Hlavní obsah

Černochová odmítla, že jde po krku šéfovi nemocnice

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministryně obrany Jana Černochová.

Reklama

Schůzka s šéfem ÚVN Zavoralem byla plánovaná a řešil se na ní rozvoj nemocnice, uvedla ministryně.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) odmítla, že by se pokoušela zbavit ředitele Ústřední vojenské nemocnice v Praze Miroslava Zavorala.

„Takzvaný odchod ředitele ÚVN je ničím nepodložená spekulace,“ uvedla ministryně. Připouští, že se nedávno se Zavoralem skutečně setkala, ale z jiných důvodů.

„Na plánované schůzce s panem generálem Zavoralem a vrchní ředitelkou Sekce majetkové Kopeckou jsme řešili pouze budoucí koncepci rozvoje a provozu Vojenské fakultní nemocnice s ohledem na naplňování cílů a potřeb armády a ostatních složek resortu Ministerstva obrany,“ uvedla ministryně pro Seznam Zprávy.

Se zprávou, že ministryně tlačí na Zavoralův konec, přišel server iRozhlas s odvoláním na dva zdroje seznámené se situací. Podle nich ministryně chce vyvolat dojem, že Zavoral odchází dobrovolně.

„Dala mu nůž na krk, aby si sám podal žádost o odchod z funkce,“ citoval rozhlas pod podmínkou anonymity jednoho ze svých zdrojů. Redakce žádala o reakci i ředitele ÚVN Zavorala, na zaslané otázky ale nereagoval.

Černochová se také vyjádřila ke sporům s náčelníkem Generálního štábu Karlem Řehkou. Spolupráce mezi nimi podle Černochové běží dál a zaměří se hlavně na modernizaci armády. Rezignovat podle svých slov určitě neplánuje.

„Máme před sebou s náčelníkem Generálního štábu ještě hodně úkolů, které spolu musíme dotáhnout do konce,“ dodala Černochová.

Spor mezi Černochovou a Řehkou ve čtvrtek musel hasit osobně premiér Petr Fiala. Po schůzce premiér ujistil, že ministryně s náčelníkem štábu budou i nadále spolupracovat.

„S ministryní obrany Janou Černochovou a náčelníkem Generálního štábu Karlem Řehkou jsme probrali aktuální témata týkající se resortu obrany a řešili jsme, jak zlepšit spolupráci mezi civilní a vojenskou částí resortu. Všichni jsme se shodli, že naším společným a nejvyšším zájmem je silná a moderní armáda, a podle toho budeme postupovat,“ uvedl premiér.

Ministryně obrany pro Seznam Zprávy jednání zhodnotila slovy, že má ze schůzky dobrý pocit. Podle ní splnila svůj účel. „Bavili jsme se o tom, jak zlepšit komunikaci mezi vojenskou a civilní částí Ministerstva obrany ve prospěch našich společných cílů, a jsme s panem generálem ve shodě,“ naspala ministryně v SMS zprávě.

Reklama

Doporučované