Hlavní obsah

Nový šéf ČSSD: Strany lidem lžou, že svět zůstane stejný. My ne

Foto: ČSSD

Novopečený předseda ČSSD Michal Šmarda.

Reklama

Sociální demokracii přebírá nový předseda Michal Šmarda jako zdecimovanou stranu, která v posledních volbách ani nepřekročila pětiprocentní hranici.

Článek

Novým předsedou ČSSD se na mimořádném sjezdu stal starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda. Stranu přebírá čtvrt roku poté, co vypadla z Poslanecké sněmovny. Stranu chce začít budovat odspodu a zároveň chce, aby sociální demokracie s ním v čele využila toho, že svět se mění.

„Většina stran v České republice lidem lže, že se můžeme budoucnosti vyhnout, že svět zůstane takový, jako je dnes, a že není potřeba nic měnit. Ale ČSSD jim dokáže nabídnout to, že všechny změny pro ně nemusí být hrozbou, ale příležitostí,“ říká v rozhovoru, který Seznam Zprávám poskytl těsně po svém zvolení.

Získal jste 130 z 233 hlasů, to je dost jednoznačné…

Také myslím.

…očekával jste, že získáte až tolik hlasů?

Neočekával, já to přijímám s pokorou. Já jsem to bral tak, že s Janou Maláčovou (Šmardova hlavní soupeřka, pozn. redakce) představujeme dva směry. Jana jasně řekla, že chce pokračovat v dosavadní politice a spíš napravovat různé drobné chyby. Já jsem představoval změnu celkového pojetí politiky sociální demokracie oproti tomu, co probíhalo ve vládě s hnutím ANO.

A byl to legitimní souboj, kdy si sociální demokracie vybrala, že se nechce vracet do minulosti, ale chce se posunout vpřed. A já jsem za to rád a jsem rád, že to bylo tak jednoznačné.

Kterou hlavní věc teď na politice ČSSD chcete rychle a hned změnit?

Víte, ona to nikdy není revoluce, je to vždycky spíš evoluce. Já bych stejně jako Jana Maláčová byl rád, kdybychom navázali na to dobré, co se podařilo mimo jiné i našim představitelům ve vládě. Protože já si myslím, že odváděli dobrou práci. Je to spíš o tom důrazu. Já chci navázat na to dobré, co se podařilo, aby na to sociální demokracie byla hrdá, ale abychom se na druhou stranu vydali vpřed. A abychom začali řešit problémy, které způsobuje zdravotní krize, energetická krize, která přerůstá i v krizi sociální.

ČSSD na to má recepty. Musíme začít podporovat bytovou výstavbu z veřejných zdrojů, podporovat vznik nových pracovních míst zejména ve strukturálně postižených regionech. A musíme podporovat to, aby dopady Green Dealu byly sociálně únosné, protože to teď vidíme na každém kroku.

Kdo je Michal Šmarda

Do ČSSD vstoupil v roce 1993 ve svých 18 letech. Od roku 2006 je zastupitelem svého rodného Nového Města na Moravě. V roce 2010 byl zvolen jeho starostou, kterým je doteď, již třetí volební období. Po svém zvolení do čela ČSSD v prosinci 2021 oznámil, že se uvolnění funkce vzdá a na radnici bude působit už jen jako neuvolněný funkcionář.

V roce 2020 kandidoval do Senátu za obvod Žďár nad Sázavou. V druhém kole jej však porazil lidovecký kandidát Josef Klement.

Mezi březnem 2019 a dubnem 2021 působil jako místopředseda ČSSD. Ve vedení strany dobrovolně skončil poté, co ve volbě předsedy neuspěl Tomáš Petříček, jehož podporoval.

V polovině roku 2019 se měl stát ministrem kultury ve vládě Andreje Babiše. Měl nahradit odvolaného Antonína Staňka. Výměnu ministra však blokoval prezident Miloš Zeman, když nejprve dva měsíce odmítal odvolat Staňka a poté odmítl jmenovat Šmardu. Ten posléze požádal tehdejšího předsedu ČSSD Jana Hamáčka, aby jeho nominaci stáhl.

Vedení strany přebíráte ve chvíli, kdy vypadla z Poslanecké sněmovny. Před vámi ale jsou volby do obecních zastupitelstev a krajů. Jak v nich chcete postupovat?

To je právě velká šance pro ČSSD. Protože my jsme sice udělali velkou spoustu chyb na celostátní úrovni. Ztratili jsme do jisté míry potenciál ve velké politice tím, že jsme udělali spoustu špatných kompromisů. Ale na druhé straně ve svých městech a obcích lidé stále vidí, že jsou tam sociální demokraté, kteří za ně bojují, kteří bojují za jejich životní podmínky. V komunální politice, abyste byli úspěšní a lidem prospěšní, nepotřebujete tolik média, nepotřebujete Parlament. Potřebujete být pracovití. A to sociální demokraté jsou.

Velkou část voličů vám vyluxovalo hnutí ANO. Jak je chcete získat zpět?

Já jsem moc rád, že do vedení sociální demokracie kandidují lidé, kteří mají důvěru lidí ve svém nejbližším okolí. Budu také rád, pokud v mém týmu bude třeba lékař Robin Šín, který je skutečným expertem na řešení současné zdravotní krize. Tohle je něco, co hnutí ANO ani nastupující pětikoalice nemají. Oni nemají odborníky, kteří skutečně vědí, co se zdravotní nebo sociální krizí. My tyhle lidi máme. Lidé vědí, že se na ně mohou spolehnout. A v tom je naše síla.

Pokud se za čtyři roky probojujete zpět do Sněmovny, jaký bude vás koaliční potenciál? Vstoupili byste případně do té samé řeky s hnutím ANO, nebo si budete partnery vybírat jinak a lépe?

Já si myslím, že za čtyři roky už hnutí ANO nebude existovat, takže ta otázka bude bezpředmětná.

A pro ty ostatní strany koaliční potenciál máte?

Myslím si, že ano. Myslím si, že každý, kdo někdy byl v koalici se sociální demokracií, ví, že ČSSD je spolehlivý partner, který vládnutí dává obsah. A také vždycky vysílá do funkcí skutečné odborníky. Lidi, kteří jsou ochotni pracovat a nasadit své síly ve prospěch lidí. Takže sociální demokracie bude vždycky žádanou nevěstou.

Hodně voličů vám zmizelo i stárnutím základny. Máte recept na to, jak ČSSD udělat zajímavou pro mladé?

Myslím, že ano, protože většina stran v České republice lidem lže, že se můžeme budoucnosti vyhnout, že svět zůstane takový, jako je dnes, a že není potřeba nic měnit. Ale sociální demokracie dnes, stejně jako v minulosti, dokáže lidem nabídnout to, že všechny změny, ke kterým dochází v ekonomice, hospodářství či na trhu práce, pro ně nemusí být hrozbou, ale příležitostí. To se koneckonců ukazuje i po volbách v Německu, kde nová koalice přichází s velkou vizí, která nejistou budoucnost mění ve velkou příležitost.

Hovořil jste o tom, že byste jako kandidáta ČSSD na prezidenta viděl rád odborářského šéfa Josefa Středulu. Už jste s ním o tom hovořil?

Já jsem poprosil sociální demokracii o to, abychom Josefa Středulu požádali o to, aby kandidoval na prezidenta České republiky. A já pevně věřím, že naší žádosti vyhoví.

A jaké vztahy máte se současným prezidentem Milošem Zemanem? Odmítl vás jmenovat ministrem kultury…

Já jsem si velmi vážil Miloše Zemana a všeho, co dokázal v 90. letech a na přelomu tisíciletí. Jako předseda sociální demokracie a předseda vlády. Miloš Zeman byl předsedou vlády v době, kdy se země ocitla v obrovské hospodářské krizi, kterou zapříčinily předchozí vlády ODS. A Miloš Zeman byl ten, kdo v čele vlády vyvedl zemi z krize, kterou nezavinil. To byl jeho obrovský úspěch a něco, díky čemuž zůstane navždy pozitivně zapsán v dějinách.

A zůstane pozitivně zapsán i u vás?

Tohle je něco, co se nedá smazat nějakými chybami, které udělal v jiné době, protože tahle zásluha je opravdu obrovská.

Reklama

Doporučované