Hlavní obsah

„Obyčejní“ Babišovi fanoušci? Kampani dali tvář i lidé s průkazkou ANO

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Česko zaplavily billboardy, na kterých „obyčejní lidé“ říkají, že za Babišovy vlády jim bylo lépe.

Reklama

Česko zaplavily billboardy, na kterých obyčejní občané žehrají na současnou vládu a říkají, že „za Babiše bylo líp“. Někteří z nich ale tak obyčejní nejsou, jedná se o lidi napojené na ANO už delší dobu.

Článek

Z důchodu mi nezbyde vůbec nic. Kecy o hodnotách. Kašlou na nás. Makal a nežvanil. Billboardy s takovými a podobnými prohlášeními v posledních dnech zaplavily Česko. Jedná se o kampaň hnutí ANO, které se po loňských sněmovních volbách dostalo do opozice.

Na billboardech nikdy nechybí ještě věta: Za Babiše bylo líp. Odkaz na slib hnutí ANO voličům, že „bude líp“, který je i součástí jeho loga a i oficiální web hnutí zní anobudelip.cz.

„Obrací se na nás stále více lidí, kteří jsou nespokojení a vyjadřují obavy z budoucnosti. Chtěli jsme dát některým z nich možnost, aby jejich názor zazněl i veřejně,“ říká hlavní manažer hnutí ANO a poslanec Jan Richter.

Na billboardech tak visí studenti, číšník, uklízečka, důchodkyně, ale třeba i radní městské části. O některých tvářích z plakátu ale nelze říct, že jsou to skutečně obyčejní naštvaní lidé, kteří politikům hnutí napsali. Mají totiž stranickou průkazku hnutí ANO.

Foto: ČTK

Dal peníze rodinám, píše na plakátu radní Brna-sever za ANO Nikola Staňková.

Na jeden z billboardů se nechala nafotit například „Nikola, členka rady městské části“, u jejíž fotografie se píše: „Dal peníze rodinám. Za Babiše bylo líp!“

Jedná se o radní Brna-sever Nikolu Staňkovou, která v radě městské části sedí samozřejmě za hnutí ANO. „Ano, jsem to já, určitě nejsem tvář z fotobanky,“ rozesměje se žena, která se však na billboardu tváří dost zachmuřeně.

Za opoziční hnutí dělá politiku, byť na komunální úrovni. Je tedy tím pravým člověkem z lidu, který komentuje, co mu na nové vládě vadí? „Určitě, trápí mě stejné věci jako každého jiného,“ říká čtyřiatřicetiletá komunální politička.

Hnutí ANO byla velkou oporou třeba v kampani při loňských sněmovních volbách, kde doprovázela tamní lídryni Alenu Schillerovou. Té chvílemi byla oporou doslovnou. Reportéři Seznam Zpráv ji zachytili třeba ve chvíli, kdy Schillerové nastavila svá záda jako stoleček, aby se tehdejší ministryně mohla pohodlně podepisovat svým fanouškům.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Radní Nikola Staňková byla v loňské kampani oporou Aleny Schillerové.

Reakce z okolí prý zatím nezaznamenala. „Ještě si mě asi nikdo nevšiml.“ Heslo říkající, že Andrej Babiš dal peníze rodinám, jí je prý nejbližší. „Řekla jsem si ho sama, protože je to v podstatě to, co mě nejvíc oslovuje,“ dodává.

Jestli od hnutí dostala za svoji účast v této kampani zaplaceno, nebo zda pózovala zadarmo, už ale říct nechtěla.

Student, který fandí Babišovi

Úplně řadovým občanem, který se na plakátu vyznává z toho, že „za Babiše bylo líp“, je student Adam. „Makal a nežvanil,“ vysvětluje na svém plakátu (níže v tweetu) student Adam Stanislav. Ten se do médií poprvé dostal, když před čtyřmi lety pozval Babiše na besedu na gymnázium, kde tehdy studoval. Způsobil tím poprask, jeho spolužáci dokonce sepsali petici proti.

Jaká byla jeho motivace se nechat zvěčnit na plakátu s oblíbeným heslem hnutí ANO, ale prozradit nechtěl. „Už jsem k tomu všechno řekl a víc se o tom nehodlám bavit,“ řekl a položil telefon, aniž by upřesnil, kde se o jeho motivaci lze dočíst. Na otázku, zda ještě má, či nemá průkazku ANO, už také neodpověděl.

Stanislav je totiž ve vztahu k hnutí ANO celkem aktivní. Před dvěma lety působil jako místopředseda buňky v brněnských Ivanovicích. Hnutí ANO podporoval i před třemi lety ve Štrasburku, kam přijel na pozvání europoslanců ANO a kde v tamních médiích vystupoval v kšiltovce Silné Česko, jak se pochlubil na svém Instagramu.

Ostatně Instagram má plný fotek s politiky. Na recepci pořádané ku příležitosti předávání státních vyznamenání na Pražském hradě se v roce 2018 kromě Babiše zvěčnil i po boku Václava Klause. Pořídil si i snímek prezidenta Miloše Zemana.

Pod příspěvkem vyjádřil i svůj názor na politické oponenty. „Přivítalo nás pár budižkničemů, co si hráli na demonstranty. Usmál jsem se na ně, zamával jim a krásně jsem se pobavil,“ informoval své sledující student a podporovatel ANO.

Foto: Veřejný instagramový profil Adama Stanislava

Student Adam s Andrejem Babišem.

Ve fotoalbu mu ale nechybí ani momentka s poslancem Jaroslavem Foldynou (SPD) nebo prezidentovým mluvčím Jiřím Ovčáčkem.

Kampaň v účetnictví

A jak tuto kampaň chápat? Má jít o jakousi předkampaň k prezidentským volbám, v nichž nejspíš bude kandidovat předseda hnutí Andrej Babiš? Nebo jde o již běžící kampaň do Senátu? Podle manažera hnutí Jana Richtera není kampaň primárně směřovaná k žádným konkrétním volbám.

„Vychází spíše z aktuální situace a nálad lidí,“ říká. I proto ji nyní hnutí hradí z provozního účtu a později, až bude definitivně vědět, které senátní obvody bude chtít obsazovat kandidáty, převede poměrnou část z transparentního účtu na senátní volby.

Jak totiž upozorňuje člen Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí František Sivera, zákon hovoří tak, že ode dne vyhlášení voleb má úřad posuzovat jakoukoliv propagaci daných stran.

I proto už tuto billboardovou kampaň monitoruje. O tom, zda jde, nebo nejde o součást kampaně, však rozhodne později. „Ve chvíli, kdy zákon říká ‚jakákoliv kampaň‘, tak samozřejmě i toto může být zahrnuto jako kampaň hnutí ANO v senátních volbách. Ale jak říkám – může. Protože to musíme vyhodnotit až v sounáležitosti s další propagací,“ řekl Seznam Zprávám Sivera.

Pokud by billboardy visely kolem silnic i v době, od kdy poběží kampaň do voleb prezidentských, v tu chvíli by je úřad měl v hledáčku i jako možnou propagaci Andreje Babiše, pokud se rozhodne klání o Hrad zúčastnit.

Jak dlouho však bude kampaň trvat, hnutí ANO ještě neuvedlo. Podle Richtera to teprve marketéři budou vyhodnocovat.

Reklama

Doporučované