Hlavní obsah

Noční jednání o Farském: Chtěli ho přesvědčit, ať se stáže vzdá

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Jan Farský už nebude poslancem. Po dlouhé diskusi předsednictva se rozhodl mandátu vzdát.

Reklama

Diskuse o budoucnosti Jana Farského v Poslanecké sněmovně byla na předsednictvu STAN dlouhá. Někteří straníci se ho snažili přesvědčit, ať se raději vzdá studijní cesty do USA.

Článek

Jan Farský (STAN) se po dlouhé debatě se spolustraníky rozhodl vzdát mandátu poslance. Jeho rozhodnutí předcházela dlouhá schůze předsednictva hnutí, na jejímž konci spolustraníci Farského vyzvali, aby mandát složil.

Při jednání se ho však někteří snažili přesvědčit i k tomu, aby se vzdal spíše svého stipendia a ze studijního pobytu se vrátil.

„Pořád jsem doufal, že stáž bude možné přerušit a odsunout do doby, kdy to bude pro všechny strany únosné. Já osobně jsem se ho i snažil přesvědčit, aby se stipendia vzdal, protože Jan Farský je člověk, který bude v české politice hodně chybět,“ řekl Seznam Zprávám místopředseda STAN, europoslanec Stanislav Polčák.

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že šlo o velice složité rozhodování. Vliv na něj měly i postoje opozice, která Farského od počátku velice hlasitě kritizovala.

„Při každém hlasování by zaznívaly hlasy naší opozice, že nám tu chybí Jan Farský. Každé hlasování, které budou obstruovat, na což se teď připravujeme, by se točilo kolem něj,“ přiznal Rakušan.

Trefit do jídelny

Podle Stanislava Polčáka by si však v tomto případě měla zamést před vlastním prahem i sama opozice. „Když se podíváte na některé poslance, kteří mají dlouhodobé omluvenky, do práce nechodí, pobírají plný plat a nikomu to nevadí,“ podotkl a upozornil, že v europarlamentu je poslancům, kteří nemají alespoň padesátiprocentní účast, krácen plat.

Podobně zareagovala i středočeská hejtmanka z hnutí STAN Petra Pecková. „A ve Sněmovně dál v klidu zůstává mnoho z těch, kteří za čtyři roky trefí maximálně na záchod a do jídelny,“ napsala na Twitteru.

Stejně jako Stanislav Polčák doufal spíš ve zrušení stáže i šéf lidovců Marian Jurečka. „Díky Janu Farskému za rozhodnutí, které nebylo pro něj jednoduché, byť jsem spíše doufal, že se rozhodne stáž ukončit a věnovat se naplno práci poslance. Doufám, že z politiky neodchází trvale,“ napsal.

Na Farského odchod z Poslanecké sněmovny zareagovala i opozice. Předseda SPD Tomio Okamura ho využil i ke zkritizování hnutí STAN, jež podle něj o cestě vědělo, ale voličům ji zatajilo, ale i k rýpnutí si do Pirátů.

„Teď je na řadě Ivan Bartoš, který také podvedl občany, jelikož Piráti mají v kodexu zakázáno kumulaci funkcí ministra a poslance. Bartoš by měl okamžitě rezignovat na funkci poslance nebo ministra a přestat podvádět!“ napsal Okamura k odchodu Farského.

Předseda ČSSD Michal Šmarda ocenil Farského za to, že „udělal hodně práce“, a popřál mu vše dobré a šťastný návrat. Poslanci hnutí ANO, kteří Farského a STAN v minulých dnech ostřelovali kritikou na sociálních sítích i v jiných médiích, se k jeho odchodu prozatím nevyjádřili.

Reklama

Doporučované