Hlavní obsah

Nerudová prezidentkou? Piráti ženu chtějí, pro Spolu je jen jedna z adeptů

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Danuše Nerudová bude kandidovat na prezidentku.

Reklama

Koho v nadcházející prezidentské volbě podpoří, dosud neřekla žádná z vládních stran. Jednání podle jejich představitelů stále probíhají, v nejmenší z partají nicméně zaznívají hlasy, že bývalá rektorka je kvalitní kandidátkou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Danuše Nerudová v úterý rozšířila řady zájemců o post prezidenta České republiky.

„Patří zajisté mezi ty, kteří by mohli prezidentskému institutu vrátit důstojnost, jakou si naše země zaslouží, a místo rozeštvávání společnosti se naopak snažit lidi spojovat,“ reagovala pro Seznam Zprávy pirátská místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová.

Nerudovou má za uznávanou expertku, za níž je vidět hodně odvedené práce a navíc splňuje přání Pirátů, aby současného prezidenta Miloše Zemana vystřídala žena.

„Netajíme se ani tím, že bychom rádi na Hradě viděli ženu, pokud bude samozřejmě mít potřebné kvality a získá si důvěru občanů,“ dodala Richterová. „Co se týká podpory konkrétních kandidátů, vše je nyní teprve v jednání.“

Mezi Piráty není osamocená. Podle exposlance Mikuláše Ferjenčíka jde o kandidátku, která je jim „názorově blíž“. Výhrady vůči někdejší rektorce nemá ani první místopředseda strany a europoslanec Marcel Kolaja. I on ale upozornil, že o podpoře se teprve bude jednat. „Zatím tedy není nic rozhodnuto. A to také z toho důvodu, že svoji oficiální kandidaturu ještě ani neohlásili všichni potenciální kandidáti,“ podotkl.

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš nechal dotazy ohledně podpory Nerudové bez odpovědi.

Ani Starostové zatím neřekli, koho by rádi viděli na Pražském hradě. „Nijak jsme toto jméno v našem hnutí neprobírali,“ řekl ke kandidatuře Nerudové místopředseda hnutí STAN a ministr školství Petr Gazdík. „Osobně si nemyslím, že by to byl náš favorit prezidentské volby. Ostatně v přímé volbě má podpora stran vždy jen omezený dopad,“ dodal.

Dlouhodobě se spekuluje o tom, koho v boji o Hrad podpoří koalice Spolu, tedy uskupení ODS, KDU-ČSL a TOP 09. Předseda poslaneckého klubu lidovců Marek Výborný Seznam Zprávám řekl, že Danuše Nerudová není někdo, vůči komu by měla koalice výhrady, adeptů na podporu je ale víc.

„V tuto chvílí se vedou politické debaty na úrovni jak KDU-ČSL, tak koalice Spolu. Debata není uzavřená. Danuše Nerudová je určitě jedním z relevantních jmen, o kterých se může vést debata. Není to – v uvozovkách – jen o tahání králíků z klobouku, je to také o tom, aby ta volba úspěšně dopadla, a je to o vítězství v druhém kole,“ vysvětlil postoj Spolu.

Ekonomka a bývalá rektorka Mendelovy Univerzity svou kandidaturu potvrdila v úterý. Boj o Hrad ale zvažuje už od května minulého roku. Pokud by v prezidentské volbě uspěla, stala by se první prezidentkou a nejmladší hlavou státu v historii Česka.

Tím by navázala na prvenství nejmladší rektorky v Česku a první ženy v čele Mendelovy univerzity.

Coby ekonomka se specializuje na problematiku daní a jejich harmonizaci s Evropskou unií. Zabývá se také rovnými příležitostmi mužů a žen nebo financováním důchodového systému.

Za minulé vlády byla předsedkyní Komise pro spravedlivé důchody, kterou založila bývalá ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). V roce 2020 založila Nerudová expertní platformu KoroNERV-20, jež se zabývala řešením ekonomických dopadů pandemie koronaviru.

Reklama

Doporučované