Hlavní obsah

Odjeďte z Ukrajiny, doporučuje Čechům Ministerstvo zahraničí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Češi by měli opustit Ukrajinu. Doporučuje to Ministerstvo zahraničí. V pondělí zasedne vláda.

Článek

Ministerstvo zahraničí po dnešním jednání pracovní skupiny pro vyhodnocení bezpečnostní situace ve východní Evropě varuje před cestami na území Ukrajiny a Běloruska. Lidem, kteří se tam nacházejí, doporučují zvážit opuštění těchto zemí. Ukrajinu opustí rodinní příslušníci pracovníků ambasády.

„Občany, kteří na Ukrajině, v Bělorusku i Rusku zůstávají, vyzýváme k registraci v systému Drozd,“ uvedlo ministerstvo.

Zastupitelský úřad v Kyjevě bude pracovat i nadále, pouze jej opustí rodinní příslušníci vyslaných pracovníků. „V případě dalšího zhoršení bezpečnostní situace přijmeme další opatření,“ dodalo ministerstvo v tiskové zprávě.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) novinářům na mimořádném brífinku řekl, že bezpečnostní situací se bude zabývat vláda. „Věnujeme se tomu velmi intenzivně, budeme se tomu věnovat v dalších hodinách a i v pondělí na dalším zasedání vlády. Přizpůsobíme situaci náš program v příštím týdnu,“ uvedl.

Česko je podle něj připraveno na všechny možné scénáře, ke kterým může dojít. Mimo jiné i na možnou zvýšenou migrační vlnu z Ukrajiny. „Je lepší předjímat i horší scénáře a mít na ně plány připraveny, než potom být zaskočen,“ dodal. Zároveň uvedl, že Česká republika nepropadá panice a není tím, kdo by hlasitě říkal, že konflikt je na spadnutí.

„Nemáme doklady, že je to otázkou hodin, dnů, nicméně obezřetnost a ochrana našich zastupitelských úřadů a lidí, kteří tam pracují, pro nás v tuto chvíli musí být prioritou,“ řekl a upozornil, že Česko je jednou ze zemí, která s ruskou agresí z minulosti má vlastní zkušenost, i proto věří v diplomatické řešení současné situace.

„Rusko nemůže Ukrajině vnucovat svoji představu světa, s kterým státem se má nebo nemá bavit a s kým má a nemá uzavírat strategické partnerství. Doufáme, že se teď řinčí zbraněmi, ale k agresi nedojde,“ uzavřel Rakušan.

Podobné je i oficiální vyjádření Ministerstva zahraničí. „Hrozba použití síly k dosažení jakýchkoli cílů Kremlu je pro ČR jakožto člena EU a NATO neakceptovatelná. Stále doufáme v úspěch diplomatických jednání, zároveň se ale společně v rámci EU a se spojenci v NATO připravujeme na nejhorší možný scénář,“ zdůraznil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

K napjaté situaci mezi Ukrajinou a Ruskem se na dnešním sjezdu svého hnutí vyjádřil i bývalý premiér Andrej Babiš (ANO). „Podle mě by měli jednat Evropa, francouzský prezident Macron a německý kancléř a americký prezident společně s ruským prezidentem. To je o těchto stranách. Doufejme, že se to pohne lepším směrem, zatím jsou velké deklarace, harašení zbraněmi a není to dobře. Lidé z toho podle mě nejsou šťastní a pevně doufám, že se nedožijeme toho, co se tady predikuje, byla by to tragédie,“ uvedl.

Reklama

Doporučované