Hlavní obsah

Odbory žádají zvýšení minimální mzdy o dva tisíce, hrozí prý sociální bouře

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Předseda odborových svazů Josef Středula oznámil, že chce s ministrem práce jednat o zvýšení minimální mzdy o dva tisíce korun.

Reklama

Předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula vyzval ministra práce k jednání ohledně zvýšení minimální mzdy. Požaduje růst na částku 18 200 korun.

Článek

Růst minimální mzdy o dva tisíce korun požadují pro tento rok odborové svazy. Oznámil to předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula v pátek na volebním sjezdu. V publiku byl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

„Pane ministře Jurečko, prosím o termín na zahájení debaty o minimální mzdě. Doufám, že se dohodneme na růstu minimální mzdy,“ vyzval Středula z pódia k jednání.

„Vstřícně sděluji, že náš požadavek na minimální mzdu je 18 200 korun s ohledem na to, jak vysoká je inflace,“ doplnil předseda odborů. Na pátečním sjezdu obhajuje svůj mandát ve vedení na následující čtyři roky.

„Ano, počítám s tím, že v příštím týdnu najdu termín, aby začala jednání parametrů, které jste tedy zmínili. Ať už minimální mzdy, tak i podmínek v práci,“ reagoval Jurečka.

Ve své úvodní řeči Josef Středula upozorňoval na linii, jež se v Evropě táhne mezi zeměmi bývalého východního bloku a Západem a kterou označil za „mzdovou železnou oponu“. „Nejsme žádní otloukánci. Vyrábíme špičkové výrobky ve špičkové kvalitě a chceme za to špičkovou mzdu,“ komentoval statistické informace o nákladech zaměstnavatelů na hodinovou pracovní sazbu.

A varoval, že by současná situace mohla vyústit v sociální bouře. „Jestli se mě někdo bude ptát, jestli mohou být sociální bouře, tak říkám, že ano, mohou. To neznamená, že budou, ale pojďme udělat všechno pro to, aby nebyly,“ uvedl Středula.

Minimální mzda vystoupala o tisíc korun 1. ledna 2022, a aktuálně je tak nastavená na úroveň 16 200 korun. Na minimální mzdu jsou navázané i různé sociální dávky, jako například pomoc v hmotné nouzi, příspěvek na bydlení nebo přídavky na děti.

Reklama

Doporučované