Hlavní obsah

Nový muž pro Katar: Získat tu kontrakt není snadné, ale plyn je priorita

Foto: Profimedia.cz

Katar patří k největším producentům LNG na světě. Jeho dodávky by pomohly Česku snížit závislost na ruském plynu.

Reklama

Nový velvyslanec v Kataru Petr Chalupecký v rozhovoru pro Seznam Zprávy vysvětluje, jak ambasáda pomůže s vyjednáváním kontraktu na dodávky LNG. Katar podle něho celosvětově sílí a sepětí s ním považuje za strategicky důležité.

Článek

Katarský zkapalněný plny (LNG) má být jedním z řešení, jež v příštích letech pomohou České republice snížit závislost na ruském plynu. Domluvit se na kontraktu v hlavním městě blízkovýchodní země, která je v současnosti považována za jednu z vůbec nejbohatších na světě, však není snadné.

Česko nově otevřelo ambasádu v Dauhá, aby se zemí prohloubilo vztahy. Novým velvyslancem se stal diplomat Petr Chalupecký, jenž v minulosti působil na velvyslanectví v USA a jako zástupce českého velvyslance při NATO v Bruselu. Zkušenosti získal rovněž přímo ve strukturách Severoatlantické aliance.

V rozhovoru pro Seznam Zprávy popsal, že jedním z jeho hlavních úkolů bude lobbování za české energetické zájmy v Dauhá. „Není snadné v Kataru přijít ke kontraktu snadno a rychle, pro nikoho na světě. My budeme v rámci Kataru vysvětlovat, že ČR je solidní partner, který za dobře nastavených okolností s Katarem může dlouhodobě fungovat,“ uvedl nový muž pro Katar.

Jaké budou vaše první úkoly v Dauhá?

Je to úplně nové velvyslanectví, takže prvním úkolem bude zajistit plný běh úřadu po stránce politicko-ekonomické. Čekají nás i povinnosti konzulárního charakteru vzhledem k nastávajícímu mistrovství světa ve fotbale, které se uskuteční ve druhé polovině listopadu. S tím souvisí i navazování kontaktů, ať už těch stávajících, nebo zcela nových, v rámci katarské administrativy. Ujmeme se také koordinační role v rámci evropského předsednictví mezi ambasádami zemí, které jsou v Kataru zastoupeny.

Češi v zemi šejků

Reportáž Seznam Zpráv z Kataru o výpravě do Dauhá, kde čeští ministři, úředníci, manažeři a podnikatelé pronikli do epicentra vzestupu arabského státu v globální politice.

Proč je otevření ambasády v Kataru pro strategické zájmy České republiky důležité?

Katar prochází značným vývojem na poli ekonomického rozvoje, na poli nových technologií, což jsou agendy důležité i pro ČR. Katar se stává lídrem výstavby moderních technologických sítí a moderní infrastruktury, energetika už zde není jen LNG, ale i vodík. Katar je také součástí regionálních i nadregionálních procesů, které mají zásadní význam pro zahraniční a bezpečnostní zájmy České republiky.

V čem přesně?

Na území Kataru se nachází významná vojenská základna Al Udeid našich klíčových spojenců NATO – jsou tam nejen Američané, ale i Britové. Ta slouží jako hub pro centrální velení USA a celou řadu dalších aktivit přispívajících ke stabilizaci regionu Blízkého východu – ať už jde o výměnu informací, nebo protiteroristické či protipirátské operace.

Katar se stává čím dál důležitějším mediátorem na diplomatické scéně, což se opět týká i našich bezpečnostních zájmů. Známé jsou hovory mezi USA a Tálibánem, nehodnotím teď výsledek a kvalitu dohody, ale zmiňuji fakt, že Katar sehrál zásadní roli v tom, že k dohodě vůbec mohlo dojít. Katar hraje roli i ve věci íránské nukleární dohody. Takže abych to shrnul, Katar nabývá na významu jak bezpečnostního, tak diplomatického hráče. Proto je třeba této zemi věnovat pozornost.

Značka solidní partner

Kvůli ruské válce na Ukrajině se Evropa zřejmě bude potýkat s nedostatkem plynu, ceny za energie letí vysoko. Bude vyjednávání o dodávkách katarského LNG klíčovým aspektem vaší mise?

Jde o dlouhodobější proces. Důležité bylo již to, že se podařilo podepsat dohodu o zamezení dvojího zdanění, do toho se domlouvá dohoda o podpoře a ochraně investic. Úkolem ambasády bude zajištění bezproblémové komunikace. Poskytneme maximální možný servis subjektům, které budou katarský plyn nakupovat.

Plyn by měl pro stát nakupovat ČEZ. Bude zástupce společnosti nějak úzce kooperovat s ambasádou v Kataru?

Budeme mít někoho na ambasádě, ostatně zástupce ČEZ už byl součástí oné červnové vládní mise v Dauhá. Ano, plyn bude prioritou číslo jedna pro ambasádu, byť jako ambasáda nebudeme vstupovat do parametrů obchodních dohod. Není snadné v Kataru přijít ke kontraktu snadno a rychle, pro nikoho na světě. My budeme v rámci Kataru vysvětlovat, že ČR je solidní partner, který za dobře nastavených okolností s Katarem může dlouhodobě fungovat.

Kdy by mohlo dojít k uzavření kontraktu na katarský plyn?

V tuto chvíli je to složité říci. Katařané stabilně investují obrovské prostředky do rozšíření svých plynových kapacit, což zabere peníze i čas. Tudíž dodávky katarského LNG jsou limitovány i technicky. Tím nechci rezignovat na myšlenku o relativně včasných dodávkách, současně ale neumím stanovit konkrétní datum.

+12

Bavíme se ale o něčem, co je reálné v nejbližších letech?

V závislosti na obchodních jednáních to může být reálné.

K České republice má dlouhodobě blízko katarská ambasáda v Berlíně. Bývalý velvyslanec v Německu je dnes kancléřem emíra a dvojkou katarské politiky. Jak moc nám toto německé pouto může pomoci v dojednávání obchodu s plynem?

To je obrovské aktivum pro rozvoj vztahů mezi Českem a Katarem. Těším se, až se se šejchem Saoudem seznámím. Katar je z evropského pohledu tradičnější země, hierarchie tam hraje roli. Naším úkolem je využít známostí, které jsou pro vzájemné vztahy důležité.

Kdy otevřou Katařané ambasádu v Praze?

Neumím říct termín. Dlouhodobě ale vyjadřují vůli otevřít ambasádu s rezidentním velvyslancem v Praze. Otevření naší ambasády v Dauhá a návštěva emíra proces mohou urychlit.

Katar nebude Čína

Němci mají v Dauhá údajně vysoké stovky lobbistů a manažerů, kteří pracují na kontraktech na dodávky plynu. Jak jsme na tom my v porovnání s ostatními zeměmi?

Určitě tam nemáme stovky manažerů a lobbistů, ale máme partnery, kteří mají dobré styky v katarské administrativě. Určitě v tomto pomůže i naše ambasáda, do karet nám hraje i fakt, že pořádáme evropské předsednictví. Musíme Českou republiku jako potenciálního zákazníka v Dauhá zviditelnit. Ano, nejsme na tom jako Němci, máme ale stejné zájmy a budeme postupovat podobným způsobem.

Budeme spolupracovat s Němci na vyjednáváních dodávek katarského LNG?

Nepochybně tu prostor je. V Evropě se z mnoha stran skloňuje solidarita, tudíž předpokládám, že během nadcházející zimy se ukáže politická vůle států EU držet při sobě.

Katařané jeví zájem investovat v Česku. Hovoří se nejčastěji o lázeňství. Věříte, že katarské investice jsou reálnější než někdejší proklamace Miloše Zemana o desítkách čínských miliard, které se tu čínští finančníci údajně chystali utratit, avšak nikdy k tomu nedošlo?

Uvidíme. Nechci posuzovat minulé snahy tohoto typu, ale domnívám se, že katarské investice a zájmy jsou reálné. Česká Republika má co nabídnout, vedle lázeňství zejména start-upy, IT technologie. Úkolem naší ambasády bude katarským zájemcům české možnosti dobře prezentovat. Investují-li Katařané, zpravidla bývají úspěšní. Jsou to zodpovědní partneři, mají obchodního ducha.

Blíží se fotbalové mistrovství světa. Co turnaj s Katarem provede v rámci celosvětového postavení? Co třeba oblast dodržování lidských práv a náročných podmínek, které v Dauhá mají zahraniční dělníci?

Katar má velké ambice mimo jiné na poli turismu. Fotbalový turnaj má Katar zvýraznit na mapě světa. Až bude po mistrovství, bude tu vybudovaná ubytovací a turistická infrastruktura. Hledáček světa, který se už několik let na Katar zaměřuje, způsobil, že došlo k měřitelnému zlepšení pracovních podmínek a práv. Pracovní trh tam je jiný, staví se tam obrovské projekty, což přineslo celou řadu problémů.

Couvne Katar ze svých nároků a budou moci fotbaloví fanoušci pít na veřejnosti během šampionátu pivo?

To nevím (smích). Katar se velmi snaží, aby turistům zjednodušil pohyb po Dauhá, třeba metrem zadarmo mezi jednotlivými sportovišti. Snaží se být vůči fanouškům přátelští. Na druhou stranu bych nepřeceňoval vliv turnaje na katarskou společnost, která je tradiční a poměrně konzervativní.

Reklama

Doporučované