamenání od Zemana

Prezident Miloš Zeman bude 28. října naposledy udělovat státní vyznamenání. Seznam Zprávy zjistily, že se chystá in memoriam ocenit odbojáře Josefa Mašína a také svého lékaře Miroslava Zavorala. Podrobnosti v článku reportéra Seznam Zpráv Jaroslava Gavendy.

Koho Zeman ocení

Seznam Zprávy už dříve popsaly jako první, že se Zeman rozhodl ocenit Josefa Mašína, člena protinacistické odbojové organizace Tři králové a hrdinu protinacistického odboje. Seznam Zprávám to oznámila jeho dcera Zdena Mašínová.

„Bylo mi sděleno, že má být předáno vyznamenání našemu otci panem prezidentem. Vyznamenání by měla převzít paní ministryně obrany Jana Černochová, protože já ho odmítám převzít z rukou prezidenta,“ sdělila Seznam Zprávám Zdena Mašínová, dcera Josefa Mašína.

Josef Mašín

- bojoval za první světové války na ruské frontě. V roce 1915 přeběhl a byl přijat do československých legií.

- byl několikrát raněn a vyznamenán. Za druhé světové války byl legendární postavou československého odboje. S Václavem Morávkem a Josefem Balabánem tvořil slavnou zpravodajsko-sabotážní skupinu Tři králové.

- v roce 1941 byl zatčen gestapem a 30. června 1942 popraven.

Podle informací Seznam Zpráv se Zeman chystá vyznamenat velké množství osobností.

Zeman už dříve avizoval ocenění ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Oceněna by měla být in memoriam také zpěvačka Hana Zagorová. Deník Blesk uvedl, že vyznamenání in memoriam dostane první manželka bývalého amerického prezidenta Ivana Trumpová.

Podle šéfa hradního protokolu Vladimíra Kruliše bylo do Vladislavského sálu pozváno téměř 700 hostů. Přítomni tak budou příbuzní oceněných, přední představitelé politického, kulturního, církevního a veřejného života, ale i zástupci armády a složek integrovaného záchranného systému.

Recepce ve Španělském sále

Uskuteční se i následná recepce ve Španělském sále a Rudolfově galerii asi pro dva tisíce hostů, a to po třech letech, kdy se nekonala kvůli protiepidemickým opatřením. „Jsem rád, že osobnosti po převzetí státního vyznamenání a hosté ve Vladislavském sále budou moci ještě nějakou dobu na Pražském hradě zůstat, setkat se s přáteli a oslavit nejvýznamnější státní svátek České republiky,“ poznamenal Kruliš.

Vynecháno podle něj bude kvůli úsporám nasvícení Pražského hradu v barvách trikolory, které bylo poprvé použito v roce 2018.

Reklama

Doporučované