Hlavní obsah

Šibenice u Sněmovny popudila poslance. „Opravdu chtějí někoho věšet?“

Foto: Vojtěch Gavriněv, Seznam Zprávy

Fotografie šibenice, kterou si protestující přinesli ke Sněmovně.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Vít Rakušan odsoudil demonstranty za to, že dnes ke Sněmovně dorazili s maketou šibenice. Podle Rakušana nikdo nemůže nikomu vyhrožovat smrtí. Šibenice nadzvedla ze židle i další poslance.

Článek

Příznivci hnutí Chcípl PES se dnes ráno sešli na pražském Malostranském náměstí v blízkosti Sněmovny, aby demonstrovali proti přijetí novely pandemického zákona.

K Poslanecké sněmovně si demonstranti kromě vlajek a transparentů přinesli také maketu šibenice ze dřeva. „Všichni vlastizrádci a jejich přisluhovači skončí na šibenici,“ napsali protestující na desku, která byla součástí makety.

Hnutí Chcípl PES navečer popřelo, že by šibenici na místo instalovali jeho příznivci.

„Tato šibenice byla instalována mimo ohlášené místo demonstrace a nebyla instalována hnutím Chcípl PES, ale skupinou osob, kteří byli na tomto místě od 7:00 hod,“ stojí v prohlášení zmíněného uskupení.

Podle některých poslanců je však tato forma protestu už za čarou. Například předsedkyně Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová s touto formou protestu nesouhlasí.

„Hrozba smrtí je zcela nehorázným překročením všech mezí civilizované diskuse a legitimních projevů nesouhlasu. Symboly tohoto typu do veřejného prostoru vyspělé společnosti dle mého názoru nepatří,“ napsala ve vyjádření pro Seznam Zprávy šéfka Sněmovny.

Hrozba smrtí je zcela nehorázným překročením všech mezí civilizované diskuse a legitimních projevů nesouhlasu.
Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Připojila se i předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová, podle níž by takovéto projevy měli odsoudit poslanci koalice i opozice. „Odsuzuji takové vystupování, a pokud by mělo směřovat i proti členům současné vlády, tak ho budu odsuzovat o to hlasitěji,“ dodala bývalá vicepremiérka a ministryně financí.

Mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík ČTK řekl, že demonstrantů bylo dopoledne zhruba 800 a žádné narušení veřejného pořádku zatím policisté nezaznamenali. Makety šibenic se objevily už při některých demonstracích v minulosti, ani v těchto případech je policie nehodnotila jako přestupek.

Ministr vnitra Vít Rakušan a předseda STAN v souvislosti se šibenicí na svém Twitteru napsal, že Česko je svobodná země a každý může projevovat názor. „Naše země ale také musí být pro všechny občany bezpečná, nikdo nemůže nikomu vyhrožovat smrtí. Opravdu chtějí autoři šibenice někoho pověsit? A za co? Za zradu čeho? Za přisluhování komu? Může být majitel šibenice konkrétnější?“ napsal.

Rakušan také poděkoval policii za rychlý zásah a napsal, že majitel po upozornění šibenici odstranil.

Mnozí účastníci protestu si dnes s sebou přinesli vlajky, píšťalky a transparenty s nápisy jako „S pandemií na věčné časy – ani náhodou“, „Stop totalitě“ nebo „Vládo, přestaň nás obelhávat“. Na pódiu na Malostranském náměstí se vystřídalo několik řečníků jako Daniel Landa za iniciativu Zlatý špendlík nebo Martina Novotná z iniciativy Vraťme děti do školy. Bez podmínek.

Mluvčí protestující pozdravili a vyjádřili jim svůj vděk, že se sešli v hojném počtu. U pódia organizátoři akce umístili plakáty s fotografiemi některých představitelů boje proti pandemii covidu-19 jako prezidenta České lékařské komory Milana Kubka nebo epidemiologa a bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly s popiskem „Zrádce národa“. Před zábranami, kterými policisté zamezili vstup do Sněmovní ulice, účastníci protestu postavili šibenici a provolávali hesla jako „Nejsme ovce“ a „Máme toho dost“.

Pandemický zákon dnes nakonec poslanci neprojednali kvůli vetu SPD. Novelu budou řešit na mimořádné schůzi zřejmě příští týden.

Reklama

Doporučované