Hlavní obsah

Neviděl jsem, nepřipravoval, neschválil, tvrdí Hamáček o moskevském programu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Jan Hamáček tvrdí, že obsah programu své návštěvy v Moskvě nikdy neviděl.

Reklama

Bývalý vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) v rozhovoru tvrdí, že do detailu připravený program návštěvy Moskvy nikdy neviděl. Cesta do Ruska se chystala přesto, že Hamáček už věděl o kauze Vrbětice.

Článek

„Odpověděl jsem na to asi stodvacetkrát a nemám důvod na tom nic měnit,“ říká Jan Hamáček v reakci na odtajnění programu jeho plánované moskevské mise.

Seznam Zprávy získaly harmonogram s pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím, dokument přitom dokládá i dosud neznámou okolnost jeho plánované moskevské návštěvy – v programu tehdejšího vicepremiéra bylo i tříhodinové jednání u večeře se zástupci ruské pobočky J&T (finanční skupina slovenských miliardářů Jozefa Tkáče a Ivana Jakaboviče má v Moskvě banku a kromě toho také investovala do hotelu Baltschug Kempinski).

Redakce o tomto bodu programu Hamáčkovy moskevské cesty věděla už dříve, ale až doposud neměla dokument k dispozici. Navíc – když se Seznam Zprávy loni na chystané jednání s J&T ptaly, Hamáček tvrdil, že nic takového v programu nebylo. „To nevím, kde jste to vzala,“ řekl tehdy reportérce Seznam Zpráv a dodal: „Je to naprostý nesmysl. Pokud mi to ukážete, tak se vám omluvím.“

Neomluvil se ani nyní. Tvrdí, že o žádné takové schůzce nevěděl.

Na základě zákona o svobodném přístupu k informacím jsme od ministerstva zahraničí získali váš program chystané návštěvy v Moskvě. Mimo jiné z něj vyplývá, že jste tam měl mít v úterý 20. dubna večeři se zástupci J&T. Vy jste mi to dříve popíral s tím, že pokud vám předložím důkaz, tak se mi omluvíte. Tak co na to říkáte?

Říkám, že jsem žádný takovýhle program neviděl ani neschválil, takže na svém stanovisku nemám co měnit. Já nevím, kde jste ho dostala, ale já jsem takový program neschválil ani jsem ho neviděl.

A jak si vysvětlujete, že v tom programu je i s přesným časem od 19:00 do 22:00 plánovaná večeře se zástupci finanční skupiny J&T?

To se musíte ptát toho, kdo ten program připravoval, ale já jsme to nebyl.

A kdo to tedy byl?

Předpokládám, že zastupitelský úřad Moskva. Ale pokud máte nějaký dokument, tak předpokládám, že to je nějaký návrh programu, který někdo připravil. Já jsem to nebyl a já jsem žádný takovýhle program neobdržel ani jsem ho neschválil.

A proč si myslíte, že tam zařadili večeři s představiteli J&T?

To se ptejte toho, kdo to připravoval. Já jsem nic takového nežádal a ani jsem s ničím takovým nepracoval. Čili to je taková pracovní verze, kterou někdo připravil, ale vždycky je to tak, že ten program potom ten, kdo je k tomu zplnomocněn, to znamená v tomto případě já, by ho musel schválit a já jsem nic takového neschválil.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí ČR, Seznam Zprávy

Znovunalezený program cesty do Moskvy.

Takže to připravoval pan velvyslanec Pivoňka a zaměstnanci naší ambasády v Moskvě?

Někdo v Moskvě, ano.

A jak si vysvětlujete, že o té večeři neví nic ani pan Vasil Ševc z ruské pobočky J&T? Není to taková zvláštní záhada?

Já s tím nemám nic společného. Já jsem s nikým z J&T nemluvil. Já jsem si žádnou schůzku s J&T nepřipravoval. Nevím, kdo to připravil. Zeptejte se asi na ministerstvu zahraničí. Nikoliv mě.

Vy si stále trváte na té své těžko uvěřitelné verzi o tom, že cesta do Moskvy byla jen kamufláží?

Paní redaktorko, já jsem k tomu řekl, co jsem chtěl. Vy se mě ptáte na nějakou novou věc, kterou jste našla. Já jsem vám ji vysvětlil a všechno ostatní jsme si řekli nebo si řekneme u soudu.

Nechcete na to tedy odpovědět?

Ale já jsem odpověděl, asi stodvacetkrát a nemám důvod na tom nic měnit. A pokud se mě ptáte na nějaký program, který jste získali, tak já jsem žádný takový program neviděl, neschválil, ani jsem ho nedával dohromady.

A kdy by se schvaloval ten program? Až těsně před cestou?

Ten by se schvaloval v případě, že by se ta cesta měla realizovat, ale vzhledem k tomu, že se realizovat neměla, tak program schválen nebyl.

Ale je to zvláštní, když ta cesta vůbec neměla být, že byl tak detailně připravený program, nemyslíte?

Zvláštní, paní redaktorko, je na tom toho spousta. Já jsem vám na vaše otázky odpověděl a tímto to pokládám za vyřešené. Děkuju. Na shledanou.

Reklama

Doporučované