Hlavní obsah

Nová armádní auta musí kvůli závadám hromadně do servisu

Foto: Armáda ČR

Nová armádní auta Toyota Hilux.

Reklama

Armáda řeší závady během provozu nově pořízených vozidel Toyota Hilux, která nahrazují stará ruská auta UAZ. Opravy podle dodavatelské firmy zaplatí výrobce a budou co nejrychleji.

Článek

Na Generálním štábu v Praze svolala armáda dopoledne tiskovou konferenci, kde oznámila, že nová terénní auta Toyota Hilux mají problémy a musejí do servisu. Dodávky aut jsou podle armády v termínu, a tedy bez zpoždění, objevují se ale problémy v praxi.

„Větší závady jsou na filtru pevných částic a filtru přídavného topení. Nejsou to závady, které by závažnějším způsobem omezovaly provoz vozidel,“ řekl Miloslav Muzikant ze sekce logistiky.

Ministerstvo obrany nakoupilo celkem 1 200 terénních vozidel Toyota Hilux od firmy Glomex MS za přibližně jednu miliardu korun. Dodávky aut budou pokračovat ještě v dalších dvou letech.

„Co se týče vad, tak všechny jsme schopni řešit v záruce, smlouva na ně pamatuje. Za mě mohu konstatovat, že se tuto smlouvu podaří splnit tak, jak bylo vysoutěženo, a vojáci dostanou techniku, kterou požadují, v termínech,“ dodal Jan Kolafa ze sekce vyzbrojování a akvizic Ministerstva obrany.

Černochová: Žili jsme 30 let v iluzi, je čas redefinovat mobilizační plány

Ministryně obrany Jana Černochová v rozhovoru pro Seznam Zprávy řekla, že případné použití taktických jaderných zbraní na Ukrajině by nemělo žádný dopad na Čechy. Mluvila také o Češích bojujících na Ukrajině a možné mobilizaci.

Podle tiskového mluvčího zbrojní společnosti Glomex MS Jaroslava Majora opravy hradí výrobce.

„Závady se týkají nedokonalého procesu regenerace filtru pevných částic, který je způsoben vadnými vstřikovači, a nikoliv uživatelským procesem. Přijali jsme přísná opatření ve spolupráci s Toyotou a servisní sítí tak, aby výměny probíhaly co nejrychleji a provoz vozidel byl omezený co nejméně,“ popsal mluvčí firmy proces nápravy.

Problémy se vstřikovači firma zatím eviduje podle mluvčího Majora u 170 aut.

„Vozidlo je přijato do servisu do 24 hodin v pracovních dnech a záruční opravy vozidel jsou prováděny v limitu ideálně pěti pracovních dnů. Do týdne už auto funguje. Celá operace probíhá na náklady výrobce a je v rámci záručních podmínek,“ dodal mluvčí firmy.

Auta postupně nahrazují zastaralé vozy UAZ-469 a Land Rover Defender. Prvních 65 kusů nových toyot dostala armáda v srpnu 2021. Nyní má armáda ve výbavě tisíc nových aut.

Zakázka na pořízení terénních automobilů Toyota Hilux

– Ministerstvo obrany nakoupilo celkem 1200 terénních vozidel Toyota Hilux od firmy Glomex MS za přibližně jednu miliardu korun. Vozy Hilux nahrazují zastaralé vozy UAZ-469 a Land Rover Defender.

– Automobil je v kategorii vojenské zabezpečovací vozidlo s nejvyšší technicky přípustnou hmotností 3500 kg. Je určen pro přepravu pěti osob s kompletní polní výstrojí. Je určen nejen k provozu na polních a lesních cestách a pro jízdu ve velmi náročném terénu, ale i k použití pro běžný provoz na pozemních komunikacích.

– Automobil přepravuje osoby a materiál k podpoře jednotek Armády ČR jak v době krizových situací, v míru, tak v rámci vyhlášení stavu ohrožení státu nebo válečného stavu.

– Hiluxy byly pořízeny jako náhrada konstrukčně zastaralých osobních terénních automobilů typu UAZ a následně i Land Rover Defender (LRD), u nichž byla ukončena výroba a již nevyhovují potřebám logistické podpory jednotek.

Zdroj: Ministerstvo obrany

Reklama

Související témata:
Toyota Hilux

Doporučované