Hlavní obsah

Novým šéfem Lesů ČR se chce stát i prozatímní ředitel Jiří Groda

Foto: Profimedia.cz

Z Lesů ČR odešli všichni top manažeři. Celé pětičlenné vedení Lesů České republiky je nyní jenom prozatímní.

Reklama

Ministr Zdeněk Nekula odmítá, že by o novém generálním řediteli Lesů ČR bylo už dopředu rozhodnuto. Bude prý dbát na doporučení výběrové komise. Jmenovat nového šéfa chce do konce února.

Článek

V neděli 16. ledna vypršela lhůta, do kdy se mohli zájemci hlásit do výběrového řízení na obsazení postu generálního ředitele státního podniku Lesy České republiky.

Kdo všechno má o funkci zájem, zatím není definitivně zřejmé, některé přihlášky by mohly dorazit ještě dodatečně papírovou poštou. Jisté však už je, že do soutěže se přihlásil nynější dočasný ředitel podniku Jiří Groda. Sám to na dotaz Seznam Zpráv potvrdil.

„Ano, přihlášku jsem podal,“ uvedl manažer, který byl předtím deset let lesním správcem ve Vítkově na Opavsku.

Jiří Groda byl pověřen řízením státní lesní firmy těsně před vánočními svátky, když tehdejší prozatímní ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) ze dne na den odvolal předchozího generálního ředitele Josefa Vojáčka, který firmu řídil za Babišovy vlády.

Výběr nového generálního ředitele má proběhnout během následujících týdnů. Nynější ministr zemědělství Zdeněk Nekula (také KDU-ČSL) plánuje vítěze jmenovat do konce února.

Ministr odmítá, že by měl o favoritech předem jasno. „Pořád je to otevřené,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv. Bude prý spoléhat na doporučení výběrové komise. „Tato komise je složená například z odborníků z lesnických fakult a zástupců Ministerstva zemědělství,“ podotkl.

V kuloárech se už od Vojáčkova vyhazovu spekuluje, že by předchozího šéfa nakonec mohl nahradit někdo z bývalých manažerů Lesů ČR.

V úvahu připadá i exředitel Daniel Szorád, který firmu řídil právě za Mariana Jurečky (v letech 2014 až 2018). K lidovcům má velmi blízko i jeho bratr Luděk, který je jednatelem firmy Kloboucká lesní.

Ministr se Szoráda zastal

Daniel Szórád se ke své možné účasti ve výběru zatím nevyjadřuje, na zaslaný dotaz ani po urgenci neodpověděl.

Jeho pozici oslabuje pokračující trestní stíhání. Čelí totiž obvinění, že po svém odchodu z Lesů ČR nedodržel konkurenční doložku a poškodil státní firmu, když ještě v ochranné lhůtě navázal spolupráci s Lesní společností Trhanov, kde jako manažer působí dodnes.

Ministr Nekula se už dříve Szoráda v jeho trestní kauze zastal, označil jej za slušného a poctivého člověka. „Na rovinu říkám, že to, co proti němu bylo rozehráno, je hodně za hranou. Vím, že mi ta slova budou vyčítána, ale považuji ta obvinění za šikanózní. Z možného okruhu kandidátů ho nevylučuji,“ uvedl dříve pro Hospodářské noviny Nekula.

Do soutěže na klíčového lesního manažera se nakonec poněkud překvapivě nepřihlásil další z možných favoritů – Tomáš Pospíšil. Jde o manažera, který Lesy ČR dočasně řídil poté, co byl výše uvedený Daniel Szórád v roce 2018 odvolán, když tehdejší ministr Jiří Milek jako důvod uvedl nezvládnutí kůrovcové kalamity.

„Nakonec jsem se rozhodl nepřihlásit. Mám pro to své osobní důvody,“ reagoval na dotaz Seznam Zpráv Pospíšil, který dnes působí na brněnské Mendelově univerzitě.

Tomáš Pospíšil také naznačil, že nový ministr zemědělství Zdeněk Nekula má mezi přihlášenými jiné kandidáty, kterým důvěřuje. „A je to určitě jeho právo, já to nijak nezpochybňuji,“ podotkl.

Přihlášku podle svých slov dlouho zvažoval, ale nakonec také nepodal Zdeněk Valný, který byl v minulosti například prezidentem Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů. Rozhodl se tak prý proto, že ze strany vedení ministerstva i vlády stále postrádá zadání nebo alespoň stručně definované představy o dalším směřování státního podniku.

„Ani z programového prohlášení vlády není jasné, co chce nový kabinet s Lesy ČR dělat – zda podnik ponechat v područí maximálního outsourcingu nebo umožnit potřebný rozvoj jeho vlastních výrobních kapacit a zabránit další vlně devastace státních lesů,“ uvedl Valný mimo jiné.

Jedním z dalších účastníků výběrového řízení podle zákulisních informací je Ludvík Řičář, který dříve vedl liberecké krajské ředitelství Lesů ČR. Na přímou otázku však přihlášku do výběrového řízení nepotvrdil a dal vyhýbavou odpověď. „Dovolím si to nijak komentovat,“ reagoval.

Hospodářské noviny ještě před uzávěrkou soutěže zmínily některé další možné kandidáty na post generálního ředitele. Svou účast nevyloučil ředitel vsetínské společnosti Foresta Vít Zgarba.

Nejasná praxe. Groda věří, že ji plní.

Někteří zájemci o funkci se podle informací Seznam Zpráv rozhodli přihlášku nakonec nepodat proto, že si nebyli jisti, zda splňují jednu z klíčových podmínek. A to tu, že musí mít „alespoň tři roky praxe ve vrcholové řídící pozici“.

Otázkou zůstává, zda takto obecně definovanou podmínku je schopen splnit v úvodu zmíněný nynější dočasně pověřený Jiří Groda. On sám pro Seznam Zprávy vyjádřil přesvědčení, že ji splňuje.

Kromě toho, že je od roku 2011 lesním správcem ve Vítkově, což je podle něj také řídící činnost, připomněl, že po odvolání Daniela Szóráda byl na generálním ředitelství Lesů ČR pověřen řízením úseku lesního a vodního hospodářství. Tudíž byl součástí vedení Lesů ČR.

Jen výběrová komise však může posoudit, zda zadání skutečně dodržel a má šanci manažerské místo se základním platem kolem 300 tisíc korun (bez bonusů) získat.

Souběžně s generálním ředitelem měly Lesy ČR v dalším konkursu vybírat i čtyři odborné ředitele – ředitele pro oblast lesního a vodního hospodářství, správního ředitele, obchodního ředitele a také ekonomického ředitele.

Okamžitě po odvolání předchozího generálního ředitele Vojáčka totiž manažeři na těchto postech sami rezignovali a dnes jsou na jejich místech také jen prozatímně pověření náhradníci.

Zvolený způsob výběru by ale znamenal, že nový nejvyšší šéf nebude mít vůbec žádný vliv na to, kde bude s ním v nejužším řídícím týmu. I samotné účastníky konkurzu tato okolnost zaskočila.

Zřejmě právě proto bylo rozhodnuto, že u odborných ředitelů se uzávěrka přihlášek posune o celý měsíc. „Dosud se přihlásilo 23 uchazečů. Po dohodě s Ministerstvem zemědělství prodlužujeme termín podávání přihlášek do 16. února 2022,“ uvedla dnes mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová.

Reklama

Doporučované